Αλβανία: Νέα συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης διοργανώνουν για αύριο το πρωί τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με συγκέντρωση αύριο στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο των Τιράνων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης αξιώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στο μεταξύ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, το μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, υπόγραψαν σήμερα τις αιτήσεις παράδοσης των βουλευτικών τους εδρών, παραβλέποντας έτσι και τις εκκλήσεις της Δύσης για

επανεξέταση της απόφασης.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι ανακοίνωσε την αναβολή των προβλεπόμενων τακτικών εργασιών της Ολομέλειας για αύριο. Ο Γ.Ρούτσι επικαλέστηκε την αναγκαιότητα προάσπισης της ακεραιότητας της Βουλής, των βουλευτών και της αίθουσας της Βουλής. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει, την ίδια ώρα που θα συνεδρίαζε η Βουλή, την οργάνωση και νέας διαδήλωσης διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή.

Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση της βίας και για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η επιδίωξη εισβολής με τη βία στη Βουλή».

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε υπεράσπιση της Βουλής και ότι θα απαντήσει στη βία με βία. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.

Και ενώ ο Γ.Ρούτσι δήλωνε ότι θα πρέπει να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στην αντιπολίτευση για να αντιδράσει στις υποδείξεις των ΗΠΑ και ΕΕ που αποδοκιμάζουν την απόφαση της αντιπολίτευσης για την παράδοση των εδρών ως αντιδημοκρατική, το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε ομόφωνα την παράδοση των κοινοβουλευτικών εδρών από τους βουλευτές του.

Μάλιστα οι τελευταίοι υπέγραψαν και τις απαιτούμενες από τον νόμο αιτήσεις παράδοσης των εδρών. Την ώρα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος εκατοντάδες οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί στους χώρους της έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος ενισχύοντας την ηγεσία στα μέτρα για την παράδοση των εδρών.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, πάντως, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.

Κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα