SOS από Τσακαλώτο για ελάφρυνση του χρέους

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για να τελειώσει η επταετής κρίση.

Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην The Wall Street Journal έρχεται μία ημέρα μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Barack Obama στην Αθήνα,

όπου υποστήριξε τις εκκλήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να αντιμετωπιστεί αργότερα. Ο Ε. Τσακαλώτος ωστόσο προειδοποίησε ότι η αναβλητικότητα μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, και ότι οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία για την ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώνει, αντί να αποφεύγει, τα προβλήματα.

"Εάν κλωτσήσουμε το τενεκεδάκι πάλι στον δρόμο και πούμε, "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα καταστήσουμε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τότε οι επενδυτές επίσης θα αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για να επενδύσουν στην Ελλάδα", ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος.

Εν μέσω αυξανόμενου πολιτικού λαϊκισμού στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο εάν πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. "Εάν απλώς αναβάλλει πολιτικές αποφάσεις, τότε οι άνθρωποι θα πούνε πως δεν λειτουργεί".

Όπως σχολιάζει η The Wall Street Journal, η Αθήνα προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι εφαρμόζει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ των οποίων και τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, και τώρα αξίζει μια αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης που θα της επιτρέψουν να εμφανίσει χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα στο μέλλον.

Καθιστώντας το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, θα βοηθήσει επίσης την χώρα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ένα βήμα που ο Ε. Τσακαλώτος θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και θα βοηθήσει να "ξεκλειδώσει" την πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Η λήψη επείγουσας δράσης είναι κρίσιμη, υποστήριξε ο Τσακαλώτος. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθεί η χώρα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Και αυτό θα απέτρεπε την χώρα από το να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 ή στις αρχές του 2018. "Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να σταματήσει η διαδικασία που θα μας φέρει έξω από το πρόγραμμα, κάτι που είναι εφικτό", δήλωσε.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξαιτίας των γερμανικών εκλογών τον επόμενο χρόνο. Η ελάφρυνση χρέους δεν θα μεταφραστεί σε ένα αισθητό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο, τόνισε ο Τσακαλώτος.

Αντιθέτως, δήλωσε, η Γερμανία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν λάβει ελάφρυνση χρέους. "Σε κάποιο στάδιο της σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι υπάρχει μεγάλο κόστος από τον έλλειψη εμπιστοσύνης", δήλωσε.

Όπως πρόσθεσε, ενδεχόμενη αποτυχία να έλθει ο κύκλος της ανάκαμψης, ενισχυμένος από την ελάφρυνση του χρέους, την επενδυτική εμπιστοσύνη και την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα όπως σχεδίαζε, "εις βάρος τόσο δικό μας όσο και των πιστωτών μας".

Ο Ε. Τσακαλώτος δήλωσε πως ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και η ανάκαμψη, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου την έκδοση ομολόγων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, προτού αφήσει πίσω της την οδυνηρή εποχή της διάσωσης, από το καλοκαίρι του 2018.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα