Γερμανία: Δύο νεκροί από πυρά ενόπλων κοντά σε συναγωγή στο Χάλε

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν βαριά από σφαίρα στην επίθεση, η οποία είχε στόχο μια συναγωγή και στη συνέχεια ένα τουρκικό εστιατόριο στην πόλη Χάλε της Γερμανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης.

"Έχουμε δυο βαριά τραυματίες, φέρουν τραύματα από σφαίρα. Αυτή την ώρα υποβάλλονται σε εγχείρηση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γενς Μίλερ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, διακόπτοντας την τακτική συνέντευξη Τύπου, δήλωνε: "Αυτή είναι μια

φρικτή είδηση από τη Χάλε, έχω πολλές ελπίδες ειλικρινά ότι η αστυνομία θα πιάσει τον δράστη ή τους δράστες το συντομότερο δυνατόν και ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν θα κινδυνεύσει στο μεταξύ".

Η δημαρχία στην Χάλε έκανε λόγο για "σφαγή" χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Οι εθνικοί σιδηρόδρομοι Deutsche Bahn ανακοίνωσαν ότι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Χάλε έχει κλείσει.

Παράλληλα, η δήμαρχος της πόλης Λάντσμπεργκ δήλωσε ότι δύο άτομα ύποπτα για μια φονική επίθεση με πυροβολισμούς στην περιοχή κατέλαβαν ένα αυτοκίνητο και κινούνται στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Μόναχο. Η δήμαρχος 'Ανια Βέρνερ έκανε τη δήλωση αυτή μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων σε πυροβολισμούς στην πόλη Χάλε και έπειτα από αναφορές για ένα δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς στη γειτονική πόλη Λάντσμπεργκ.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild ανέφερε στον ιστότοπό της πως οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μπροστά από μια συναγωγή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια χειροβομβίδα εκτοξεύθηκε επίσης σε εβραϊκό νεκροταφείο.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάλε», ανέφερε η τοπική αστυνομία στο Twitter. «Σημειώθηκαν αρκετοί πυροβολισμοί. Οι φερόμενοι ως δράστες διέφυγαν με ένα όχημα. Διενεργούμε επείγουσες έρευνες και ζητούμε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Η επίθεση σημειώθηκε ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της πιο ιερής ημέρας του χρόνου στον ιουδαϊσμό.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο στην πόλη Χάλε

Ένα άτομο συνελήφθη μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων σε περιστατικό με πυροβολισμούς στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

«Οι δυνάμεις μας συνέλαβαν ένα άτομο», ανέφερε η αστυνομία του Χάλε στον λογαριασμό της στο Twitter. «Παραμένουμε ωστόσο σε επιφυλακή. Έχουμε αναπτύξει δυνάμεις μέσα και γύρω από τη Χάλε και προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση μέχρι να έχουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Χάλε

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, ανέφερε στον ιστότοπό του το περιοδικό Der Spiegel, ένα διαδικαστικό βήμα που βάσει της γερμανικής νομοθεσίας δείχνει πιθανή διασύνδεση της επίθεσης με την τρομοκρατία.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ενέργεια αυτη δικαιολογείται «από την ιδιαίτερη σημασία της υπόθεσης» που αφορά «βίαια εγκλήματα που πλήττουν την εσωτερική ασφάλεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας δήλωσε πως οι δράστες του περιστατικού με τους πυροβολισμούς στη Χάλε επιχείρησαν να εισδύσουν σε μια συναγωγή όπου βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι, αλλά αποτράπηκαν από τα μέτρα ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας στην είσοδο του χώρου λατρείας «επέτρεψαν να αποτραπεί η επίθεση» δήλωσε ο Μαξ Πιβορόζκι στο Spiegel, διευκρινίζοντας πως «70 έως 80 άτομα» βρίσκονταν στο εσωτερικό για τον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα