Για «στρατιωτική σύγκρουση» στα Βαλκάνια από τους πρόσφυγες προειδοποιεί η Μέρκελ

Το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας με την Αυστρία «θα οδηγήσει σε μια σπασμωδική κίνηση», υποστηρίζει η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν και πάλι να ξεσπάσουν συγκρούσεις στα Βαλκάνια, εάν η Ευρώπη αποτύχει να διαχειριστεί σωστά την κρίση των προσφύγων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες εκκλήσεις από τους εταίρους του συνασπισμού της να εγκαταλείψει την «ανοιχτή» πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, ιδιαίτερα στη Βαυαρία, όπου οι

υπάρχει ένταση και πληρότητα μετά και την πρόσφατη εισροή.

Σε μια αυστηρή προειδοποίηση κατά τη διάρκεια ομιλίας στα μέλη του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία κινδύνευε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση βίας, αν κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία μόνιμα. «Θα οδηγήσει σε μια σπασμωδική κίνηση», είπε. Και κάνοντας αναφορά στους πολέμους που έπληξαν την περιοχή τη δεκαετία του 1990, πρόσθεσε: «Δεν θέλω οι στρατιωτικές συγκρούσεις να καταστούν και πάλι αναγκαίες εκεί».

Υπάρχουν μεγάλες εντάσεις στα βαλκανικά κράτη μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να χτίσει ένα φράχτη από συρματόπλεγμα και να κλείσει τα σύνορά της. Στη Γερμανία, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε μια διαμάχη σχετικά με τη χρήση «ζωνών διέλευσης» για την καταγραφή των προσφύγων, χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη». Όπως είπε η ιδέα, που ευνοείται από τους συντηρητικούς της Μέρκελ, θα είναι πραγματικά χρήσιμη μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων που φθάνουν.

Ο επιδραστικός κυβερνήτης της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με τα σχέδια να συζητηθεί η προσφυγική κρίση με τους ηγέτες του συνασπισμού αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο Ζεεχόφερ υπήρξε ο πιο σημαντικός επικριτής της φιλόξενης προσέγγισης της Μέρκελ απέναντι στους πρόσφυγες.

Νέα στοιχεία, που καταρτίζονται από τη Unicef, αποκάλυψαν ότι πάνω από 700 παιδιά την ημέρα ζητούν πλέον άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Καθώς πολλά από αυτά κατευθύνονται στη Γερμανία, o ομοσπονδιακός επίτροπος για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έχει προειδοποίησε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν σε στρατόπεδα προσφύγων. Όπως είπε ο Γιοχάνες-Βίλχελμ Ρέριγκ, υπάρχει μια «σκανδαλώδης» έλλειψη ελέγχου στα κέντρα ασύλου τη στιγμή που οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των αφίξεων.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα