Για τέταρτη συνεχή ημέρα το Oruc Reis παραβιάζει ωμά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως οι δύο πιο έγκυρες εφημερίδες της Κεντροδεξιάς η ΕΣΤΙΑ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, συμπίπτουν στις πρωτοσέλιδες αναλύσεις τους. Η ΕΣΤΙΑ θεωρεί πως «είναι τουλάχιστον γελοίο ένα επιστημονικό σκάφος να συνοδεύεται από 16 πολεμικά για μια (ειρηνική) δραστηριότητα. Αν ήταν νόμιμη δεν θα τα χρειαζόταν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η «ναυαρχίδα» του κυβερνητικού χώρου και σταθερά υπέρμαχος του Πρωθυπουργού σε άρθρο της με τίτλο «Και άλλος αιφνιδιασμός» που υπογράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, αναφέρει πως το Oruc Reis «έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια» και «διεξάγει έρευνες παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών».

Εμείς, ως FORUM2020.GR μόλις προχθές δημοσιεύσαμε ένα σημείωμα με 7 αυτονόητες απορίες/προτάσεις για τη συνέχιση της κρίσης στο Αιγαίο. Πριν περάσουν 7 ώρες ο Πρωθυπουργός απάντησε με διάγγελμα, (όχι βέβαια σε εμάς), αλλά στους προκλητικούς Τούρκους.

Σωστό το διάγγελμα, θα το θέλαμε βέβαια λιγότερο διπλωματικό, περισσότερο δυναμικό, με λιγότερο «νερό στο κρασί» όταν το Αιγαίο βράζει… Αν το κρασί μας είναι κόκκινο και νερωμένο δεν βλάπτεται κανείς. Η θάλασσά μας όμως, αν είναι κόκκινη και ματωμένη βλάπτονται πολλά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά δήλωσε πως «η αυτοσυγκράτηση είναι η μια όψη της ισχύος μας» και πως «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Θα το αποδείξουμε ξανά, αν χρειαστεί». Σωστά και τα δύο:

Χρήσιμη επίσης και η επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ υπό τον θεσμικό της ρόλο ως Προεδρεύουσα της ΕΕ. Μάθαμε ότι έγινε, δεν ξέρουμε όμως τι ειπώθηκε. Πόσο μάλλον τί συμφωνήθηκε…

Επιπλέον προκύπτουν εκ των παραπάνω νέα ερωτήματα από την εφαρμογή στην πράξη δύο δισύλλαβων λέξεων: το ΘΑ και το ΑΝ.

Την ίδια στιγμή (δηλαδή σε μία μόλις ημέρα που μεσολάβησε):

1) Οι Τούρκοι αλαλάζουν, (ο Μπαχτσελί απειλεί πως «θα μας πετάξουν στη θάλασσα στις κοιλιές των ψαριών»).

2) Μας ασκούν ψυχολογική προπαγάνδα (ποστάρουν βίντεο μέσα από το ερευνητικό με τα καλώδια μήκους 1735 μέτρων).

3) Τα σύνορά μας έχουν «γκριζάρει» ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο ορθό όρο/νεολογισμό, έχουν «ρευστοποιηθεί», υλοποιώντας το δόγμα Νταβούτογλου «Το Στρατηγικό Βάθος» (μτφ Νεοκλή Σαρρή). Προκαλούν διαρκώς (έθεσαν για άλλη μια φορά θέμα δικαιωμάτων για την εκπαίδευση της μειονότητας). Σήμερα, κι ενώ η παραβίαση συνεχίζεται θέτουμε 3 ακόμη ερωτήματα. Ένα εύλογο και δύο κρίσιμα:

Α) Πότε θα κρίνει η ελληνική πολιτική ηγεσία, ότι οι υπερεπιθετικοί γείτονες ξεπέρασαν τις δικές μας κόκκινες γραμμές;

Β) Πότε θα κρίνουμε πώς «θα χρειαστεί» να απαντήσουμε;

Γ) Έχουν άραγε «μεταβληθεί»/ «μετακινηθεί» οι «Κόκκινες Γραμμές μας;

Και βέβαια διαφέρει αν οι «παραβιάσεις» γίνονται στη θάλασσα ή στη τη στεριά. Άλλο ο Έβρος και άλλο το Αιγαίο επειδή δεν έχει οφθαλμοφανή «φράχτη»;

Δυστυχώς, ήδη πάμε να σπάσουμε το ψυχολογικό ρεκόρ των 4 ημερών του «μπες-βγες» στις θάλασσές μας.

Η αποστολή των πολιτικών προσώπων είναι να κρούουν -με ψυχραιμία- καμπανάκια κινδύνου υποβοηθώντας την Κυβέρνηση, που «οφείλει» να είναι πιο συγκρατημένη. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Βάζουμε πλάτη.

Τέλος, η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία, που φέρει και το επιχειρησιακό βάρος, «οφείλει» να είναι προετοιμασμένη και η παρούσα -ευτυχώς- είναι! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εισηγείται ορθά την έκδοση NAVTEX με πραγματικά πυρά, αν αποτύχει η διπλωματία!

Σε σχέση με τις άλλες 6 προτάσεις που κάμαμε, η Σύνοδος Κορυφής που προτείνουμε και συνεχίζουμε να ζητάμε, θα γίνει δυστυχώς σε χαμηλότερο επίπεδο σήμερα με Υπουργούς Εξωτερικών και όχι Αρχηγούς Κρατών. Πρώτο θέμα θα είναι η νοθεία στις δήθεν επιλογές του «προτελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», του Λουκασένκο, στη μακρινή Λευκορωσία. Και μόνο το γεγονός ότι στην ατζέντα πιο ψηλά εκτός από τη Λευκορωσία, δίνεται προτεραιότητα στις δραματικές εξελίξεις στο Λίβανο, ενώ η τουρκική προκλητικότητα τοποθετείται (;) τρίτη λέει πολλά... Πάλι καλά που δεν έβαλαν τη Σύνοδο το Σαββατοκύριακο όταν θα έχει λήξει η Τουρκική NAVTEX.

Τα παραπάνω είναι συμβολικά αλλά και αποδεικτικά αυτού που έχουν πει τόσο ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΠΕΘΑ, Ναύαρχος Αποστολάκης, όσο και η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη: «αυτή τη φορά θα είμαστε μόνοι μας».

Αφού λοιπόν επιβεβαιώνεται πολλαπλά η διεθνής «απομόνωση» τί κάνουμε; Γιατί δεν ξεκινά ο ενισχυμένος με την Εθνική Ομάδα Ενημέρωσης Διεθνής Μαραθώνιος επαφών; Γιατί αρκούμαστε σε σωστές -αλλά μη άμεσα αποτελεσματικές- τηλεφωνικές επαφές;

Η 15η Αυγούστου πλησιάζει και μπορεί να μην αρκεί η χάρη της Μεγαλόχαρης.

Νίκος Καραχάλιος

Πρόεδρος FORUM2020.GR

ΥΓ 1. Ας παραπέμψουμε στην -όπως αποδεικνύεται- εύστοχη, προφητική και επίκαιρη ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, όπου έκρουσε τον κώδωνα το κινδύνου της αναθεωρητικής πολιτικής των Τούρκων και των μεγάλων προκλήσεων, που θα έχει η Χώρα και η εδαφική της αρτιμέλεια. «Η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου. Γι’ αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε» πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ, ΑΝ ΠΡΟΣΚΡΟΥΟΥΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. «ΧΡΕΟΣ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

ΥΓ 2. Και μια ευχή την παραμονή της Εορτής της Παναγίας: «Ας μας βρει η 200ετηρίδα του 2021 εθνικά αρτιμελείς».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα