Αντιπροσωπεύουν οι αδερφοί Τσαρνάγεφ τη νέα γενιά τρομοκρατών;

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη και τη σύλληψη των βομβιστών, οι Αμερικανοί δίνουν την αίσθηση ότι δεν ανησυχούν. Όσο, όμως, γίνονται γνωστά περισσότερα στοιχεία για τους αδερφούς Τσαρνάγεφ, τόσο αυξάνεται η ανασφάλεια. Οι βομβιστές της Βοστόνης δεν κρύβονταν. Δεν είχαν μούσι σαν των Ταλιμπάν δεν ονειρεύονταν παρθένες στον παράδεισο και ο ένας μάλιστα ήταν παντρεμένος με Αμερικανίδα. Ο Τζοχάρ φοιτούσε σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

–από εκεί αποφοίτησαν σταρ όπως ο Ματ Ντέιμον και ο Μπεν Άφλεκ- ενώ πολλοί απόφοιτοι πήγαιναν στο ΜΙΤ. Ο Τζοχάρ είχε λάβει ακόμα και υποτροφία. Κάπνιζε μαριχουάνα, έπινε, του άρεσε η ραπ μουσική και πόζαρε περήφανος με την τήβεννο στην αποφοίτηση. Οι Τσαρνάγεφ ήταν «αμερικανάκια» λένε όσοι τους γνώριζαν, στο τέλος όμως έγιναν δολοφόνοι.

Η μετάλλαξη αυτή ενοχλεί περισσότερο και από τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν. Οι Αμερικάνοι πίστευαν ότι η κοινωνία τους ενσωματώνει πιο εύκολα τους μουσουλμάνους απ’ ότι τους Ευρωπαίους. Εν μέρει είχαν δίκιο. Δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν ανάμεσά τους θα στραφούν ξαφνικά εναντίον τους. Θεωρούσαν ότι το αμερικάνικο όνειρο θα τους ήταν αρκετό. Γιατί λοιπόν να θέλει κάποιος να σπείρει τον τρόμο στη Γη της Επαγγελίας;

Ο 26χρονος αδερφός του Τζοχάρ, παρότι ήταν παντρεμένος, είχε παιδί και είχε επιτυχίες ως μποξέρ, έγραψε: «Δεν έχω ούτε έναν αμερικανό φίλο. Δεν τους καταλαβαίνω». Ο Faisal Shahzad, ο Πακιστανός που προσπάθησε να βάλει βόμβα στην Times Square το 2010, είχε ζητήσει και είχε λάβει την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Nidal Malik Hasan, που σκότωσε 13 ανθρώπους στη στρατιωτική βάση του Fort Hood έναν χρόνο πριν είχε δουλέψει ως στρατιωτικός ψυχίατρος. Στο μυθιστόρημά του «The Reluctant Fundamentalist», ο συγγραφέας Mohsin Hamid περιγράφει έναν επιτυχημένο χρηματιστή της Γουόλ Στριτ που αποκτά ριζοσπαστικές ιδέες μετά την 9/11. Το συμπέρασμά του είναι ότι ακόμα και αυτοί που είναι επιτυχημένοι μπορεί να αισθάνονται αποκλεισμένοι.

Αναζητώντας ταυτότητα

Η αρθογράφος της Washington Anne Applebaum βλέπει μια νέα γενιά τρομοκρατών που έχουν περισσότερα κοινά με τους απογοητευμένους ευρωπαίους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν στη Μαδρίτη ή το Λονδίνο, παρά το ότι έχουν μεγαλώσει εκεί. «Μορφωμένοι και μεγαλωμένοι στην Ευρώπη, οι νέοι αυτοί άνδρες δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στην Ευρώπη» γράφει. «Χωρίς να μπορούν να ενσωματωθούν, κάποιοι στρέφονται σε ό,τι θυμούνται και έχουν μυθοποιήσει από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια πιο σταθερή και έντονη ταυτότητα».

Αναζητούσαν και οι αδερφοί Τσαρνάγεφ μια τέτοια ταυτότητα; Ο μεγαλύτερος αδελφός πέρασε ένα εξάμηνο στο Νταγκεστάν, το 2012, όπου πιστεύεται ότι έγινε η ριζοσπαστικοποίηση. Ακόμα κι αν δεν γνώριζαν πολλά για την καθημερινή ζωή της χώρας απ’ όπου προέρχονταν, τα αδέλφια φάνηκε να αναγνωρίζουν την Τσετσενία όλο και πιο πολύ ως την αληθινή πατρίδα τους. Ήδη, οι εκκλήσεις για αυστηρότερη παρακολούθηση του μουσουλμανικού πληθυσμού των ΗΠΑ αυξάνονται. Όμως, μια πιο εποικοδομητική συζήτηση θα ήταν αυτή που θα τους ρωτούσε αν πραγματικά αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

spiegel

Keywords
Τυχαία Θέματα