Έπεσε η αυλαία για την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία

Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές στην Τουρκία, το Σάββατο, με δύο πολυπληθείς συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του AKP και ο μεγάλος αντίπαλος του Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP εκφώνησαν τις τελευταίες ομιλίες τους πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση στους Τούρκους πολίτες ανεξαρτήτων του κόμματος που ψηφίζουν, να προσέλθουν

στις κάλπες και αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο, που έκανε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως εκείνος τουλάχιστον ισχυρίζεται. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι του δεν έχουν όραμα για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου οι εκλογές της Κυριακής να είναι αδιάβλητες. Με την ευκαιρία βρήκε και την αφορμή να επιτεθεί και στον βασικό του αντίπαλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου: «Κύριε Μουχαρέμ ζούμε σε ένα κράτος δικαίου». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και μια αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον οδηγίες.

«Θα επανέλθει η ιδιωτικότητα»

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι την Κυριακή θα μπει τέλος στις διακρίσεις, τις σπατάλες δημοσίου χρήματος και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Κάνοντας ειδική αναφορά στη Συρία, τόνισε πως στα άμεσα σχέδια του είναι η αποστολή πρεσβευτή στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς του που τον υποστήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Ιντζέ υποσχέθηκε πως θα επανέλθει η ιδιωτικότητα και θα επαναλειτουργήσουν οι στρατιωτικές σχολές.

Οι δημοσκοπήσεις και ο πρώτος γύρος

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το AKP του Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην πρώτη θέση ενώ ακολουθούσε το CHP του Μουχαρέμ Ιντζέ, και το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ. Παρόλο που ο Ερντογάν έχει προβάδισμα, δεν κατέστη δυνατό να διαφανεί αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο…

Αύριο φαίνεται ότι θα έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

Οι εκλογές σε αριθμούς

Οι κάλπες την Κυριακή θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Στις κάλπες προσέρχονται 59.391.328 ψηφοφόροι προκειμένου να ψηφίσουν.

Στις εκλογές συμμετείχαν ακόμα 3.049.065 από τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό. Από αυτούς, ήδη έχουν ψηφίσει 1.486.408 σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες έχουν σφραγιστεί και μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα ενώ αναμένεται να ανοίξουν στις 17:00 την Κυριακή προκειμένου να ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έπεσε, Τουρκία,epese, tourkia