Η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους

Το Antinews αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την εξέλιξη αυτή. Αρθρογράφοι και σχολιαστές, εδώ και καιρό, είχαν επισημάνει ότι δεν ήταν δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κερδοσκοπεί σε βάρος της Ελλάδος (βλ μεταξύ άλλων: Επαναλαμβάνουμε: τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τα ομόλογα της ΕΚΤ;)

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδουν διεθνή μέσα,  η  Ευρωπαϊκή

Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρεται να έχει συμφωνήσει να αποδώσει στις κυβερνήσεις της χωρών – μελών της ευρωζώνης τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ πρόκειται να μεταβιβάσει ελληνικά ομόλογα  ύψους 50 δισ. ευρώ στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) στην ονομαστική τους τιμή.

Το κέρδος της από αυτήν την πράξη θα αποδοθεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος με τη σειρά του θα το διαθέσει για το κλείσιμο της «τρύπας» που υφίσταται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.

H διαφορά που προκύπτει προς όφελος της ΕΚΤ οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής (στο 70-80% της αξίας τους) όμως τα χρεόγραφα αυτά έχουν εγγραφεί με την ονομαστική τους αξία στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Το λογιστικό κέρδος εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ίδιο θα γίνει και με τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους όλες οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αποφέροντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 15 – 18 δισ. ευρώ, με το οποίο θα «κλείσει» το υπό διαμόρφωση χρηματοδοτικό σχήμα της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα