Η ακρίβεια «λυγίζει» τα νοικοκυριά
Εφιάλτης οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα! Τον Μάιο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,3%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,9%
Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, με τους καταναλωτές να ακούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι η ακρίβεια μειώνεται και την ίδια στιγμή να αντικρίζουν καθημερινά στα ράφια αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έδειξαν πως τον Μάιο υπήρξε ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται ξαφνικά στο 3,3%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,9%. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία 5ετία οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 32%, το κόστος στέγασης κατά 22,6%, τα είδη νοικοκυριού κατά 14,2%, η εστίαση κατά 25%, ενώ στον τομέα ένδυση – υπόδηση οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 30%! Πρόκειται για ποσοστά που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο αύξησης του πληθωρισμού την ίδια χρονική περίοδο, δείγμα πως η κυβέρνηση έχει επιτρέψει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών, με παρεμβάσεις που ουδέποτε απέδωσαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ο μέσος καταναλωτής πραγματοποιεί τα εβδομαδιαία του ψώνια στο σούπερ μάρκετ πληρώνοντας σχεδόν 81,90 ευρώ σε κάθε επίσκεψή του, όταν το 2019 η ίδια εβδομαδιαία δαπάνη τού κόστιζε 74,99 ευρώ. Σε αυτόν τον υπολογισμό, φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις αλλαγές στις συσκευασίες, όπου μειώθηκαν σημαντικά οι ποσότητες, ενώ οι τιμές έχουν παραμείνει στα ύψη, καταγράφοντας συνεχείς ανατιμήσεις. Mέσα σε σχεδόν έξι χρόνια, δηλαδή, ο μέσος καταναλωτής ξοδεύει σχεδόν 28 ευρώ περισσότερα, λαμβάνοντας όμως μικρότερες ποσότητες για τα ίδια προϊόντα που αγόραζε πριν από μερικά χρόνια.
Εκτόξευση καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά, με τις λαϊκές αγορές να αποτελούν μια φθηνότερη λύση για τους καταναλωτές. Ωστόσο και αυτή η επιλογή έχει καταστεί ασύμφορη για τους πολίτες, που βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν χωρίς σταματημό.
Το οικονομικό επιτελείο, που πανηγύριζε όταν σταμάτησε την πρωτοβουλία για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες που είχε αποδώσει σημαντικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αποφέροντας σημαντικές πτώσεις των τιμών, επεξεργάζεται πλέον το σενάριο για διαχωρισμό των λαϊκών αγορών σε παραγωγούς και εμπόρους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των κερασιών. Από τον παραγωγό καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ με απόκλιση έως και 400%, καθώς οι μεσάζοντες και οι φόροι οδηγούν το προϊόν σε εξωπραγματικές τιμές, ενώ στο τέλος της ημέρας ο παραγωγός έχει μικρότερο κέρδος από όλη την υπόλοιπη αλυσίδα μέχρι να καταλήξει στο καλάθι του καταναλωτή. Φέτος η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος έχει αυξηθεί λόγω του παγετού που χτύπησε τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στην παραγωγή.
Στις λαϊκές αγορές πωλούνταν πέρυσι από 3,50 έως 6,50 ευρώ και πλέον οι καταναλωτές τα βρίσκουν, ανάλογα με την ποικιλία, από 4 έως 8 ευρώ. Το ίδιο προϊόν στα σούπερ μάρκετ πέρυσι πωλούνταν από 4,58 έως 7,50 ευρώ και φέτος ξεκινά από τα 7 ευρώ το κιλό και φτάνει έως τα 9,9 ευρώ. Στα οπωροπωλεία, οι τιμές από 6 έως 12 ευρώ που κυμαίνονταν το 2024, φέτος ξεκινούν από τα 8 ευρώ και φτάνουν έως τα 14 ευρώ το κιλό.
Σε σούπερ μάρκετ, το πεπόνι πέρυσι τον Μάιο κόστιζε 1,49 ευρώ το κιλό, φέτος έχει φτάσει τα 3,48 ευρώ το κιλό. Το καρπούζι πέρσι είχε 0,89, ενώ φέτος η τιμή του φτάνει στα 1,79. Τα βερίκοκα, από 4,48 ευρώ το κιλό εκτοξεύτηκαν στα 5,89 ευρώ. Τα 250 γραμμάρια φράουλες, από 2,29 ευρώ ανέβηκαν στα 2,99 ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές παραγωγού στα φρούτα αυξήθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με πέρσι, ενώ το 2024 είχαν ήδη αυξηθεί κατά 31,9% σε σύγκριση με το 2023. Συνολικά, μέσα σε δύο χρόνια, η άνοδος φτάνει το 43,4%. Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου οι λιανικές τιμές των φρούτων αυξήθηκαν κατά 20% την ίδια περίοδο (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).
Οι τιμές στις λαϊκές αγορές
ΠροϊόνΠέρυσιΦέτοςΑύξηση Κεράσια (κιλό)3,50 € – 6,50 €4 € – 8 €14%-23%Πεπόνια (κιλό)1,49 €3,48 €133,00%Καρπούζι (κιλό)0,89 €1,79 €101,00%Βερίκοκα (κιλό)4,48 €5,89 €31,00%Φράουλες (250 γρ.)2,29 €2,99 €30,00%Οι καταναλωτές αφήνουν προϊόντα στα ταμεία των σούπερ μάρκετ γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός
Οι επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές αποτελούν τα τελευταία χρόνια τον μόνιμο πονοκέφαλο κάθε νοικοκυριού, με τις τιμές των προϊόντων να θυμίζουν… μετοχές χρηματιστηρίου, καθώς κάθε φορά δεν γνωρίζουν τι θα αντικρίσουν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να υπολογίσουν το κόστος των αγορών τους. Πολλές φορές, μάλιστα, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ αναγκάζονται να αφήσουν προϊόντα στους ταμίες, καθώς δεν βγαίνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Για την πιστοποίηση των παραπάνω, το ίδιο ακριβώς δείχνουν και τα στοιχεία της πλέον επίσημης Αρχής του κράτους, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως οι τιμές βασικών τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται από μήνα σε μήνα. Μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε αρνί και κατσίκι ύψους 6,4%, στον καφέ 3,4%, στα νωπά λαχανικά 2,1%, στο ψωμί 1,2%, στο μοσχάρι 1,1% και στο χοιρινό 1,7%. Ανοδικά επιμένουν οι τιμές σε καφέ, κακάο και σοκολάτα, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά σε μεγάλο βαθμό. Τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν καφές – κακάο – τσάι κατά 10,6% και ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά κατά 5,8%.
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»
The post Η ακρίβεια «λυγίζει» τα νοικοκυριά appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Απροσδόκητη τύχη για 3 ζώδια – «Τα καλύτερα έρχονται»
- Σεισμός στο Άγιο Όρος: «Αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγέθη έως και 5,7 Ρίχτερ» λέει ο Λέκκας – Γιατί είναι περίεργο το φαινόμενο
- Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε ιδιοκτήτες σκύλων – «Βροχή» τα πρόστιμα, μέχρι 1.000 ευρώ
- Η ακρίβεια «λυγίζει» τα νοικοκυριά
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός μέσα στη θάλασσα βρέθηκε 54χρονος αγνοούμενος
- Ποιος πραγματικά φταίει για τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ
- Θεσσαλονίκη: 14χρονος χτύπησε 15χρονο εξαναγκάζοντάς τον να του δώσει το παντελόνι του
- Επίθεση του γιάννη κωνσταντάτου στους δημάρχους που καθυστερούν το έργο του ελληνικού
- Ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή επιστρέφει στη σκηνή με τον Γιώργο Κιμούλη
- Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Πεντηκοστής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Η ακρίβεια «λυγίζει» τα νοικοκυριά
- Ποιος πραγματικά φταίει για τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ
- Η δύναμη της δημοκρατίας
- Yπεράσπιση της εμπάθειας
- Μία κυβέρνηση με πυγμή…
- Πόλεμος Τραμπ – Μασκ, με άγνωστη έκβαση
- Η παρακμή της δημοκρατίας στη σκιά του ολοκληρωτισμού
- Η βλακεία των απατεώνων
- Πώς θα χάσει η Τουρκία
- Έχει τη στόφα ενός αυθεντικού ταλέντου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Απώλεια βάρους: Διάσημη τραγουδίστρια αποκάλυψε τις 3 αλλαγές που την βοήθησαν να χάσει 27 κιλά – «Περιόρισα οτιδήποτε ζαχαρούχο και προτίμησα τα αλμυρά»
- Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε ιδιοκτήτες σκύλων – «Βροχή» τα πρόστιμα, μέχρι 1.000 ευρώ
- DRAGONS’ DEN GREECE ΙΙΙ: Η γνώση και η καθοδήγηση ενός «Βαφειά» είναι απαραίτητη
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο Νίκης – Από τύχη δεν τραυματίστηκε οικογένεια με παιδιά – ΦΩΤΟ
- Γαύδος: Νέες επιχειρήσεις διάσωσης 82 μεταναστών στα νότια του νησιού
- ΗΠΑ: Φόβοι ότι serial killer κυκλοφορεί ελεύθερος – Οι 13 μυστηριώδεις θάνατοι από τον Μάρτιο του 2025
- Πώς θα λειτουργήσει το ανανεωμένο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός μέσα στη θάλασσα βρέθηκε 54χρονος αγνοούμενος
- Θεσσαλονίκη: 14χρονος χτύπησε 15χρονο εξαναγκάζοντάς τον να του δώσει το παντελόνι του
- Παν. Σαμπατακάκης: «Να περιοριστεί η σπατάλη νερού, όχι η κατανάλωση»