Εθνική τραγωδία: Στους 50 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική

Στους 50 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα που "καταπίνει" από χθες το απόγευμα περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μάτι, Νέος Βουτζάς, Ραφήνα, Πεντέλη). Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους.

Σε επίσημη ανακοίνωση που πραγματοποίησε νωρίτερα η Πυροσβεστική έκανε λόγο για 49 νεκρούς, σημειώνοντας ότι οι 25 έχασαν τη ζωή τους σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα

στο Μάτι. Νωρίτερα, μαρτυρίες από το σημείο έκαναν λόγο για σωρό θυμάτων στην περιοχή Αργυρά Ακτή στον δρόμο προς το Κόκκινο Λιμανάκι.

Στη συνέχεια όμως ένας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας. Πρόκειται για έναν άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης με πλωτό σκάφος του σώματος.

Οι ενήλικοι τραυματίες φτάνουν τους 156, από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα, ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σε μια δραματική πρόβλεψη προέβη στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, εκφράζοντας φόβους για τριψήφιο αριθμό νεκρών. "Κάποιοι οικισμοί έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη", δήλωσε νωρίτερα ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η φωτιά δεν αξιολογήθηκε σωστά κατά την έναρξή της. Πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδή, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια, αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν.

Μεγάλες καταστροφές - Εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες σε περιοχές της ανατολικής Αττικής είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκατοντάδες σπίτια έχουν καεί.

Πάντως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά είναι πλέον βελτιωμένη, καθώς το πύρινο μέτωπο δεν έχει επέκταση, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο, ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Το χρονικό της καταστροφής

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα, στις 16:57 σε δασική έκταση, στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου Αττικής και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης έντασης των ανέμων. Η πυρκαγιά έφτασε σε χρόνο ρεκόρ και κατέκαψε δεκάδες σπίτια στον οικισμό Μάτι και συνέχισε έως τη Ραφήνα. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η φωτιά ήταν μέσα στην πόλη της Ραφήνας. Από πιο νωρίς είχε μιλήσει στη δημόσια τηλεόραση για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, κάνοντας λόγο για βιβλική καταστροφή.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε πολλά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς. Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα η επιχείρηση επιστροφής των οποίων στην Αθήνα ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, ενώ εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα, ενώ εκκενώθηκαν και κατασκηνώσεις.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού, ενώ λίγη ώρα αργότερα η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε και αυτοκίνητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε γνωστό στη διάρκεια της νύχτας ότι "με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος". Σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι "το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι την Τρίτη θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια".

Στις δηλώσεις που έκανε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι "ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις". Επισήμανε ότι "είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό".

Τόνισε ότι "από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, επτά καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα". Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

"Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους" ανέφερε.

Σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης

Πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από εννέα σκάφη του λιμενικού, δύο του πολεμικού ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι στιγμής το Λιμενικό έχει απεγκλωβίσει από τις παραλίες 696 άτομα, έχει διασώσει από τη θάλασσα 19 άτομα, ενώ έχει ανασύρει και τέσσερις νεκρούς.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έγινε γνωστό πως η φρεγάτα "ΕΛΛΗ" περισυνέλλεξε 72 άτομα από τη θάλασσα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ, αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.

Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που "σαρώνουν" από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει περισυλλεγεί από παραλίες κι έχει μεταφερθεί σε σημεία υποδοχής που έχουν ορισθεί στην περιοχή της Ραφήνας (Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Πνευματικά Κέντρα, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κέντρο Υγείας).

Με λεωφορεία της ΟΣΥ μεταφέρονται οι πληγέντες από το λιμάνι της Ραφήνας

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ξεκίνησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που παρέμεναν σε ετοιμότητα στα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων, για τη μεταφορά από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντων από την καταστροφική φωτιά.

Τα λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια προς την πλατεία Συντάγματος ενώ στάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής (λεωφόρος Μαραθώνος-Μεσογείων) σε σημεία που επιθυμούν οι πληγέντες.

Επίσης, σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των πληγέντων βρίσκονται κι άλλα 25 λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ενώ στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, παραμένουν δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

Εν τω μεταξύ, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους, είναι ελεύθερη – εδώ και αρκετές ώρες – η διέλευση των αυτοκινήτων στα διόδια, που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα:

- Ολόκληρης της Αττικής Οδού (μερικώς από την εκδήλωση της φωτιάς στην Ανατολική Αττική κι από τις 10:30 μ.μ. σε όλο το μήκος)

- Αφιδνών, Μαλακάσας και Καπανδριτίου από τις 11:00 μ.μ.

- Αθηνών - Κορίνθου μέχρι το Κιάτο, από τις 3:00 μ.μ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ανατολική και Δυτική Αττική

Από την πλευρά της, λόγω και της πυρκαγιάς σε τέσσερις οικισμούς στην Κινέτα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανήματα, κ.ά.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πυρκαγιες, εθνικη, αττικη, νεκροι, φώτης κουβέλης, περιφέρεια αττικής, ζούγκλα, θεμα, φως, σκαι, αθηνα, κυπρος, ηπα, uav, καμμενος, ελλη, υεθα, λεωφορεια, οσυ, συγκοινωνιες, μετρο, διοδια, capital, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, φωτια, νεκρος συνταγμα, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ρενα δουρου, δουρου, φώτης κουβέλης, σχολη ικαρων, κουβελης, σχολη ναυτικων δοκιμων, οσυ, ζούγκλα, περιφέρεια αττικής, αστυνομια, αυτοκινητα, ηπα, θαλασσα, θεμα, ισπανια, κινητα, ξενοδοχεια, πλαισιο, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, σκαι, σχολη ευελπιδων, τηλεοραση, υεθα, φως, ωρα, capital, uav, αυλωνα, ασθενοφορα, βρισκεται, γινει, γινονται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, δρομολογια, δυτικη, εγινε, ειπε, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, επτα, ευελπιδων, ζωη, ιδιο, υπηρεσια, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, κιατο, λαιλαπα, λιμενικο, λογο, μακρια, ματι, μοιρα, νοσοκομεια, ξημερωματα, οχηματων, οχηματα, παιδια, πηγη, πυροσβεστικη υπηρεσια, ραφηνα, ρεκορ, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκαφη, σωμα, σπιτια, στο κοκκινο, σχεδιο, τμημα, τρια, τριτη, ωρες, μποφορ, δημητρης, εφαρμογη, εννεα, χωρα, ιδιαιτερα, ικαρων, υπουργειο, κομματι, σωρο
Τυχαία Θέματα