Έχετε εμβάσματα στο εξωτερικό; Πείτε ότι είναι… δώρα γάμου

Δεν είναι αστείο, ούτε κάποια φάρσα του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, απέστειλε σε χιλιάδες πολίτες με εμβάσματα στο εξωτερικό έναν… οδηγό για το πώς θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά. Μάλιστα, θα μπορούν να το κάνουν ακόμη κι αν δηλώσουν ότι τους τα έδωσαν στο… γάμο ως δώρο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι επικαλούνται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου – δώρα γάμου, ελέγχεται αν ο ισχυρισμός είναι αληθής και ότι πράγματι τα λεφτά αυτά μπήκαν στο λογαριασμό από τρίτους, μέσα στους τελευταίους δύο μήνες προ του γάμου τους.

Το βάρος της απόδειξης το φέρει

ο δικαιούχος του εμβάσματος, προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο, όπως π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν, έως και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου.

Από την άλλη, όσοι ισχυρίζονται πως βρήκαν λεφτά επειδή πούλησαν μετοχές (εισηγμένες ή μη), κρατικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς ελέγχους «πόθεν έσχες». Ουσιαστικά καταργείται η απαλλαγή από το πόθεν έσχες αγοράς μετοχών και ομολόγων του δημοσίου για τους φορολογούμενους που επικαλούνται έσοδα από την πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων για να δικαιολογήσουν εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό. Ως προϋπόθεση τίθεται ότι «η εκποίηση τους έχει λάβει χώρα πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος και εφόσον βέβαια προκύπτει από νόμιμα παραστατικά (πινακίδια αγοράς – πώλησης, βεβαίωση χρηματιστηριακής εταιρίας – χρηματιστηρίου, δήλωση απόδοσης του οικείου φόρου) στα οποία απεικονίζονται οι σχετικές πράξεις».

Όσοι πέσουν στην παγίδα της εφορίας και δεν προσκομίσουν τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία, απειλούνται με κατάσχεση του 30% τουλάχιστον των ποσών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Η εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο για την επιβολή φόρου άτυπης δωρεάς στα ποσά τα οποία βρίσκονται σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Εφόσον ένας από τους δικαιούχους του λογαριασμού έκανε χρήση μέρους του ποσού χωρίς να δικαιολογείται το ποσό που δαπάνησε από τις φορολογικές του δηλώσεις, τότε θα πρέπει να επιβληθεί φόρος άτυπης δωρεάς που ανέρχεται στο 10% επί του ποσού.

Keywords
Τυχαία Θέματα