Ένταση στην Ισπανία για το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Η ισπανική εθνοφυλακή εισέβαλε στην έδρα της καταλανικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, στο τελευταίο επεισόδιο κατά του προτεινόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η αστυνομία Guardia Civil την Κυριακή το πρωί έψαξε διάφορα κυβερνητικά τμήματα, όπως το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους

της Καταλονίας. Τρία μέλη της κυβέρνησης έχουν επίσης συλληφθεί, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνώντος κόμματος της Καταλονίας, PDeCat, στο Twitter. Ο Τζοσέπ Μαρία Τζοβέ, γενικός γραμματέας του αντιπροέδρου της Καταλονίας, ήταν μεταξύ των κρατουμένων.

Ο Οριός Τζουνκέρας, αντιπρόεδρος της Καταλονίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο RAC-1 ότι η ισπανική κεντρική κυβέρνηση "επιτέθηκε σε όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας και μαζί τους, σε όλους τους πολίτες της Καταλονίας". Ο Ζορντί Σάντσες, επικεφαλής της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, μιας ομάδας πολιτών που είναι επικεφαλής της εκστρατείας για την απόσχιση, κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν μπροστά του υπουργείου Οικονομίας στη Βαρκελώνη και να διαμαρτυρηθούν. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του ισραηλινού αριστερού κόμματος Podemos, δήλωσε: "Μου φαίνεται κρίμα που σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι".

Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση στο καταλανικό κράτος πριν από την προβλεπόμενη ψηφοφορία, η οποία κηρύχθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Η ισπανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το Σαββατοκύριακο, η Guardia Civil της Ισπανίας κατάσχεσε πάνω από 1,3 εκατομμύρια αφίσες και φυλλάδια υπέρ της ανεξαρτησίας. Την Τρίτη, ερεύνησαν τα γραφεία της Unipost, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παράδοσης της Ισπανίας και κατάσχεσαν πάνω από 45.000 φακέλους που η καταλανική κυβέρνηση έπρεπε να στείλει για να ειδοποιήσει τους πολίτες για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Η αστυνομία έχει επίσης απειλήσει με νομικές ενέργειες εναντίον ατόμων που διοργανώνουν το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων, πολιτικών ή ακόμη και απλών ανθρώπων που βοηθούν στο εκλογικό τμήμα.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση στη Μαδρίτη υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στην Καταλονία είναι υπό έλεγχο και ότι δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου. Η Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το κράτος ήταν έτοιμο να απαντήσει σε "κάθε παράνομη πράξη" και να σταματήσει την ψηφοφορία. Η ισπανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών της περιοχής, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το να δαπανούνται δημόσια χρήματα για το δημοψήφισμα.

Η προθεσμία για να εγκαταλείψει η καταλανική ηγεσία το δημοψήφισμα έχει λήξει, ενώ η Μαδρίτη προετοιμάζεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση των περισσότερων δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μισθών των εργαζομένων. Ωστόσο, ο Τζουνκέρας πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο την Τρίτη για να προσφύγει κατά της απόφασης, κατηγορώντας την εθνική κυβέρνηση για ανεύθυνη συμπεριφορά. Είπε ότι ήταν σίγουρος πως η έφεση θα μείωνε τις κινήσεις της Μαδρίτης.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα, το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δήλωσε ότι δεν αποκλείει πλέον τη χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει αποτελεσματικά την αυτοδιοίκηση στη βορειοανατολική περιοχή. Εάν επικαλεστούν το άρθρο 155 -που πολλοί χαρακτηρίζουν "πυρηνική επιλογή" για την κυβέρνηση- η κεντρική κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να υιοθετήσει "τα απαραίτητα μέτρα" για να αναγκάσει τις περιφερειακές αρχές να υπακούσουν στη νομοθεσία.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα