Εβδομάδα "Πρεσπών" και ανακατατάξεων- Ψηφίζεται η Συμφωνία σε κλίμα ακραίας πόλωσης

Και μετά το πέρας του συλλαλητηρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για το οποίο Κυβέρνηση και Ν.Δ αντάλλαξαν ουκ ολίγα πυρά (για τα επεισόδια και τη "σύνθεσή" του), εκκινούν σήμερα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή ( εκτός απροόπτου) η Συμφωνία από τη Βουλή.

Όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα- σε πολιτικό επίπεδο:

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε τις φήμες που τον έφεραν να υπερψηφίζει τη Συμφωνία

και η Φώφη Γεννηματά εκείνες που επέμεναν ότι παρά την θέση περί μη κομματικής πειθαρχίας, θα διέγραφε όποιον τοποθετηθείαπέναντι στις αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ.

Παραλλήλως, η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού ήταν θέμα ημερών, μετά την προαναγγελία αποχώρησης των Αμυρά- Ψαριανού από το κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ουδόλως ορρωδεί προ αυτών των εξελίξεων στα κόμματα της κεντροαριστεράς, καθόσον έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος του είναι να "διαλυθούν" εντασσόμενα στο δίπολο: ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.

Ακραία πόλωση

Η εβδομάδα τούτη ωστόσο θα είναι οπωσδήποτε ... των παθών.

Και τούτο διότι ναι μεν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την ψηφοφορία της Κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ( κυμαίνονται οι ψήφοι μεταξύ των 151-153 βουλευτών) αλλά και γιατί η "μάχη" αρχίζει από σήμερα κιολας στις Επιτροπές της Βουλής.

Η Ν.Δ έχει ήδη προειδοποιήσει να μην γίνει "πραξικόπημα" με αντικατάσταση των βουλευτών που να είναι φιλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Καμμένου, η πλειοψηφία ωστόσο, κραδαίνει τον κανονισμό της Βουλής και επιμένει:

Οι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα όπερ σημαίνει ότι και να μην περάσει ένα νομοσχέδιο από αυτές , τίποτα δεν εμποδίζει την εκάστοτε κυβέρνηση να το φέρει για ψήφιση από την Ολομέλεια.

Οι τόνοι που θα χρησιμοποιηθούν πάντως καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης για την ψηφοφορία θα είναι εξόχως υψηλοί, όπερ έχει διαφανεί όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη Ν.Δ πρωτίστως να τίθεται αναφανδόν κατά της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς τη "εθνικά επιζήμια".

Σήμερα συνεδριάζει και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να συναποφασιστούν τα διαδικαστικά της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από όπου προφανώς και δεν θα λείψουν οι εντάσεις.

Η αριθμητική των "κουκιών"

Με τα παρόντα δεδομένα, τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένονται να υπερψηφίσουν:

145 ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Κουντουρά, θ. Παπαχριστόπουλος, Θ. Θεοχαρόπουλος, Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης, Στ Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς και Κ. Παπακώστα ( ερωτηματικό παραμένει ακόμη η στάση της).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα