Έρευνα MRB: Μια κοινωνία στα όρια της

Αν κανείς μπει στον κόπο να διαβάσει επιμελώς και σε λεπτομέρεια (και να μην μείνει στην πρόθεση ψήφου και κατά πόσο (αντι)δημοφιλείς είναι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής) τη συγκεκριμένη έρευνα θα καταλήξει σε ορισμένα «παγιοποιημένα» στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας.

1. Το 90,8% αδυνατεί πλήρως ή ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία (67,2%) στις βασικές προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Το 22% είναι ουσιαστικά εκτός οικονομικής ζωής, ενώ ένα ποσοστό περί το 7,7 % αντιπροσωπεύει την ελίτ, η οποία όπως έδειξαν άλλες έρευνες έγινε πλουσιότερη μέσα στην κρίση.

2.

Το 72% περίπου δεν πιστεύει ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, ότι θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία και ότι θα βελτιωθούν τα οικογενειακά εισοδήματα.

3. Παράλληλα σε ποσοστό 63% η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου και εφαρμογή κι άλλων μέτρων που θα επηρεάσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής του πολίτη.

4. Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την κοινωνία η ανάπτυξη έρχεται τέταρτη. Προηγείται με διαφορά η καταπολέμηση της ανεργίας και έπονται η προστασία του εισοδήματος, η Δημόσια Υγεία και το ικανοποιητικό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου συντάξεων, η οικονομική σταθερότητα, η κοινωνική σταθερότητα και ηρεμία, η δημόσια εκπαίδευση, η προστασία από την εγκληματικότητα , η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, η προστασία της ακίνητης περιουσία των πολιτών, η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου υπέρ της κοινωνίας. Η εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό (πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση) έρχεται 13η στις απαντήσεις των πολιτών.

5. Ένα συντριπτικό ποσοστό 84,4% λέει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Τους κινδύνους της ρήξης συμμερίζεται πλέον μόνο το 8%.

6. Στην (υποθετική) ερώτηση για το αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 28% απαντά (σίγουρα ή μάλλον) καλύτερη ενώ το 40,7% χειρότερη. Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πείσει το 26,8% και το 27,4% αξιολογεί θετικά τη στάση του Προέδρου του.

7. Το 26,8% αξιολογεί θετικά τον Πρωθυπουργό, ενώ το 42% θέλει εξάντληση τετραετίας από την παρούσα Κυβέρνηση.

8. Το 82,4% αξιολογεί ως κακή την πορεία της κυβερνητικής συνεργασίας, ενώ μόλις το 14,4% την αξιολογούν θετικά. Σχεδόν παρεμφερή τα ποσοστά (79% έναντι 19%)και στην αξιολόγηση των χειρισμών της Κυβέρνησης συνεργασίας.

9. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοψηφούν στη δυνατότητα διακυβέρνησης.

Μετά από αυτά τα «ποιοτικά στοιχεία», έχει πραγματικά ελάχιστη σημασία η παράσταση νίκης, το 0,9% ή το 1,2% της διαφοράς.

Το πολιτικό εκκρεμές ισορροπεί, ενώ η κοινωνία απογοητευμένη και χωρίς ελπίδα για το αύριο προσπαθεί να επιβιώσει. Η Κυβέρνηση έχει φθαρεί, η κυβερνητική συνεργασία δεν πείθει, οι προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες διαφέρουν από αυτές των πολιτικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη δυναμική, προηγείται οριακά εκμεταλλευόμενος τη φθορά του αντιπάλου και ενδεχομένως να αλλάξει και στρατηγική, προσερχόμενος στους θιασώτες της θεωρίας του «ώριμου φρούτου».

Μ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα