Έφυγε και ο Μπάνον από το Λευκό Οίκο…

Ο Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικής που βοήθησε τον Πρόεδρο Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του 2016 αλλά συγκρούστηκε επί μήνες με άλλους ανώτερους συμβούλους της Δυτικής Πτέρυγας, φεύγει από τη θέση του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και ο Στιβ Μπάνον συμφώνησαν σήμερα ότι θα είναι η τελευταία μέρα του Στιβ", ανέφερε γραπτή δήλωση του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος είπε σε στενούς συνεργάτες του ότι αποφάσισε

να απομακρύνει τον Μπάνον, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της διοίκησης που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση. Αλλά ένας άνθρωπος από το περιβάλλον του Μπάνον επέμεινε ότι η αποχώρηση ήταν ιδέα του και ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο στις 7 Αυγούστου. Αλλά η κίνηση καθυστέρησε μετά τις φυλετικές αναταραχές στο Σάρλοτσβιλ.

Η απώλεια του Μπάνον, του δεξιού εθνικιστή που βοήθησε να προωθηθούν κάποιες από τις υποσχέσεις του Τραμπ, αυξάνει τη δυνατότητα του προέδρου να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις από τη συντηρητική βάση των ειδησεογραφικών μέσων που τον υποστήριξε τον περασμένο χρόνο.

Πολλοί επικριτές του Μπάνον άσκησαν πίεση μετά τη βία στο Σάρλοτσβιλ. Εξοργισμένοι από την επιμονή του Τραμπ ότι "και οι δύο πλευρές" φταίνε για τη βία που ξέσπασε σε μια συγκέντρωση λευκών εθνικιστών και άφησε μια νεκρή, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τον πρόεδρο να απολύσει τους εθνικιστές που εργάζονται στη Δυτική Πτέρυγα. Αυτή η ομάδα των σκληροπυρηνικών λαϊκιστών στο Λευκό Οίκο καθοδηγείται από τον Μπάνον.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα