Δημογραφικό: Μία Χώρα χωρίς Παιδιά δεν έχει Μέλλον

15:50 4/7/2019 - Πηγή: Antinews

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιεύει τακτικά στο Τεύχος «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα είναι πολύ ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, μια σειρά δημογραφικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται ραγδαία. Γινόμαστε μια χώρα γερόντων, ενώ η

υπογεννητικότητα δεν επιτρέπει την ομαλή αντικατάσταση των γενεών.

Αξίζει μία αναλυτική παρουσίαση κάποιων δεικτών: Πρώτον, ο Δείκτης Γήρανσης του Πληθυσμού, δηλαδή η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού (από 65 και άνω) προς τον ηλικιακά νεότερο (0 – 14 ετών), το 2004 ήταν 119.6 ενώ το 2015 έφτασε 145.5, που σημαίνει ότι 2 παιδιά αντιστοιχούν σε 3 γέροντες, με την τάση να επιδεινώνεται.

Δεύτερον, ο Δείκτης Ολικής Γονιμότητας, δηλαδή ο μέσος αριθμός παιδιών που θα γεννήσει μια Ελληνίδα στη διάρκεια της ζωής της. Από το 2004 έχει καθηλωθεί στο 1.3, όταν ο δείκτης για το επίπεδο αντικατάστασης των γενεών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 2.1 και όταν προ του 1970-80 ήταν 2.3!

Τρίτον, ο Ακαθάριστος Δείκτης Θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι θάνατοι καταγράφονται ανά χίλιους κατοίκους, που το 2005 ήταν 9.6 και το 2015 σκαρφάλωσε στο 11.2. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, το 2005 είχαμε στην χώρα μας 107.545 γεννήσεις και 105.091 θανάτους (διαφορά + 2.454), ενώ το 2015 μόλις 91.847 γεννήσεις και 121.212 θανάτους (διαφορά – 29.365).

Μελέτες και επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι σε 30 περίπου χρόνια, δηλαδή το 2050, ο πληθυσμός της Ελλάδος μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από τα 8.5 εκατομμύρια, ενώ ο ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20 – 69 ετών) θα μειωθεί από τα 7 εκατομμύρια που ήταν το 2015 σε μόλις 4,8 – 5,5 εκατομμύρια.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, ποιες δυνατότητες έχει η Πολιτεία, ώστε να αναστραφεί αυτή η δημογραφική ανισορροπία, η οποία είναι καταστροφική για το μέλλον της Πατρίδας μας.

Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας αντιληφθεί πλήρως την σοβαρότητα του ζητήματος, έχει αναδείξει το δημογραφικό σε μείζον ζήτημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, πως το 6ο κεφάλαιο του κυβερνητικού μας Προγράμματος ασχολείται με το δημογραφικό.

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμά μας προβλέπεται η καθιέρωση επιδόματος ύψους 2.000 Ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ενώ το όριο του αφορολόγητου θα αυξάνεται κατά 1.000 Ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, επαναφέρουμε το επίδομα για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες στο επίπεδο που ήταν πριν την μείωση που υπέστησαν το 2018.

Πέραν των οικονομικών ενισχύσεων προβλέπονται και πρακτικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς. Έτσι θέτουμε τον στόχο, να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Αυτό θα επιτευχθεί με την έκδοση κουπονιού, ώστε οι γονείς να μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, λαμβάνοντας την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Παράλληλα, προγραμματίζουμε την επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και την ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων που θα λειτουργούν έως τις 6 το απόγευμα.

Εκτός αυτών των άμεσων μέτρων, είμαστε πεπεισμένοι πως η προβληματική δημογραφική ανισορροπία μπορεί να αναστραφεί και με τα μέτρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει για την οικονομία και την εργασία. Το σκεπτικό μας είναι απλό: «Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.» Η εργασία και η οικονομική κατάσταση των νέων αποτελούν «το κλειδί της υπόθεσης», καθώς η ανεργία, οι πενιχροί μισθοί και η αβεβαιότητα κάνουν σήμερα τους νέους ανθρώπους είτε να διστάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια είτε να εγκαταλείπουν την χώρα.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ και να τους προσφέρουμε τις ευκαιρίες να δημιουργήσουν και να μεγαλουργήσουν στην Πατρίδα μας. Στην συνέχεια, όταν δημιουργήσουμε ξανά μία αξιόπιστη οικονομία, ένα σταθερό κράτος και ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε το μεγαλύτερο μέρος των 500.000 νέων, οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψουν στην Πατρίδα, να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά και προσωπικά τους όνειρα και φυσικά, να δημιουργήσουν οικογένεια.

*Ο Στέφανος Γκίκας είναι πρ. Εκπρ. Τύπου ΥΠΕΘΑ και Υπ. Βουλευτής Κέρκυρας με την ΝΔ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα