Εσωκομματικά "μπουρίνια" στον ΣΥΡΙΖΑ - Μα πού είναι ο Ευκλείδης;

Τα εσωτερικά "υπαρξιακά" προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις τώρα αρχίζουν να σχηματοποιούνται , να παίρνουν σάρκα, οστά και ...φωνή, καθώς απολύτως τεταμένες είναι - καταρχάς-οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

Το πρώτο τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιείται σήμερα σε κλίμα οπωσδήποτε ψυχρό μετά την δυσαρέσκεια του Π. Σκουρλέτη για διαρροές και δημοσιεύματα εναντίον του τα οποία θεωρεί υποβολιμαία από "προεδρικούς"

κύκλους.

Παρότι το ζήτημα σε πρώτη ανάγνωση προσιδιάζει σε προσωπική κόντρα ( οι σχέσεις Τσίπρα- Σκουρλέτη άλλωστε έχουν περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια), είναι πρόδηλο ότι έχει απολύτως πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στον βαθμό τουλάχιστον που ο κ. Σκουρλέτης έχει κοινή περπατησιά με έτερα κορυφαία κομματικά στελέχη ( Ν. Βούτσης , Ν. Φίλης) και κοινό τους παρανομαστή την επιφύλαξη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα πως μέσω του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να συγκροτήσει ένα απολύτως αρχηγοκεντρικό κόμμα , αλλοιώνοντας την μέχρι σήμερα φυσιογνωμία του.

Είναι γνωστό - ήδη από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Ιούλιο- ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των ανοιχτών θυρών που επιδιώκει να ακολουθήσει το κόμμα με στόχο την προσέλκυση νέων μελών.

Η καχυποψία εντάθηκε δε, μόλις έπεσε στο τραπέζι η υπό επεξεργασία ιδέα της εκλογής Τσίπρα από την βάση.

Στις πίσω γραμμές αυτού του σχεδίου, σύντροφοι του πρώην πρωθυπουργού, "διέγνωσαν" να ελλοχεύει ο κίνδυνος (αλλά και ο βασικός προεδρικός στόχος) για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγοκεντρικό κόμμα και όχι απλώς για μετασχηματισμό του προς ένα πιο μαζικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Τσίπρας και η πασοκοποίηση

Καίτοι , άπαντες, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα, αποστρέφονται σε δημόσιες δηλώσεις τους την "πασοκοποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις, συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το πώς , με ποια εργαλεία και τι κριτήρια θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ημέρα, δεν υπάρχει.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, φέρεται να γνωρίζει απολύτως το πού θέλει να πάει το κόμμα αλλά είναι υπό διερεύνηση μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά του, εάν γνωρίζει και το "πώς" θα το οδηγήσει στον μετασχηματισμό του.

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι η έως τώρα προσπάθειές του, να ισορροπεί πολιτικά στον δημόσιο λόγο του ανάμεσα στην άσκηση "υπεύθυνης αντιπολίτευσης" και στην " κινηματική" για όπου δει.

Πρόκειται για ούτως ή άλλως δύσκολη εξίσωση προς επίλυση, αφενός γιατί ο πρώην πρωθυπουργός ουδόλως επιθυμεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις με τον ευρωπαικό και διεθνή παράγοντα που έχει δομήσει στα χρόνια της πρωθυπουργίας του και αφετέρου υπάρχει και το μείζον ερώτημα:

Έστω ότι ήθελε, μπορεί; Μετά από 4,5 χρόνια απολύτως συστημικής διακυβέρνησης , πώς θα ξανακατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεζοδρόμιο και ποιο "Κίνημα" θα τον πάρει στα σοβαρά;

Ο "συλλογικός" Ευκλείδης

Εν τω μεταξύ, δια της απουσίας του λάμπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τομεάρχης Οικονομίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο άτυπος επικεφαλής των "53" προς ώρας , έχει αποφύγει να πάρει θέση στον εν εξελίξει καυγά "κορυφής" του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Τσίπρα και Σκουρλέτη.

Οι πληροφορίες τον φέρουν να επιστρέφει από τις διακοπές του μόλις οριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ( το σκοινί με τον Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές τέντωσε τα τελευταία 4,5 χρόνια αλλά ουδέποτε έσπασε), εδώ και μήνες επιφυλάσσει για τον ίδιο έναν ρόλο διακριτού πόλου εντός του κόμματος.

Διατηρεί ωστόσο ιδιαίτερη "προσήλωση" στις "συλλογικές διαδικασίες" ( "εμμονή" κατά ορισμένους που προσδοκούν να αντιδράσει πιο δυναμικά απέναντι στα σχέδια Τσίπρα) επομένως αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί εσωκομματικά μόλις ξεσπάσει και επισήμως ο "εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα