Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

15:36 8/6/2020 - Πηγή: Antinews

Νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την ενίσχυση του "μαξιλαριού" ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, διατηρώντας παράλληλα το "μαξιλάρι" σε ικανοποιητικά επίπεδα για την "επόμενη ημέρα".

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση θα προχωρήσει, εκτός απροόπτου, αύριο Τρίτη, ενώ ανάδοχοι έχουν οριστεί οι BNP Paribas,

BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan. Ο νέος 10ετής τίτλος θα έχει ωρίμανση τον Ιούνιο του 2030. Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,38%, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο νέος τίτλος μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% ενώ το ποσό άντλησης θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το πολύ ευνοϊκό θετικό κλίμα που έχει πλέον "εδραιωθεί" γύρω από τους ελληνικούς τίτλους, ανοίγει τον δρόμο στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με αναλυτές, η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να έχει υποχωρήσει κατά 67% από τα μέσα Μαρτίου και το 4% που άγγιξε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, οφείλεται στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και στις προθέσεις της Κομισιόν για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ε.Ε, καθώς και στα πλεονεκτήματα που εμφανίζουν τα ελληνικά assets.

Όπως σημείωσε στο Capital.gr η DZ Bank, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μία πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή αυτή τη στιγμή, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, λόγω και της συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, ενώ οι ελληνικοί τίτλοι θα επωφεληθούν επίσης και από μία πιθανή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, με την Ελλάδα να είναι και από τους μεγάλους ωφελημένους των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις και δάνεια, σε όρους ΑΕΠ. Έτσι, οι επενδυτές αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά κατά τις επόμενες εβδομάδες από την περαιτέρω μείωση που αναμένεται να σημειώσουν τα ελληνικά spreads.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το PEPP στο 1,35 τρισ. ευρώ, θα μπορεί να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα (κοντά στα 27 δισ. ευρώ έναντι 16 δισ. ευρώ πριν την αύξηση) καλύπτοντας και με το παραπάνω τις ελληνικές εκδόσεις, ένα "σήμα" που αναμένεται να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός συνεχίζει και τη στρατηγική αύξησης του μεγέθους των εκδόσεων των εντόκων έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων να αναπληρωθούν τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση από το "μαξιλάρι", το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 33,5 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει νέα έκδοση εντόκων, διάρκειας 52 εβδομάδων, από όπου αναμένεται αντληθούν 1,6 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στα τέλη του 2019 το "μαξιλάρι" να διαμορφώνεται στα 30 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την "επόμενη μέρα".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα