«Άδειασμα» της ΕΛ.ΑΣ. στο Λιμενικό: Ζήτησαν βοήθεια αφού δέχονταν επίθεση

21:31 5/4/2019 - Πηγή: Antinews

Απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή έγγραφο του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το οποίο «είχε ενημερωθεί αρμοδίως το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων» για την επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, που κατέληξε χτες το βράδυ σε συμπλοκή με περίπου 50 κουκουλοφόρους, οι οποίοι τραυμάτισαν δύο άνδρες του κλιμακίου και τους άρπαξαν τον οπλισμό, δίνουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι οι άνδρες του Λιμενικού ειδοποίησαν την ώρα που βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι στα

Εξάρχεια, όπου δέχτηκαν την επίθεση και ότι η ενημέρωση δεν υπήρξε δια της επίσημης οδού, ενώ τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να ελεχθεί το αίτημα και να οργανωθεί μια επιχείρηση.

Για να στηρίξουν αυτή την θέση από την Αστυνομία, δίνουν και τους χρόνους ακριβώς που συνέβησαν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την απάντηση της Αστυνομίας, χρονικά τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Όπως προκύπτει από την έρευνα την 20:20 ώρα χθες (4 Απριλίου 2019) κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος μαζί με εισαγγελέα μετέβη στην οδό Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια για έρευνα σε οικία σχετικά με υπόθεση ναρκωτικών.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει, εκτός των άλλων και από την κατάθεση του εισαγγελέα στην Κρατική Ασφάλεια, που ερευνά την υπόθεση.

Μετά από 18 λεπτά περίπου και συγκεκριμένα την 20:38:17 ώρα, άτομο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως (100) δηλώνοντας ότι είναι αξιωματικός του Λιμενικού και ζήτησε συνδρομή ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για την έρευνα, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μαζί με εισαγγελέα.

Την 20:50 ώρα άτομο με τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. Εξαρχείων ζητώντας συνδρομή για την έρευνα που πραγματοποιούσαν παρουσία Εισαγγελέα στο παραπάνω σημείο.

Σύμφωνα με την έρευνα η συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και των αγνώστων δραστών ολοκληρώθηκε περί την 21:00 ώρα.

Συγκεκριμένα εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό της Ασφάλειας, που όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, εστάλη για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα για αστυνομική συνδρομή ήταν πραγματικό και δεν επρόκειτο για φάρσα ή παγίδα.

Την ώρα που έφτασε το περιπολικό, η συμπλοκή είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν.

Όπως λένε κύκλοι του Αρχηγείου, διευκρινιστικά σε ό,τι αφορά την συνδρομή μεταξύ των υπηρεσιών, «είθιστε το αίτημα να υποβάλλεται μέσω της υπηρεσιακής οδού και σε ικανό χρόνο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του προσωπικού και να οργανωθεί η επιχείρηση, πράγμα το οποίο δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση».

To Λιμενικό «αδειάζει» την Γεροβασίλη για τα Εξάρχεια: Είχαμε ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη «αδειάζει» το λιμενικό σώμα και αυτό με την σειρά του την υπουργό, σχετικά με την χθεσινή επίθεση που δέχθηκαν στα Εξάρχεια λιμενικοί και ένας εισαγγελέας.

«Δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Απαντώντας προς τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης δήλωσε πως «όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει», δήλωσε ενώ χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία.

Αναγνώρισε πως «στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα» αλλά τόνισε πως «τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί» και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών» είπε, προσθέτοντας ότι «η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα».

Παρατήρησε ακόμη πως «όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει», υπογραμμίζοντας ότι «στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα».

Δήλωσε επίσης πως «το «αναρχικός» είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ αλλά τη σέβομαι». «Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί αλλά διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα. Έχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ δεν έχει καλέσει ποτέ την αστυνομία για επέμβαση. Το έχει κάνει το ΑΠΘ και τα αποτελέσματα ήταν καλά» είπε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχολίασε πως «όταν χάνει το αφήγημά της στα θέματα της οικονομίας, τότε πάνε στο δόγμα «νόμος και τάξης» προτείνοντας αστυνομοκρατία».

«Η κοινωνία πρέπει να αναρωτηθεί πώς και πότε οργανώθηκε αυτή η κατάσταση στα Εξάρχεια, από αυτούς που σήμερα λένε ότι θα έρθουν για να τα λύσουν όλα αμέσως. Ο Ρουβίκωνας, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το να τσουβαλιάζονται όλα μαζί δεν βοηθά» συνέχισε.

Η απόρρητη αναφορά:

Ωστόσο η απόρρητη αναφορά του συμβάντος στα Εξάρχεια από τον επικεφαλής της επιχείρησης που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση και διαψεύδει την υπουργό κυρία Όλγα Γεροβασίλη, καθώς όπως αναφέρεται «επισημαίνεται ότι προ της έναρξης της επιχείρησης, είχε ενημερωθεί αρμοδίως το οικείο αστυνομικό τμήμα»

Στην αναφορά, που φέρει ημερομηνία 5.4.19 και χαρακτηρίζεται ως «επείγουσα», περιγράφεται αναλυτικά το όλο συμβάν που ξεκίνησε στις 17:40 με τον εντοπισμό στο blue star 1 ενός υπηκόου Συρίας με 218 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης που κατέληξε στην πλατεία Εξαρχείων με το “φιάσκο” και το ξεγύμνωμα των οκτώ λιμενικών.

Σύμφωνα με την αναφορά, η ΕΛ.ΑΣ είναι έκθετη καθώς είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση αλλά δεν είχε δυνάμεις για να διαθέσει εγκαίρως στους αξιωματικούς του λιμενικού που πήγαν στο στόμα του λύκου, αντιμετωπίζοντας ομάδες ατόμων, που κρατούσαν καλάζνικοφ: «Βγαίνοντας από την οικία, οι άνδρες ΚΛΠ/ΠΟΔΙΝ βρέθηκαν αντιμέτωποι με πληθώρα ανδρών, τουλάχιστον 50, οι οποίοι κρατούσαν πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 (καλάζνικοφ), πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων και ρόπαλα και τους σημάδευαν με απειλητικές προθέσεις. Άμεσα δύο άνδρες ΚΛΠ/ΠΟΔΙΝ φυγάδευσαν τον δικαστικό λειτουργό επιβιβάζοντάς τον στο υπηρεσιακό όχημα, προκειμένουν να τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, ενώ οι υπόλοιποι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την απειλή του πλήθους».

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα σε συνέντευξή της στον Real FM τόνισε για το χθεσινό συμβάν στα Εξάρχεια, πως “oι Υπηρεσίες όταν πρέπει να μιλήσουν, θα μιλήσουν. Όπως ξέρετε, υπάρχουν εξαιρετικά εξειδικευμένες υπηρεσίες με πολύ μεγάλη εμπειρία και τις οποίες εμπιστευόμαστε απολύτως γιατί έχουν κάνει μέχρι τώρα εξαιρετική δουλειά και συνεχίζουν να κάνουν άρα θα περιμένουμε να μας πουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι η προσπάθεια γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Εργάζονται με σχέδιο, με επαγγελματισμό και αυτό είναι που πρέπει να μας καθησυχάζει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. […]Αυτό που έχω εγώ να σας πω είναι το εξής: ότι είναι βέβαιον ότι δεν υπάρχει άβατο, πουθενά στη χώρα. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Από πού αποδεικνύεται, γιατί μερικοί λένε «ρε παιδί μου η Παπακώστα μας είπε καθάρισε το κέντρο της Αθήνας προχθές, τώρα δηλώνει ότι δεν υπάρχει άβατο και τα λοιπά. Εδώ υπάρχουν αποδείξεις. Ποιες είναι οι αποδείξεις; Αφήστε τι λέω εγώ ή η κάθε πολιτική ηγεσία. Καταρχάς μόνοι σας είπατε ότι τι συνέβη στα Εξάρχεια που σημαίνει ότι επιχειρούν οι υπηρεσίες που πρέπει να επιχειρήσουν.”

Ενωση Εισαγγελέων: Άβατο εκκολαπτήριο έκνομων ενεργειών τα Εξάρχεια

Για «άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών» κάνει λόγο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού στα Εξάρχεια, καθώς με ανακοίνωσή της στηλιτεύει την αδράνεια στην αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών στην περιοχή των Εξαρχείων και ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των εισαγγελέων και την πάταξη της παραβατικότητας σε περιοχές της Αθήνας.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής Εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη:

– λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας,

– αποτελεσματικής κατά Νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών.

Πηγή:eletherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βοηθεια, λιμενικο, το φως, το θεμα, blue star, real fm, φως, ελασ, ασοεε, ΑΠΘ, θεμα, νέα, blue, star, real, αθηνα, αποδειξεις, σημαίνει, ενωση, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αποτελεσματα, ημερομήνια, το θεμα, ανδρος, αστυνομια, ασοεε, γηπεδα, δουλεια, εγκληματικοτητα, ηγεσια, θεμα, φως, ωρα, blue star, real, real fm, star, αγνοια, αδρανεια, ατομο, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, δογμα, εγινε, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, ελασ, ενημερωση, εξαρχεια, ερευνα, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, υφυπουργος, κυρια, λιμενικο σωμα, λογο, ξερετε, οικια, οκτω, ολγα, οχημα, παιδι, πεδιο, πιστολια, προβληματα, πρυτανης, συγκεκριμενα, σειρα, σωμα, σπιτι, στομα, σχεδιο, ταυτοτητα, τμημα, το φως, φορα, χρονικα, ασφαλεια, blue, ενωση, χωρα, ομαδες, πηγες, ροπαλα, σημαίνει, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα