Η... χρυσή πορεία του Μ. Πετσίτη, του "εκπροσώπου υπηρεσιών του Μαξίμου"

Η υπόθεση "Μανώλης Πετσίτης" αποτελεί το κεντρικό θέμα του κυριακάτικου Τύπου, σε μια προσπάθεια να πέσει άπλετο φως στην πορεία ενός ανθρώπου που επί κυβέρνησης Τσίπρα από ταπεινός ιδιοκτήτης καφέ, με εισοδήματα περίπου 5.000 ευρώ, έγινε "σύμβουλος επιχειρήσεων" με αποδοχές άνω των 200.000 ευρώ.

Η... χρυσή διαδρομή του Πετσίτη

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", το χρονικό της ανέλιξης του Μ. Πετσίτη είναι

εντυπωσιακό, όπως και οι σχέσεις του με Αρτεμίου, Μαξίμου και Λαυρεντιάδη.

-Τον Ιούλιο του 2015, το νομικό γραφείο του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου (ο οποίος είχε συνταξιδεύσει με τον Νίκο Παππά τον Αύγουστο του 2013 στο Καράκας της Βενεζουέλας) αναλαμβάνει τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Proton Bank. Οι εν λόγω εταιρείες είχαν λάβει το 2010 δάνεια για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που σήμερα χρωστά στη ΔΕΠΑ 120 εκατ. ευρώ.

-Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακέρδισε τις εκλογές, ο Αρτεμίου ιδρύει offshore με μοναδική δραστηριότητα, σύμφωνα με το protagon.gr, ένα συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες για λιπάσματα.

-Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Θ. Κιτσάκος (παλαιό στέλεχος της Νεοχημικής του Λαυρεντιάδη) αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΔΕΠΑ και κινεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών της ELFE σε συνεννόηση με υπουργούς και το Μαξίμου.

-Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Μ. Πετσίτης εμφανίζεται να έχει εισπράξει 72.693 ευρώ από εταιρείες του Λαυρεντιάδη, ενώ συνολικά τα εισοδήματά του ξεπέρασαν τα 200.000 ευρώ, με συμβάσεις τηλεοπτικών εταιρειών και επιχειρήσεων πρακτόρευσης αθλητικών γεγονότων. Σύμφωνα με τον Κιτσάκο, ο Πετσίτης τον επισκεπτόταν ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου. Επιπλέον, ο Πετσίτης είναι φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα νομικού εταίρου του γραφείου Αρτεμίου.

-Τον Μάρτιο του 2017, η offshore που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Αρτεμίου με δραστηριότητα το συμβόλαιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για λιπάσματα, διαλύεται μία εβδομάδα μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

-Τον Δεκέμβριο του 2017, η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τα χρέη της ELFE και τους χειρισμούς του Λαυρεντιάδη.

Ο Πετσίτης, στη διάρκεια του 2017, έχει εισπράξει 128.500 ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα του ομίλου Λαυρεντιάδη, ενώ συνολικά στη χρονιά είχε εισοδήματα 176.000 ευρώ από συμβάσεις με εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πρακτόρευσης αθλητικών γεγονότων.

Αμοιβές 380.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", ο Μ. Πετσίτης εισέπραξε αμοιβές ύψους 380.000 ευρώ από έξι διαφορετικές εταιρείες, όπως προκύπτει από τον ΑΦΜ του.

Η μία από αυτές ήταν η ELFE του Λαυρεντιάδη, ενώ οι υπόλοιπες πέντε σχετίζονται με τη διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η μία, μάλιστα, θεωρείται ηγέτις στην πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Το 2016 κατέβαλε αμοιβή στον Μανώλη Πετσίτη 32.500 ευρώ και την επόμενη χρονιά 27.750 ευρώ.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αρκετοί εκφράζουν την πεποίθηση πως ο φίλος του Νίκου Παππά εκτελούσε χρέη μεσάζοντος στις συμβάσεις που υπεγράφησαν ανάμεσα στην ΕΡΤ και στη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας, με τους οποίους επικοινώνησε η "Καθημερινή", επιβεβαίωσαν ότι οι αμοιβές στον Πετσίτη αφορούσαν τη μεσολάβησή του στην υπογραφή συμβάσεων, ωστόσο διέψευσαν ότι σχετίζονταν με εμπορικές συμφωνίες με την ΕΡΤ.

Η εκπροσώπηση των offshore του Λαυρεντιάδη

Στο δικό του πολυσέλιδο ρεπορτάζ, το "Βήμα της Κυριακής" αναφέρει: "Ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι πρόσωπο η δραστηριότητα του οποίου αφορά ολόκληρη την κυβέρνηση, όχι μόνο τον κ. Παππά. Ο Πετσίτης εμφανίζεται να εκπροσωπεί τις offshore του συγκεκριμένου επιχειρηματία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη λεηλασία της ΔΕΠΑ και συστάθηκαν στην Κύπρο από το δικηγορικό γραφείο Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρου Πιερή. Ο Αρτεμίου ήταν το πρόσωπο που συνόδευσε τον Ν. Παππά το 2013 στη Βενεζουέλα και τον Οκτώβριο του 2016 εθεάθη να βγαίνει από το Μαξίμου. Ίσως να είναι απλή σύμπτωση, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα το γραφείο Αρτεμίου-Πιερή απέκτησε τη διαχείριση των εταιρειών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Proton Bank και της εξαγοράς της ELFE".

Από σερβιτόρος... στα σαλόνια της εξουσίας

Από την πλευρά του, το "Πρώτο Θέμα" κάνει εκτενή αναφορά στη διαδρομή του Μ. Πετσίτη, του "συμμαθητή του Νίκου", του "οδηγού του Παππά", όπως σημειώνει.

Προτού εισέλθει στα σαλόνια της εξουσίας, ο Πετσίτης ήταν σερβιτόρος σε ξενυχτάδικο της Συγγρού και μικροϊδιοκτήτης καφετέριας στην Καισαριανή. Το 2013, ο Πετσίτης είχε εισοδήματα 4.911 ευρώ. Το 2014 έπεσε στα 3.225 ευρώ. Το 2015 εργάστηκε σε μια ασφαλιστική και ανέβασε τις αποδοχές του στα 17.500 ευρώ. Το 2016, όμως, έρχεται το μεγάλο άλμα: τα εισοδήματά του φτάνουν τις 201.416 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί στην εξουσία και ο Πετσίτης φαίνεται ότι κερδίζει σημαντική πολιτική υπεραξία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο απότομος πλουτισμός είναι αποκλειστικό του κατόρθωμα ή λειτουργεί συλλογικά στο πλαίσιο ευρύτερων δραστηριοτήτων, δηλαδή παρέχει μεσολαβήσεις και ο ίδιος παίρνει το μέρισμα που του αναλογεί; Πολλά τα ερωτήματα, δύσκολες οι απαντήσεις...

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα