«Δημόσια ασφάλεια»: Για τον πολίτη ή για τα μάτια του κόσμου και τη νομενκλατούρα;

(Ανανεωμένο) Κουβέντα στα φανάρια προ ημερών. Ο ένας πολίτης με μια "Μπέμπα" εφταμισάρα κι ο άλλος νεαρότατος αστυνομικός της "νέας" ΔΙΑΣ με ένα σκουτεράκι: "Ερώτηση: "Μπράβο. Βλέπω σας έδωσαν καινούργια μηχανάκια;" Απάντηση: "Ναι, αμέ, πως το θες; Πολύ καινούργια, του... 2003 είναι!" Ερώτηση: "Νέος;" Απάντηση: "Ε, σχετικά, μόλις μας πέρασαν εκπαίδευση 30-40 ημερών και μας έβγαλαν έξω" (!).

Τις προάλλες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το κέντρο εκπαίδευσης της ΕΛΑΣ

στο Μαρκόπουλο, προκειμένου να διαφημίσει τη δημιουργία της "νέας" ΔΙΑΣ. Στην πραγματικότητα, για να στηρίξει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την "αμφιλεγόμενη" επιχείρηση των ΕΚΑΜ στο Κουκάκι, και, βέβαια, για να αναπαράγει επικοινωνιακά το ονομαζόμενο "Δόγμα νόμου και τάξης". Κάτι που έκανε και στην - προ ημερών - συνέντευξή του, στην εφημερίδα "το Βήμα".

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός και υπουργός Προστασίας του Πολίτη φροντίζουν με πομπώδεις εμφανίσεις να προσπαθούν να πείσουν ότι κοπιάζουν για να εμπεδώσουν στον πολίτη το αίσθημα της καθημερινής ασφάλειας, καθώς και ότι οργανώνουν και εξοπλίζουν την Αστυνομία με ό,τι της λείπει. Και οι ελλείψεις ήταν και είναι πάμπολλες. Τα ίδια συνέβαιναν δεκαετίες τώρα, είτε με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Νέες μηχανές και αυτοκίνητα για την ΕΛΑΣ διαφήμιζε μόλις προ μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο, λίγο προτού πέσει, με την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, να σφίγγει τα χέρια στους αστυνομικούς που ήταν παρατεταγμένοι μπροστά από τις μηχανές τους, τα ίδια συμβαίνουν και τώρα, οπότε ο Κ.Μητσοτάκης, χαιρετώντας τους - και τις - αστυνομικούς θέλει να στείλει μήνυμα στους Έλληνες πολίτες ότι "μπορούν να κοιμούνται με ανοικτά τα παράθυρά τους". Όπως επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ο.Γεροβασίλη - στην ντροπαλή, Συριζέϊκη εκδοχή - φωτογραφιζόταν με μέλη της ΔΙΑΣ, έτσι και τώρα, οι Νεοδημοκράτες, σε πολύ πιο αποφασιστικό στυλ, φωτογραφίζονται μαζί τους.

"Με μεγάλη ταχύτητα η ΕΛΑΣ. απέκτησε 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Υλοποιούμε το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των οχημάτων της Αστυνομίας, ξεκινά η σταδιακή παραλαβή οχημάτων και μοτοσυκλετών, ενώ σε εξέλιξη είναι ανάλογοι διαγωνισμοί ώστε να αποκτηθούν περίπου 2.000 νέα οχήματα", έλεγε τον Ιούνιο η Όλγα Γεροβασίλη.

Κοντολογίς, τα αναμενόμενα επέδειξε ο Μ.Χρυσοχοΐδης στον πρωθυπουργό. Ακόμα κι' αν πολλά από τα μηχανάκια είναι παλιά, του 2003, όπως ισχυρίζονται αστυνομικοί, τι να κάνουμε, ... από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα. Αν επίσης, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τζιπ καίνε τον αγλέορα, ή αν τα drones είναι προβληματικά, δεν πειράζει. Ας είναι καλά ο φορολογούμενος να πληρώσει για άλλα. Η ψωροκώσταινα της κρίσης να' ναι καλά.

Αν, ωστόσο, οι ένστολοι που καλούνται να προστατεύσουν τον πολίτη, έστω και με αυτά τα μέσα, είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι (μόλις 40 ημέρες, όπως λέγεται), τότε εγκυμωνούν κίνδυνοι τόσο για τους ίδιους και για τους πολίτες, όσο και για κάποιο "ατύχημα" ή "φιάσκο". Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ, αφού εκθειάζει την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μαρκόπουλο, υπογραμμίζει την ανάγκη για "ουσιαστική εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Σώματος, ώστε αυτό να επιτελεί ανά πάσα στιγμή και στο ακέραιο τα καθήκοντά του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τόσο για το ίδιο όσο και για τους πολίτες". Όπως και να' χει, πάντως, η όποια αναβάθμιση της ομάδας ΔΙΑΣ, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα τύχει καλής εκπαίδευσης βέβαια, αποτελεί θετικό βήμα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ομάδα "πρώτης γραμμής" στη μάχη με το έγκλημα και την παραβατικότητα.

[photo_0]

Όχι στις παράτες

Αυτό που έχει ανάγκη ο πολίτης δεν είναι οι παράτες προς επικοινωνιακή εμπέδωση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης, αλλά η πραγματική καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι χώρα υψηλής επικινδυνότητας, όπως άλλες όπου η χρήση όπλου γίνεται για ψύλλου πήδημα, ωστόσο:

-οι κλοπές σε σπίτια και μαγαζιά αποτελούν σύνηθες φαινόμενο,

-καταστήματα, ειδικά μικρά και μεσαία, γίνονται στόχος επιθέσεων και ληστειών,

-γυναίκες - ιδιαίτερα ηλικιωμένες - ληστεύονται στη μέση του δρόμου και συχνά τραυματίζονται,

-οι απάτες, ειδικά σε βάρος ηλικιωμένων, καλά κρατούν, γεμίζοντας καθημερινά τα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις συλλαμβάνονται,

-περιοχές ολόκληρες είναι "απαγορευμένες" επειδή έχουν μετατραπεί σε κακόφημες ζώνες,

-το οργανωμένο έγκλημα και η "νύκτα" ζει και βασιλεύει, το λαθρεμπόριο κάθε είδους οργιάζει,

-το βρώμικο χρήμα από κάθε λογής δραστηριότητες του υποκόσμου αυξάνεται ραγδαία, και μάλιστα ξεπλένεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία σε αυτές τις συγκυρίες της οικονομικής κρίσης,

-τα ναρκωτικά κυριολεκτικά σαρώνουν, έχουν μπει στις οικογένειες και αποτελούν μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Προφανώς, αυτό το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικές μεθόδους. Θα διώχνει η Αστυνομία τους χρήστες από τη μια πιάτσα και αυτοί θα μεταφέρονται στον παρακάτω δρόμο. Χρειάζονται γιγαντιαίες παρεμβάσεις στους τομείς της πρόληψης και θεραπείας. Ένα σύστημα που στα χρόνια της κρίσης τείνει να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα όσοι έχουν χρήματα να σώζονται σε ιδιωτικές κλινικές, και όσοι όχι να πετιούνται στον σκουπιδοντενεκέ. Ως εκ τούτου, σκόπιμο είναι να μην παίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικοινωνιακά "παιχνιδάκια", διακηρύσσοντας ότι θα "καθαρίσει" την Αθήνα από τα ναρκωτικά, κ.ο.κ. Ας κάνει σωστά τη δουλειά του στον τομέα που του αναλογεί: Την καταπολέμηση των κυκλωμάτων του υποκόσμου και του λαθρεμπορίου.

-στον τομέα της διαφθοράς, σε όλες τις κλίμακες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρων, η Ελλάδα διατηρεί θλιβερά πρωτεία μεταξύ των Δυτικών χωρών. Κάτι που πρόσφατα σημείωσε σε έκθεσή του και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

[photo_1]

Προκλήσεις

Σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά άλλα, καλούνται να δώσουν εξετάσεις η κυβέρνηση συνολικά και βέβαια οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΕΛΑΣ, καθώς και άλλων υπουργείων, και όχι στα κακοστημένα επικοινωνιακά σόου, τα οποία εξυπηρετούν μάλλον εκ του πονηρού σκοπούς, και αποπροσανατολίζουν την Αστυνομία από την βασική αποστολή της: Να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, από τον οποίο άλλωστε πληρώνεται, και να τον προστατεύει.

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι από τους απειροελάχιστους των υπουργείων που είναι θεματικά αυξημένος για το 2020, σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για το διόλου υποτιμητέο ποσόν των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Κι' αυτό, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός των υπουργείων Άμυνας και του Εξωτερικών, τα οποία επίσης έχουν τεράστιες ανάγκες, είναι αυξημένος μόλις κατά 8 με 10 εκ. ευρώ. Κι' αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και η Αστυνομία βέβαια, είναι επιβαρυμένες με το Μεταναστευτικό, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών καλείται να σηκώσει το βάρος σοβαρών διπλωματικών διεργασιών.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλούστατα:

-Δεν μπορεί ένας κουρασμένος από την πολυετή κρίση Έλληνας, με άδεια την τσέπη του, να σκέφτεται ότι, όταν θα ξυπνήσει για να πάει στη δουλειά του (αν έχει), θα βρει το αμάξι του σπασμένο.

-Δεν μπορεί ένας φτωχός και κακοπληρωμένος εργαζόμενος που σκέφτεται πως θα πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του, να φοβάται αν η κόρη του θα γυρίσει με ασφάλεια σπίτι της.

-Δεν μπορεί μια γιαγιά ή ένας παππούς να φοβούνται να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ, γιατί κάποιος μπορεί να τους κλέψει την πενιχρή σύνταξή τους. Ας προβληματιστούν οι κάθε λογής "Κάλαχαν", οι "Κλουζώ της αντιτρομοκρατίας", αλλά και οι δήθεν ευαίσθητοι αριστερούληδες, και ας θυμηθούν πως ξεκίνησε να κερδίζει ψήφους το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Συνοδεύοντας γριούλες στα ΑΤΜ. Τα κενά που αφήνει η διάλυση της συντεταγμένης Πολιτείας, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, κοιτάνε να εκμεταλλευτούν όσοι θέλουν να τινάξουν στον αέρα ακόμα και αυτή την προβληματική Δημοκρατία που υπάρχει.

[photo_2]

Το κράτος (δεν) είστε εσείς

Αν, λοιπόν, η Πολιτεία, όλοι οι πυλώνες της και όχι μόνον η Αστυνομία, δεν ξαναζωντανέψει και δεν ξαναβρεθεί δίπλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη, ο οποίος άλλωστε την χρυσοπληρώνει, τότε οι μόνοι που θα μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς, θα είναι οι ένοικοι των Βορείων Προαστίων. Η πολιτικο-οικονομική νομενκλατούρα της Ελλάδας, η οποία και κατώτερη των σημερινών ιστορικών περιστάσεων αποδεικνύεται, και ελάχιστα ενδιαφέρεται για την τύχη του κοσμάκη, της ζωής, της δουλειάς του, και βέβαια της ασφάλειάς του.

Κι' ας λέγει ο πρωθυπουργός, όπως είπε απευθυνόμενος στους αστυνομικούς στο Μαρκόπουλο ότι "Δεν είστε οι προστάτες των δυνατών, αλλά των αδυνάτων". Ο Κ.Μητσοτάκης έχει βεβαρημένο μητρώο λόγω πατρός, όταν αυτός, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, τους είχε πει ότι "το κράτος είστε εσείς". Προφανώς, όχι. Σε μια συντεταγμένη, δημοκρατική Πολιτεία, η αστυνομία αποτελεί μόνον ένα "εργαλείο" και "όπλο", στο πλαίσιο των τριών εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική) και των θεσμικών πυλώνων της.

Εάν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προβληθεί ως ο "Έλληνας Μακρόν", καλό είναι να γνωρίζει ότι η εποχή των "κίτρινων γιλέκων" για την Ελλάδα ήταν το 2011 και το 2012, οπότε ο λαός αυτής της χώρας έσπασε κυριολεκτικά τα μούτρα του μπροστά στις ασπίδες των ΜΑΤ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί ό,τι μπορούσε από μια πατρίδα που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το σύστημα της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής και την ζωή του που έβλεπε να καταρρέει. Αν κάποιοι νομίζουν πάλι ότι, μετά από δέκα χρόνια κρίσης (και πόσα άλλα θα ακολουθήσουν), θα βάλουν ξανά τον λαό ενώπιον νέων διλημμάτων διχασμού και σε εκ νέου δοκιμασία τη ζωή του, θα έχουν προσφέρει την χείριστη υπηρεσία στην πατρίδα. Η οποία, όπως καλώς γνωρίζουν, δεν έχει σύνορα με την Ελβετία ή την Πορτογαλία, αλλά με την Τουρκία.

"Η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες", είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο "Βήμα", αναφερόμενος στα νομοσχέδια που σκοπεύει να περάσει για τις διαδηλώσεις καθώς και το κουτσούρεμα στο "δικαίωμα στην απεργία". Ουδεμία αντίρρηση. Να του πει κάποιος, πάντως, ότι η Δημοκρατία έχει κανόνες πολύ πιο ισχυρούς από αυτούς της "κανονικότητας". Το ξαναλέμε: Όχι νέα διχαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό, που το μόνο που προσφέρουν είναι να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του οικοδομούμενου (αν οικοδομηθεί) δικομματισμού.

Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό στην διαπίστωση που έκανε μιλώντας για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο "δικαίωμα της απεργίας", ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπερασπίζεται μικρές οργανωμένες μειοψηφίες που βρίσκονται ανοιχτά εκτός πλαισίου δημοκρατικής νομιμότητας, τόσο θα δίνει χώρο στη ΝΔ να εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών". Αυτό μάλλον "κολλάει" σε άλλο κεφάλαιο, σε αυτό της "διχασμένης προσωπικότητας" του μετασχηματιζόμενου ΣΥΡΙΖΑ σε "νέο ΠΑΣΟΚ" που επιμένει όμως να ερωτοτροπεί με ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστών. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Τι να κάνουμε, οι τριγωνικές και λοιπές ερωτικές σχέσεις έχουν τα χούγια τους.

Εκεί, όμως, που φαίνεται να συμφωνούν και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις φιλοσοφικές αναφορές τους. Έτσι, όπως ο Κ.Μητσοτάκης είπε τις προάλλες στο "Βήμα" ότι "το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος", το ίδιο προ ετών είχε πει και ο Νίκος Τόσκας. Βέβαια, ο ένας απέδωσε την ατάκα στον Μαξ Βέμπερ και ο άλλος στον Καρλ Σμιτ, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουμε ζήτημα!

"Ευθύνη για την διατήρηση της τάξης έχουν μόνο τα Σώματα Ασφαλείας και για να χρησιμοποιήσω κι έναν όρο του Καρλ Σμιτ, ‘το μονοπώλιο της βίας σε ένα κράτος το έχει η Αστυνομία και ο Στρατός και κανένας άλλος’", είχε πεί ο Ν.Τόσκας. Και από τη μεριά του, ο Κ.Μητσοτάκης είπε: "Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος. Πάνω σε αυτή τη βασική αρχή στηρίχθηκαν οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες από τότε που ακριβώς πριν από 100 χρόνια ο Μαξ Βέμπερ μίλησε για το μονοπώλιο της βίας που ασκεί το κράτος. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι, ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μη βλέπουν αυτή την απλή πραγματικότητα. Να πιάνονται από μεμονωμένα περιστατικά και να μη βλέπουν τη συνολική εικόνα".

Εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο ότι κάποια χοντρή "κουτσουκέλα" έγινε στο Κουκάκι. Διότι σε αυτή την ερώτηση έδωσε την παραπάνω απάντηση ο πρωθυπουργός. Τώρα, πως ένας θιασώτης του "νεοφιλελευθερισμού" λέει τα ίδια με έναν οπαδό του "κρατισμού", και υπερασπίζονται και οι δυο τους ένα "κράτος - Λεβιάθαν" (του Τόμας Χομπς, ο οποίος ήταν εκείνος που πρωτοέγραψε για κράτος, είτε μοναρχία, είτε δημοκρατία, που έχει το μονοπώλιο βίας), άβυσσος το μυαλό του πολιτικού. Αρκεί βέβαια οι ατάκες να εξυπηρετούν τις πολιτικές σκοπιμότητες. Άλλωστε, ποιος τους έχει διαβάσει όλους αυτούς! Η ατάκα να είναι εντυπωσιακή.

Όποιος, βέβαια, έστω και στοιχειωδώς έχει ανατρέξει, ακόμα και στο Ιντερνέτ, θα έχει διαπιστώσει ότι πίσω από αυτές τις απόψεις, βρίσκονται φιλοσοφικοί προβληματισμοί αιώνων και μια μεγάλη μάχη ιδεών γύρω από τον ρόλο του κράτους, της απολυταρχίας, του ελέγχου της εξουσίας από την κοινωνία, κ.ο.κ. Ιδέες και μάχες που οδήγησαν την κοινωνία στο - κυρίαρχο σήμερα - σύστημα που ονομάζεται κοινοβουλευτική δημοκρατία και που αρκετοί ηγέτες στον κόσμο συστηματικά κουτσουρεύουν. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μεταβατικής περιόδου που περνάει η ανθρωπότητα και τις κρίσης των συστημάτων, οι προβληματισμοί αυτοί έχουν αναθερμανθεί. Ελπίζουμε, πάντως, ότι, αν είναι να μας πουν να ακολουθήσουμε "λογικές" Πούτιν και Ερντογάν, να μας το πουν στην αρχή ... "γλυκά".

[photo_3]

Ανθοδέσμες, γιατί το κράτος έχει συνέχεια

Όταν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αναπαράγει τα "εφευρήματα" των κάθε λογής "Κάλαχαν", λέγοντας ότι σήμερα "το ποινικό συνεργάζεται με το δήθεν “πολιτικό”, ότι "η γροθιά γίνεται εύκολα ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ, καλάσνικοφ", όπως επίσης και ότι "με την ίδια ευκολία, η κλεψιά βαφτίζεται “απαλλοτρίωση”, η καταπάτηση ξένης περιουσίας “κατάληψη” και ο τραμπουκισμός “αντίσταση στο κράτος”, προσποιείται ότι ξεχνάει πως, πρόσφατα στο Δημαρχείο στο Μενίδι μπήκαν κάποιοι "καλασνικοφόροι" για να το ληστέψουν. Για να μην μιλήσουμε για τη Δυτική Αττική που μάλλον αποτελεί ξένο κράτος, πέραν των ορίων ευθύνης της ελληνικής Αστυνομίας.

Επαναλαμβάνουμε. Το βάρος πρέπει να πέσει στην καθημερινότητα και στο οργανωμένο έγκλημα, και όχι σε - εκ του πονηρού - επικοινωνιακά τρικάκια. Εξάλλου, τις θεωρίες περί διασύνδεσης ορισμένων ποινικών και ορισμένων τρομοκρατών, τις ξέρουμε χρόνια πριν. Δεν περιμένουμε να τις πληροφορηθούμε τώρα. Κατανοούμε την επιμονή του Μ.Χρυσοχοΐδη, εξαιτίας του πλήγματος (και ψυχολογικού) που ο ίδιος δέχτηκε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να χάσει συνεργάτης του τη ζωή του, αλλά επουδενί προτιθέμεθα να "αγιοποιήσουμε" όσους κατασκεύασαν μια "17 Νοέμβρη", κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, μόνο και μόνο για να πουν ότι την εξάρθρωσαν. Το ξαναλέμε: Ας διαβάσουν την κατάθεση του Κάρλος (Το τσακάλι) στον "αρμόδιο" Έλληνα εισαγγελέα, και μετά τα ξαναλέμε. 'Η δεν έχουν χρόνο να την διαβάσουν, όπως δεν είχαν να διαβάσουν και το μνημόνιο;

Ως εκ τούτου, οι αναφορές του πρωθυπουργού, από τις οποίες συνάγεται εμμέσως ότι εκκολάπτεται "νέα τρομοκρατία", και οι υπογραμμίσεις του ότι "εμείς ποτέ δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες, γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της", είναι μάλλον ατυχείς. Προς το παρόν. Νέα "φουρνιά" τρομοκρατίας, τουλάχιστον έως τώρα, δεν φαίνεται να υφίσταται. Εκτός κι' αν "κατασκευαστεί" ή ήδη έχει "κατασκευαστεί". Κάτι που ενδεχομένως γνωρίζουν πρωθυπουργός και υπουργός, και το αποκρύπτουν. Αντίθετα, επιβεβλημένο είναι να σκύψουν σοβαρά οι αρμόδιες Υπηρεσίες πάνω στον χώρο της "εισαγόμενης τρομοκρατίας" και των τζιχαντιστών που περνούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Μέχρι τώρα, δεν έχει σημειωθεί κάποια επίθεση στην Ελλάδα. Αλλά άπαντες παραδέχονται ότι πρέπει να έχουν γνώσιν οι φύλακες.

Με την ευκαιρία, ας στείλει ο Μ.Χρυσοχοΐδης και μια ανθοδέσμη στον πρώην ομόλογό του στο υπουργείο, Νίκο Τόσκα, ο οποίος είπε ότι η εξάρθρωση της οργάνωσης "Επαναστατική" Αυτοάμυνα είχε ξεκινήσει επί δικής του υπουργίας. Ξέρουμε, ξέρουμε. Το κράτος έχει συνέχεια. Φάνηκε, εξάλλου, από την έναρξη των παραλαβών των αστυνομικών μοτοσυκλετών επί Γεροβασίλη, και την συνέχιση των παραλαβών επί Χρυσοχοΐδη.

Φάνηκε, πολύ περισσότερο, και στην εκδήλωση στο Μαρκόπουλο, όπου δίπλα στον πρωθυπουργό στεκόταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Τσουβάλας. Ήταν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ επικρίθηκε εντονότατα όταν αποφάσισε την αναβάθμισή του, με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται το "καινούργιο", να αναβαθμίζει έναν αξιωματικό που ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ όταν σημειώθηκε η απίστευτη τραγωδία στο Μάτι. 'Η, ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ επί ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καραμαλάκης, που τώρα, επί ΝΔ, είναι αρχηγός.

Παρά ταύτα, ο Κ.Μητσοτάκης δεν δίστασε να πει στους αστυνομικούς, ότι "την ίδια ώρα, οι γυναίκες και οι άνδρες της ελληνικής Αστυνομίας έβρισκαν κλειστές τις πόρτες του υπουργείου (...) έβλεπαν ανώτατους αξιωματικούς τους να χαριεντίζονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις". Μα, πράγματι, πιστεύουν ότι με αυτές τις ατάκες μπορούν να κοροϊδέψουν τους αστυνομικούς; Άντε κάποιοι συνδικαλιστές τους να βγουν στα κανάλια και να χειροκροτούν. Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν καταπίνουν πια τα παραμύθια.

Στο μεταξύ, λίγο μετά από ακόμη μια επικοινωνιακή φιέστα, η κυβέρνηση βούλιαξε σε πέντε πόντους χιόνι, καρατομώντας τον διοικητή της τροχαίας για να αποσείσει τις ευθύνες της.

[photo_4]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ματια, χρυση αυγη, διασ, θες, ελασ, εκαμ, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, συριζα, στυλ, νέα, τζιπ, ποασυ, ελλαδα, αθηνα, προυπολογισμος, ατμ, ματ, διαδηλωσεις, απεργια, διλήμματα, μαξ, σμιτ, στρατος, θιασώτης, μνημονιο, υφίσταται, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, μνημονιο 3, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, χιονι, θιασώτης, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητα, βημα, δημοκρατια, δουλεια, μεταχειρισμενα αυτοκινητα, ναρκωτικα, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, ψωμι, ωρα, αβυσσος, αττικη, ατμ, βεμπερ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, γιλεκα, γροθια, διασ, διλήμματα, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκαμ, εκθεση, εκπαιδευση, ελασ, ελβετια, εξετασεις, εξελιξη, εποχη, ερντογαν, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, εχθρος, ζωη, ζωης, ζωνες, ιδεες, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, μηχανες, θετικο, θεωριες, διαγωνισμοι, κεφαλαιο, κυβερνηση, λεπτομερειες, λειπει, μαξ, ματ, ματι, μειζον, μεμονωμενα, μενιδι, μητσοτακης, μηχανακια, μολοτοφ, μορφωμα, μοτοσυκλετες, μεταχειρισμενα, μυαλο, νικο, ομαδα, ολγα, οχηματων, παραμυθια, πηδημα, ποασυ, πολιτεια, πορτογαλια, πορτες, πουτιν, ρολο, συνεχεια, συνταξη, σμιτ, σοου, σπιτι, σπιτια, στυλ, τζιπ, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φιεστα, φροντιστηριο, φτωχος, φορα, χρημα, ασφαλεια, εμφανισεις, φυλακες, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, μπροστα, ομαδες, ροπαλο, σωματα, σωματα ασφαλειας, ξεκινησε, χερια, χοντρη, γιαγια
Τυχαία Θέματα