Αλληλοδιαψεύδονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Απίστευτη ασυνεννοησία και αλαλούμ παρατηρείται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να πείσει περί του αντιθέτου. Άλλα είπε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προ τριημέρου σε συνέντευξή του, άλλα δήλωσε σήμερα ο Ν.Δένδιας ενώπιον της Βουλής, κινδυνεύοντας μάλιστα να εκτεθεί.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις πληροφορίες που είδαν το φως

της δημοσιότητας την ημέρα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, περί "αναστολής" των ελληνοτουρκικών επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) , για να διαψευσθούν λίγο αργότερα από "κυβερνητικούς κύκλους":

-Ο μεν Ν.Δένδιας είπε σήμερα στη Βουλή: "Δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αρμοδιότητας του υπουργείου Άμυνας".

-Ο δε Ν.Παναγιωτόπουλος είχε πει προχτές σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα: "Εντάξει, υπάρχουν διάφορες διαρροές από το υπουργείο Άμυνας, αλλά η ουσία είναι ότι αυτό που έγινε με τα ΜΟΕ είναι ότι δεν βιαζόμασταν, πριν μάλιστα γίνει η σύσκεψη με την τουρκική πλευρά, να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν τα ΜΟΕ", ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σήμερα στη Βουλή.

Τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει η άμοιρη κοινή γνώμη από αυτές τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις;

Από τους υπουργούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, αλληλοδιαψεύδονται;

Απίστευτη προχειρότητα.

Ο μεν Ν.Παναγιωτόπουλος να λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ε, εντάξει μωρέ έγινε και μια κουτσουκέλα εκεί στο υπουργείο Άμυνας, και μια διαρροή, αλλά σιγά, κάτι τρέχει στα γύφτικα.

Ο δε Ν.Δένδιας να προσπαθεί να πείσει το ελληνικό κοινοβούλιο ότι είναι μια ωραία χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ομοψυχίας και συνεννόησης εκεί στην κυβέρνηση.

"Πράγματι - είπε ο Ν.Δένδιας - υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ειλικρινά σας λέω δεν έχω ιδέα από που προερχόμενες, οι οποίες για ένα δίωρο έπαιζαν κάτι το οποίο δεν υπήρχε ως πραγματικότητα".

Μάλλον, ο υπουργός Εξωτερικών δεν είχε διαβάσει τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου.

Όπως και να' χει, όμως, κανείς τους δεν μας έλυσε την απορία: Άραγε, τα ΜΜΕ, και μάλιστα τα κρατικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε τέτοια θέματα, από την κοιλιά τους την έβγαλαν την πληροφορία ότι μπλοκάρονται οι διαδικασίες για τα ΜΟΕ; Επίσης από την κοιλιά τους έβγαλαν, δυο ώρες αργότερα, ότι αυτό δεν ισχύει; Να μας συγχωρέσουν οι υπουργοί, αλλά διαπράττουν βαρύτατο λάθος να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Μάλιστα, ο Ν.Δένδιας προσπάθησε να ενδύσει την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστικό της η "διγλωσσία" ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. "Διαχειρίζονταν την εξωτερική πολιτική ως δύο διακριτές οντότητες. Είχε άλλη εξωτερική πολιτική το υπουργείο Εξωτερικών και άλλη εξωτερική πολιτική το υπουργείο Άμυνας", είπε.

Είναι γνωστό, βέβαια, ότι ο Πάνος Καμμένος επιθυμούσε να μπλέκεται εκεί που δεν τον έσπερναν, και ήθελε να ανακατεύεται σε θέματα άσχετα με την αρμοδιότητά του, όπως και σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής, αν και δεν το κατάφερνε.

Αλλά έτσι όπως πάει η σημερινή κυβέρνηση, με τις αλληλοδιαψευδόμενες δηλώσεις των υπουργών της, Εξωτερικών και Άμυνας, μάλλον την ίδια εικόνα αποπνέει.

"Είναι άδικο να εκπέμπονται κατηγορίες κατά αυτής της κυβέρνησης για ασυνεννοησία", είπε ο Ν.Δένδιας και, αναφερόμενος στις σχέσεις υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: "Και οι δύο αυτοί φορείς δεν επικοινωνούσαν. Και χρειαζόταν το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού να λειτουργεί, υπό τον διπλωματικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού, υπό μορφήν πυροσβεστικής εξωτερικής πολιτικής".

Ενδιαφέρουσα αυτή η ατάκα του Ν.Δένδια. Άραγε, ο ίδιος παριστάνει ότι αγνοεί τον άκρως παρεμβατικό ρόλο που παίζει στις υποθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών το σημερινό διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί στα ΜΜΕ ακόμα και εκτιμήσεις ότι παραγκωνίζεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών;

'Η, εν πάση περιπτώσει, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι ο ίδιος θέλει το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού στο υπουργείο να έχει το εθιμοτυπικό ρόλο που είχε ανέκαθεν στο παρελθόν, με εξαίρεση την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα, και την έως τώρα θητεία της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του σημερινού πρωθυπουργού;

(βλέπε: "Κυβερνητικό αλαλούμ με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία").

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα