Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: Τύφλα να' χει η Βόρεια Κορέα

Να φανταστούμε ότι στην ανεξάρτητη ΕΡΤ δεν θα παίξουν το θέμα που έβγαλε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η οποία δείχνει την Ελλάδα 88η στη λίστα της ελευθερίας του Τύπου. Εκεί στο ραδιομέγαρο έχουν την απόλυτη ελευθερία... να παίρνουν τηλέφωνο τον Παππά και να τον ρωτούν τι θέματα να παίξουν.

Ο υπόλοιπος χώρος, σύμφωνα με την έκθεση – κόλαφο, ζει συνθήκες... Βενεζουέλας ή Βορείου Κορέας, ειδικά μετά τα όσα

έγιναν το 2016. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα υπάρχουν παράγοντες που δυσχέραναν ή κατέστησαν αδύνατη την εργασία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων.

Ακόμη καταγράφηκαν κρούσματα βίας, συλλήψεων, απειλών, εκφοβισμού και πολιτικής επιρροής, ενώ εξετάστηκε και η στάση πολιτικών προσώπων και η ψήφιση νέων νόμων που αφορούν στη λειτουργία των ΜΜΕ αλλά και στην ασφάλεια των μυστικών υπηρεσιών.

Οι ΡΧΣ διαπιστώνουν ότι ακόμη και κορυφαίοι πολιτικοί επιδεικνύουν δημοσίως αυξανόμενη περιφρόνηση απέναντι σε δημοσιογράφους, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε κατά μία θέση σε σχέση με πέρσι, κατατασσόμενη 88η μεταξύ των 180 χωρών, η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει απογοητευτική σύμφωνα με τους ΡΧΣ.

Η διεθνής οργάνωση ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την «αμφιλεγόμενη» δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και προσθέτει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κατορθώσει να πατάξει τη διαφθορά και να παράσχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης της χώρας.

Όπως τονίζει τέλος, η προσπάθεια παρέμβασης για τη διάσωση του ΔΟΛ με τον διορισμό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Βασίλη Μουλόπουλου) ως επικεφαλής της διαδικασίας διάσωσης «προστίθεται σε ένα ήδη ελαττωματικό μιντιακό τοπίο».

Ωστόσο, η Ελλάδα του Τσίπρα και του Παππά δεν πρέπει να ανησυχεί, ούτε να στεναχωριέται. Η Τουρκία είναι σε χειρότερη θέση, στην 155η, η Ρωσία παρέμεινε στην 148η θέση, η Αίγυπτος στην 161η θέση, το Βιετνάμ (175), η Κίνα (176), η Συρία (177) και η Βόρεια Κορέα (180).

Με λίγα λόγια, δεν έχουν γίνει ακόμη Κορέα και ο Παππάς δεν μετονομάστηκε σε Κιμ Γιονγκ Παππάς. Έχουμε δρόμο ακόμη, αλλά μην ανησυχούμε. Του χρόνου θα είμαστε χειρότερα αφού οι Γκεμπελίσκοι φτιάχνουν δικό τους μαγαζάκι, στοχοποιούν τα άλλα Μέσα, στραγγαλίζουν οικονομικά τους «εχθρούς» ή χρησιμοποιούν παρακρατικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα