Αυτές είναι οι 18 πιο διεφθαρμένες χώρες στον ανεπτυγμένο κόσμο - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

16:48 6/6/2016 - Πηγή: Antinews

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια, η παγκόσμια συμμαχία κατά της διαφθοράς, δημοσιεύει τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, μια έρευνα στις χώρες τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως τις πιο διεφθαρμένες του πλανήτη. Όπως επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια, δεν υπάρχει κανένας δύσκολος και γρήγορος τρόπος "για να αξιολογήσουμε τα απόλυτα επίπεδα διαφθοράς σε χώρες ή περιοχές βάσει δύσκολων εμπειρικά δεδομένων". Αυτό είναι βασικό επειδή, από τη φύση της, η διαφθορά συνήθως κρύβεται από το λαό. Αλλά ο οργανισμός δημιουργεί μια κατάταξη με βάση διάφορες άλλες μελέτες για τη διαφθορά, και κατατάσσει

168 χώρες με βαθμολογία από το 1 έως το 100, όπου 100 είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα και 0 η πιο διεφθαρμένη. Αυτό δίνει μια αρκετά καλή ιδέα για την διαφθορά στον κόσμο.

Οι χώρες που θεωρούνται ως πιο διεφθαρμένες τείνουν να είναι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε κοινωνίες με αδύναμα νομικά και κυβερνητικά συστήματα και εκτεταμένη φτώχεια. Για παράδειγμα, η Σομαλία βρίσκεται στην κορυφή της φετινής λίστας, με τη Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν να ακολουθούν. Το Business Insider αποφάσισε να ρίξει μια ματιά στις πλούσιες, δημοκρατικές χώρες, όπου η διαφθορά είναι πιο διαδεδομένη. Για να γίνει αυτό, εξέτασε τις θέσεις των χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και, στη συνέχεια, πήρε εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα της αντιληπτής διαφθοράς.

Ιδού η κατάταξη:

18η θέση: Ιρλανδία -Με 75 μονάδες συνολικά, η Ιρλανδία ήταν μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ένα ντοκιμαντέρ του 2015 από το τηλεοπτικό δίκτυο RTE έδειξε ότι οι πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα της χώρας είχαν δηλώσει ότι είχαν λάβει μίζες.

17η: Ιαπωνία - Ενώ η Ιαπωνία είναι σχετικά μη διεφθαρμένη με τα διεθνή πρότυπα, η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει μια παραδοσιακή πρακτική (γνωστή ως αμακουντάρι) να τοποθετούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν αποσυρθεί, σε κορυφαίες θέσεις εντός ιαπωνικών εταιρειών, ακόμη και αν δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία.

16η: Χιλή - Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του ΟΟΣΑ, η Χιλή είναι μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στη Λατινική Αμερική, όπου χώρες όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και Παραγουάη βρίθουν δωροδοκιών και απάτης. Συνολικά, η Χιλή σημείωσε 70 πόντους, τρεις λιγότερες από ό,τι στο δείκτη του προηγούμενου έτους, που σημαίνει ότι έχει γίνει ελαφρώς πιο διεφθαρμένη τους τελευταίους 12 μήνες.

15η: Εσθονία - Το 2012, ο πρόεδρος της Εσθονίας, Τομας Χέντρικ Ιλβες βοήθησε να εφαρμοστεί ένας νόμος για να αυξηθεί η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα. Συνέβαλε στη βελτίωση του Δείκτη Διαφθοράς Δείκτης από το 69 στο 70.

14η: Γαλλία - Η Γαλλία έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο διεφθαρμένη κατά το παρελθόν έτος, κερδίζοντας ένα μόνο σημείο και σκοράροντας 70 στα 100, και η διαφθορά δεν είναι μαζικά διαδεδομένη. Η έρευνα σημειώνει ότι "ο Ποινικός Κώδικας θεωρεί ποινικό αδίκημα την ενεργητική και παθητική δωροδοκία και τη δωροδοκία των εθνικών και ξένων αξιωματούχων".

13η: Πορτογαλία - Σε μια έρευνα της Ernst & Young, τον Ιούνιο του 2015, το 83% των Πορτογάλων πολιτών δήλωσε ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα, και το 2014, ο πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη με την υποψία της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος. Η Πορτογαλία σημείωσε 63 πόντους στον Δείκτη Διαφάνειας.

12η: Πολωνία - Με 62 πόντους στο Δείκτη, η Πολωνία μόλις που δεν έγινε η 10η πιο διεφθαρμένη χώρα του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έρευνα,: "Η πολιτική διαφθορά αποτελεί μια πρόκληση στη δίκαιη επιχειρησιακή δράση, καθώς οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να αποκτήσουν τα οφέλη και τις πρακτικές νεποτισμού και ευνοιοκρατίας που είναι ευρέως διαδεδομένα".

11η: Ισραήλ - Η φτωχότερη χώρα του ΟΟΣΑ είναι επίσης μία από τις πιο διεφθαρμένες της Γης, με βαθμολογία 61 στα 100 στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς. Τον Μάιο του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είχε καταδικαστεί επειδή έλαβε παράνομα πάνω από 150.000 δολ. από έναν Αμερικανό μεγιστάνα.

10η: Σλοβενία - Υπήρξαν πολλά υψηλού προφίλ σκάνδαλα διαφθοράς στη Σλοβενία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2013 και το 2014, υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Γιάνκοβιτς, επειδή είχαν κατηγορηθεί ότι απέκρυπταν στοιχεία από την προσωπική τους περιουσία.

9η: Ισπανία - Πριν από την πρόσφατη επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, και μόλις αυτή την εβδομάδα ένα νέο σκάνδαλο έπληξε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, όταν 24 άτομα συνελήφθησαν για ισχυρισμούς περί δωροδοκίας. Συνολικά, η Ισπανία κέρδισε 58 πόντους στη Διεθνή Διαφάνεια.

8η: Τσεχική Δημοκρατία - Στην πιο πρόσφατη μέτρηση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, η Τσεχική Δημοκρατία κέρδισε 56 μονάδες, από 51 το περασμένο έτος. Η βαθμολογία φαίνεται να αντικατοπτρίζει το τέλος ενός μεγάλου σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς, που το 2013 εξανάγκασε τον πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας σε παραίτηση.

7η: Νότια Κορέα - Η διαφθορά ήταν ένα σημαντικό ζήτημα στη Νότια Κορέα το 2015, με τον Πρωθυπουργό Λι Γουαν-Κου να εξαναγκάζεται σε παραίτηση τον Απρίλιο, αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία σε σημείωμα αυτοκτονίας διακεκριμένου επιχειρηματία.

6η: Ουγγαρία - Πέφτοντας από τις 54 μονάδες πέρυσι στις 51 φέτος, η Ουγγαρία έχει γίνει πιο διεφθαρμένη. Η πρακτική του να δίνουν σε γιατρούς και χειρουργούς "φακελάκια" είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα, με μια έρευνα να αναφέρει ότι το 92% των Ούγγρων το θεωρούν σωστό.

5η: Σλοβακία -Με βαθμολογία επίσης 51 από 100, η Σλοβακία είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο σκάνδαλο "Gorilla" - όπου πολιτικοί, αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων κατηγορήθηκαν για μίζες και δωροδοκίες για να εξασφαλίσουν συμβόλαια- ήταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Σλοβακίας.

4η: Ελλάδα - Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει μειωθεί από την έρευνα του περασμένου έτους, με τη χώρα να σημειώνει 46 πόντους σε σύγκριση με τους 43 πέρυσι. Το "φακελάκι" είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα.

3η: Ιταλία - Η διαφθορά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συνδέεται συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά πολλές φορές, είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη το 2013, και κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία ενός γερουσιαστή το 2015.

2η: Τουρκία - Η Τουρκία κατατάσσεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, σκοράροντας 42 βαθμούς στους 100. Το 2013, η χώρα συγκλονίστηκε από ένα τεράστιο σκάνδαλο που περιλαμβάνει τον διευθυντή μιας κρατικής τράπεζας και πολλούς ανώτερους επιχειρηματίες που φέρεται να συμμετείχαν σε δωροδοκία, απάτη, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος.

1η: Μεξικό - Μακράν, η πιο διεφθαρμένη χώρα του ΟΟΣΑ είναι το Μεξικό, με 35 πόντους. Αυτό είναι ίσως αναμενόμενο, δεδομένου ότι το Μεξικό είναι στο επίκεντρο του εμπορίου ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στις ΗΠΑ. Ο διαβόητος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη φυλακή δύο φορές, δωροδοκώντας τους υπαλλήλους των φυλακών.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, χωρες, βρισκεται, ποινικός κώδικας, ζοζέ σόκρατες, κορεα, business, insider, οοσα, rte, ιαπωνια, σημαίνει, γαλλια, συλληψεις, δραση, δολ, σλοβενία, διαδηλωσεις, ουγγαρια, σλοβακία, τραπεζες, ηπα, independent, φορολογικη δηλωση 2011, τραπεζα της ανατολης, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, rte, σλοβακία, σλοβενία, αφρικη, αφγανισταν, βραζιλια, δημοκρατια, δολ, ηπα, ιρλανδια, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, ντοκιμαντερ, οικονομια, οοσα, πλαισιο, φτωχεια, χιλη, αμερικη, ατζεντα, βαθμολογια, βενεζουελα, βορεια, βορεια κορεα, γεγονος, γινει, δημοσιο, δικτυο, εγινε, υπαρχει, εβδομαδα, ερευνα, εσθονια, ετος, ευρωπη, ζοζέ σόκρατες, ιδεα, κομμα, ματια, μεξικο, μηνες, μιζες, ξεπλυμα χρηματος, ποινικός κώδικας, πολωνια, πορτογαλια, συνεχεια, σομαλια, τουρκια, τριτη, φυλακη, φυση, φορολογικη, χοακιν, business, ernst & young, χωρα, ιδιαιτερα, μια ματια, πεφτοντας, σημαίνει, σωστο, θεσεις, ξεπλυμα, insider
Τυχαία Θέματα