Χατζηδάκης: Θέλουμε να κάνουμε τη ΔΕΗ ελκυστική στους επενδυτές

14:15 1/9/2019 - Πηγή: Antinews

Την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ, η οποία θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ανεξαρτησία και πιο ενεργή εμπλοκή των ιδιωτών, περιγράφει ο Κωστής Χταζηδάκης σε συντέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Λίγο μετά την ανακοίνωση του πακέτου διάσωσης της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας προαναγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο που θα απαλλάξει τη ΔΕΗ

από τις δουλείες και τους περιορισμούς που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές ΔΕΚΟ (όπως οι προμήθειες και η ταχύτητα προσλήψεων) για να μπορεί να λειτουργεί ως εισηγμένη εταιρεία και εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό.

"Θα φέρουμε ρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα της αδυναμίας να κινηθεί γρήγορα όπως οι ανταγωνιστές της", σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: "Η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα ανοικτή στον ανταγωνισμό. Δεν μπορεί να λειτουργεί διοικητικά και ρυθμιστικά όπως π.χ. οι αστικές συγκοινωνίες. Είναι αρνητικό τόσο για την ίδια όσο και για τους εργαζομένους".

Ο κ. Χατζηδάκης, επίσης, προαναγγέλλει μεσοπρόθεσμα την είσοδο ιδιωτών επενδυτώνστη ΔΕΗ, αλλά και τη συνεργασία της με τρίτους για την επέκταση των δραστηριοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Βεβαίως και με τα μέτρα εξυγίανσης και διάσωσης που παρουσιάσαμε για τη ΔΕΗ επιδιώκουμε πέρα από το να την κρατήσουμε όρθια, να την καταστήσουμε ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές", τονίζει ο υπουργός Ενέργειας.

Όσον αφορά τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή, σημειώνει ότι η υιοθέτηση του προγράμματος εξυγίανσης και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα διασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια που θα επιτρέψουν στην Επιχείρηση είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ.

Σχετικά με το πλάνο απολιγνιτοποίησης, ο υπουργός αποκαλύπτει ότι αυτό θα ξεκινήσει με τις μονάδες Αμύνταιο Ι και Αμύνταιο ΙΙ, συνολικής ισχύος 600 MW, και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ, ισχύος 300 MW. Η απόσυρση θα προχωρήσει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020 και αφού θα έχουν επιλυθεί τα ζητήματα τηλεθέρμανσης των περιοχών.

Οι λεγόμενες δημοπρασίες ρεύματος, ή αλλιώς NOME, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, θα καταργηθούν με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, ενώ η αντιπρόταση προς την Κομισιόν θα προβλέπει ευρωπαϊκό πακέτο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού της ενεργειακής αγοράς. Σε αυτό το περιβάλλον "η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της θα λειτουργούν επί ίσοις όροις", τονίζει.

Τέλος αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, ο υπουργός σημειώνει ότι με νέο νόμο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο δίμηνο θα προβλέπεται η συνολική ιδιωτικοποίηση του δικτύου λιανικής στο φυσικό αέριο, έναντι του 14% που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση, και ξεχωριστή πώληση της εμπορίας και της ΕΠΑ Αττικής. Ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Χατζηδάκης προδιαγράφει λύση σε συνεννόηση με την Κομισιόν και ελκυστική για τους επενδυτές που θα ήθελαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα