WSJ: Η Τουρκία δίνει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την υπόθεση Κασόγκι

Μυστικοί πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας ξυλοκόπησαν, νάρκωσαν, σκότωσαν και διαμέλισαν τον δημοσιογράφο Jamal Khashoggi παρουσία του κορυφαίου διπλωμάτη της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι λένε πως έχουν μοιραστεί τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, συμπεριλαμβανομένης μιας ηχογράφησης, τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Σαουδική Αραβία, για να στηρίξουν το συμπέρασμά τους πως ο Khashoggi δολοφονήθηκε στα χέρια πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν είναι σαφές το πώς οι αξιωματούχοι απέκτησαν πρόσβαση στην ηχογράφηση. Η τελευταία δείχνει ότι ο Khashoggi δολοφονήθηκε στο γραφείο του γενικού πρόξενου λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο προξενείο την 2α Οκτωβρίου, σημειώνουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Ο Khashoggi δεν πέρασε από ανάκριση. Αντ αυτού, ξυλοκοπήθηκε, ναρκώθηκε και σκοτώθηκε από μυστικούς πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας που είχαν φτάσει από το Ριάντ νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Στην ίδια ηχογράφηση, ακούγεται μια φωνή που καλεί τον πρόξενο να φύγει από το δωμάτιο, είπαν οι ίδιες πηγές. Η φωνή ενός άνδρα, που οι τουρκικές αρχές ταύτισαν με τον Σαουδάραβα ιατροδικαστή Salah Al Tabiqi, ακούγεται να προτείνει σε όσους ήταν παρόντες να ακούσουν μουσική ενόσω αυτός διαμέλιζε το σώμα του Khashoggi.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump τόνισε πως η Σαουδική Αραβία πρέπει να θεωρείται αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο ΥΠΕΞ του, Mike Pompeo, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο βασίλειο, είπε ότι οι Σαουδάραβες ηγέτες αρνούνται κατηγορηματικά την ανάμειξή τους στο περιστατικό, ενώ διεξάγουν "σοβαρή και αξιόπιστη έρευνα".

Η εξαφάνιση του Khashoggi, πρώην συμβούλου της σαουδαραβικής κυβέρνησης, έχει "τεντώσει" τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και πυροδότησε διεθνή κατακραυγή. Τελευταία φορά που εθεάθη ήταν ενώ προσερχόταν στο γενικό προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες. Η Σαουδική Αραβία αρνείται κάθε ρόλο στην εξαφάνισή του.

Τούρκοι ερευνητές έχουν περάσει πολλές ώρες τις τελευταίες δύο ημέρες αναζητώντας στοιχεία στις εγκαταστάσεις του προξενείου. Αυτό που περιπλέκει την έρευνα είναι ότι το γεγονός ότι ορισμένα δωμάτια ήταν φρεσκοβαμμένα.

Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία αναζωπυρώθηκε την Τρίτη όταν οι Τούρκοι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν έρευνα στην οικία του πρόξενου. Σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο γενικός πρόξενος Mohammad al-Otaibi είχε αναχωρήσει για το Ριάντ ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσαν την Άγκυρα ότι η οικία δεν εμπίπτει στα όρια της έρευνας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Διεθνής αναστάτωση

Διεθνή αναστάτωση έχει προκαλέσει η υπόθεση του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde αποφάσισε να αναβάλει προγραμματισμένο ταξίδι της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα συμπεριλάμβανε έναν σταθμό στο Ριάντ, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η Lagarde δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδονησία το Σάββατο ότι δεν σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της, αλλά της προκάλεσαν "φρίκη" τα δημοσιεύματα για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Η Ευρώπη πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πρότεινε σήμερα ένας σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόκειται να έχουν σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πρωτίστως για την υπόθεση της εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε χθες πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκαν στον ίδιο ότι θα διενεργηθεί αξιόπιστη έρευνα και ότι θα υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι.

"Θεωρώ πως έπειτα από αυτές τις συναντήσεις υπάρχει σοβαρή δέσμευση (σ.σ. από το Ριάντ) να εξιχνιαστούν όλα τα γεγονότα και να υπάρξει λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης των τυχόν ευθυνών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας", ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε έπειτα από μια ημέρα συναντήσεων στο Ριάντ.

Απηχώντας αναρτήσεις στο Twitter του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που συμμετείχε τηλεφωνικά στη συζήτηση κατά το δείπνο του Πομπέο με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι Σαουδάραβες "αρνήθηκαν κατηγορηματικά" πως γνώριζαν "τι έγινε στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη".

Ο πρίγκιπας διάδοχος "δεσμεύθηκε" ότι η εισαγγελική έρευνα θα "προσφέρει σε όλο τον κόσμο μια ολοκληρωμένη και οριστική εξήγηση με απόλυτη διαφάνεια" για την υπόθεση, συνέχισε ο Πομπέο, κατά τον οποίο η συζήτηση που είχαν ήταν "άμεση" και "ειλικρινής".

"Υπογράμμισα τη σημασία που έχει να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, διαφανής και ταχεία, και οι σαουδάραβες ηγέτες δεσμεύθηκαν για αυτό", συμπλήρωσε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ το 2017, καθώς φοβόταν ότι θα συλλαμβανόταν εξαιτίας των επικρίσεών του για ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μεταξύ άλλων για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την "έντονη ανησυχία" τους για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζητώντας να διενεργηθεί "σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία" έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

"Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι", ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα