Διευρύνεται το "χάσμα" κυβέρνησης – θεσμών για τη "δόση" των 970 εκατ.

Το χάσμα ανάμεσα στο διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους θεσμούς παγιώνεται, ενώ κάποια μέτωπα φέρεται να μεγαλώνουν τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν υπάρξει η "ανατροπή" στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, τότε έρχεται πιο κοντά το "σενάριο" μίας νέας παράτασης – πέραν της 25ης Μαρτίου - στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην έγκριση των "δόσεων" των 970 εκατ. ευρώ.

Τα χθεσινά μηνύματα από τις έδρες των δανειστών δεν ήταν ιδιαίτερα ευοίωνα

για τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου μιας συμφωνίας εντός των επόμενων πέντε ημερών (EWG 25/3). Πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο χθες για μεγάλες αποστάσεις που παραμένουν στο θέμα της πρώτης κατοικίας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά (κυβέρνηση και τράπεζες που έχουν ενιαία στάση) και στους δανειστές.

Αλλά και κυβερνητικά στελέχη, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, δεν απέκλειαν την πιθανότητα να μην κατατεθεί νομοθετική διάταξη πριν την Δευτέρα. Ανέφεραν ως εναλλακτικό σχέδιο μία πρώτη (πολιτική πλέον) συμφωνία στο EWG και εν συνεχεία την κατάθεση της νομικής διάταξης στη Βουλή πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Η συνολική συμφωνία ωστόσο απαιτεί και άλλα "βήματα", στις υπόλοιπες εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αλληλεπίδραση με υφιστάμενο πλαίσιο
Πληροφορίες από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα πιο μεγάλα μέτωπα στην πρώτη κατοικία, είναι αυτό της αλληλεπίδρασης της νέας διάταξης με το υφιστάμενο καθεστώς. Ο λόγος για την αιτίαση που υπήρχε εξ αρχής στην γνώμη που ζητήθηκε από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα (με βάση το αρχικό ελληνικό σχέδιο).

Αναφέρεται - μεταξύ άλλων – στη γνώμη ότι προκαλεί κινδύνους συσσώρευσης δικαστικών υποθέσεων, επηρεάζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, ενώ "υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στην αθέτηση υποχρεώσεων από πλευράς οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους βάσει του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών".

Παραμένουν πάντως και τα δημοσιονομικά ζητήματα (για το αν το κόστος θα ξεπεράσει τα 200 εκατ ευρώ ετησίως), αλλά και οι διαφωνίες για τα όρια κάλυψης. Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι – προς το παρόν – μία μονομερής ενέργεια δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

ΣΟΣ για NPLs από Κοστέλο – επαφές στην Αθήνα και συνέδριο ΙΟΒΕ
Εν τω μεταξύ χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Αθήνα, είχε επαφές με κοινωνικούς εταίρους. Δόθηκε έμφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό, στην υπερφορολόγηση και στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

Αναφέρθηκε σε μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, παρά την πρόοδο (η Ελλάδα εισήχθη προσφάτως σε νέο πυλώνα εποπτείας για υπερβολικές ανισορροπίες), ενώ αποδέχθηκε ότι ένας από τους λόγους που υπάρχει επενδυτικό κενό είναι η αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν χρηματοδότηση λόγω των υψηλών NPLs.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο τίθεται σήμερα στο επίκεντρο συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή και τον ΙΟΒΕ. Η κυβέρνηση καλείται πλέον να αναλάβει και νέα δράση (να συντάξει πολυετή προϋπολογισμό και έκθεση μεταρρυθμίσεων έως τον Μάιο).

Η νέα άφιξη και τα σενάρια για το Eurogroup
Σήμερα λοιπόν επί ελληνικού εδάφους αναμένεται να φανούν οι προθέσεις των δανειστών στο περιθώριο του σεμιναρίου ή και σε επαφές που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ο κ. Κοστέλο με την ελληνική πλευρά. Άλλωστε, πέρα από την πρώτη κατοικία και τις νέες υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ξεκινά (θεωρητικά) και η τρίτη αξιολόγηση: έχει ήδη προγραμματιστεί γι αυτόν το λόγο την 1η Απριλίου άφιξη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Το τι θα συμβεί εξαρτάται από τις εξελίξεις μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σημειώνεται ότι αυτό που θέλει το υπουργείο Οικονομικών αλλά κι οι δανειστές είναι μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το EWG της 25ης Mαρτίου ώστε το ζήτημα να οδεύσει προς το Eurogroup της 5ης Απριλίου μόνο για τυπική πολιτική έγκριση. Και τούτο εν γνώσει και των ενοχλήσεων που εξέφρασαν κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία (τα οποία γνωρίζουν ότι πρέπει στην συνέχεια η πολιτική απόφαση να περάσει προς έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές).

Η ενόχληση του γερμανικού άξονα φάνηκε στο τελευταίο Eurogroup, ενώ σε σημείωμά της η ολλανδική κυβέρνηση είχε επισημάνει την ανάγκη υλοποιηθούν μέχρι κεραίας τα 16 απαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα