Φωτιά στα καύσιμα, με καπέλο "brent" οι φετινές διακοπές

Μπορεί τον Ιούλιο η διεθνής τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τριμήνου, και σε σχέση με τα υψηλά των 79 δολαρίων το βαρέλι, να έχει διαμορφωθεί πλέον λίγο πάνω από τα 72 δολάρια, ωστόσο στην ελληνική αγορά τα προβλήματα συνεχίζονται, οι τιμές αποδεικνύονται ανθεκτικές ενώ τα άδεια πορτοφόλια έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης.

Στο μέτρο που μπορούν να γίνουν ευθείες συγκρίσεις των εγχώριων τιμών λιανικής με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

και των προϊόντων, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται ανοδικά σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες σε τουριστικές περιοχές και νησιά, που ούτως ή άλλως επιβαρύνονται με επιπλέον μεταφορικά κόστη. Με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, οι τιμές χθες πλησίαζαν τα υψηλότερα επίπεδα του φετινού καλοκαιριού (αρχές Ιουνίου) ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Ενδεικτικά η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική ήταν χθες στο 1,617 ευρώ το λίτρο, έχοντας αυξηθεί 1,3 σεντς από τις αρχές του μήνα, στα Δωδεκάνησα η τιμή ήταν 1,793 ευρώ το λίτρο έχοντας αυξηθεί κατά 1,8 σεντς, στην Ευρυτανία 1,733 ευρώ το λίτρο (αύξηση 1,9 σεντς), στο Ηράκλειο 1,702 ευρώ το λίτρο (αύξηση 0,6 σεντς), στη Λακωνία 1,659 ευρώ το λίτρο (αύξηση 1,1 σεντς), στη Λευκάδα 1,683 (αύξηση 1,2 σεντς) στα Χανιά 1,962 ευρώ το λίτρο (αύξηση 1,2 σεντς).

Κατά μέσο όρο από τα τέλη Ιουνίου, μέχρι χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είχε τσιμπήσει κατά 1,1 σεντς το λίτρο, ενώ κατά 2,1 σεντς είχε αυξηθεί η αμόλυβδη 100 οκτανίων, η οποία έφτασε στις Κυκλάδες να πωλείται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Αντίθετα στο πετρέλαιο κίνησης η μέση αύξηση ήταν μικρότερη (0,6 σεντς το λίτρο).

Πάντως τα δεδομένα για τους οδηγούς είναι ακόμη χειρότερα εάν γίνουν συγκρίσεις σε σχέση με κόστος των καυσίμων και το ταξίδι των διακοπών το καλοκαίρι του 2017.

Ενδεικτικά, από τα επίπεδα του 1,64 ευρώ το λίτρο, σήμερα, πέρυσι τέτοιο καιρό η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,46 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει ότι για ένα γέμισμα 50 λίτρων η αύξηση του κόστους φτάνει στα 9 ευρώ, ενώ στο ντίζελ η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει τα 9,9 ευρώ το λίτρο (για ντεπόζιτο 50 λίτρων).

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων πάντως είναι αναμενόμενο να έχει άμεση επίπτωση και στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η κατανάλωση συνεχίζει να εμφανίζει σημαντική μεταβλητότητα με αποτέλεσμα ο Ιούνιος παρά την καλή τουριστική κίνηση να κλείσει με αρνητικό πρόσημο για τις βενζίνες, σε ποσοστό άνω του 5%. Η συνολική εικόνα για τον κλάδο δε βελτιώνεται από την οριακή αύξηση των πωλήσεων του ντίζελ, ιδιαίτερα μάλιστα εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Ιούνιος είχε μία παραπάνω εργάσιμη ημέρα. Να σημειωθεί ότι η εικόνα για τις πωλήσεις στις τουριστικές περιοχές είναι θετική, που σημαίνει ότι η αύξηση στα αστικά κέντρα και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά καυσίμων συνεχίζει να διανύει μια παρατεταμένα δύσκολη περίοδο καθώς παρά τα εποχιακά ξεσπάσματα, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα αλλεπάλληλα σοκ της κρίσης και της δραματικής αύξησης της φορολογίας. Εάν στην εικόνα προστεθούν τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και κακών πρακτικών (νοθεία, λαθρεμπόριο) τότε η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τις νόμιμες επιχειρήσεις, ενώ πλέον η αγορά πιέζεται από εξωγενείς παράγοντες (άνοδος των διεθνών τιμών) που δεν παύουν ωστόσο να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους του παιχνιδιού.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα