Δώρα Τσίπρα στον Ερντογάν; Ετοιμάζουν την… εκλογή μουφτήδων!

Φαίνεται πως επιβεβαιώνονται τα σενάρια που θέλουν να υπάρχουν «ανταλλάγματα» πίσω από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έπειτα από 167 ημέρες φυλάκισης στην Αδριανούπολη.

Μάλιστα, με τα όσα αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, το τοπίο… ξεκαθαρίζει αφού η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να εκλέγονται οι μουφτήδες της Θράκης από τα μέλη της μουσουλμανικής

μειονότητας και όχι να διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ο κ. Στογιαννίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε πως «οι τοποτηρητές που διορίστηκαν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι προσωρινοί και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να εκλέγονται οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας, που είναι οι μουφτήδες». Η αποκάλυψη έγινε με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και με την οποία διορίζονται προσωρινά τοποτηρητές μουφτήδες στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, φέρεται να μην είχε πει όχι στο αίτημα να εκλέγονται οι μουφτήδες της Θράκης από τη μουσουλμανική μειονότητα και να μην διορίζονται από το ελληνικό κράτος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ικανοποιώντας έτσι ένα μακροχρόνιο αίτημα της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν οι πράξεις για τη συνταξιοδότηση των δύο διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, ενώ μέχρι την επιλογή των νέων αντικαταστατών τους, η οποία πιθανότατα θα γίνει από τα ίδια τα μέλη της μειονότητας, τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους δύο τοποτηρητές (νέος τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ και νέος τοποτηρητής μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ).

Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί παράνομο το άρθρο της τροπολογίας που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους. Σημειώνεται ότι η θητεία των δύο μουφτήδων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν νομικό πραξικόπημα την παύση τους, λήγει το 2021.

Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του), αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία».

Σε αυτή τη φάση και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέχρις «αναλήψεως καθηκόντων από το διοριζόμενο μουφτή», τοποτηρητής αναλαμβάνει ο Τζιχάτ Χαλήλ.

Ο τοποτηρητής εργάζεται ήδη ως ψάλτης στη νόμιμη Μουφτεία της Κομοτηνής. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα διατηρούσε στενές σχέσεις με την ψευτομουφτεία Κομοτηνής και το τουρκικό προξενείο ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν στη Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε πριν από τρία χρόνια την Ξάνθη και την Κομοτηνή και ο Τζιχάτ Χαλήλ ήταν ένα από τα άτομα που τον καλωσόρισαν.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα