Politico: Η άσκηση κριτικής στην προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, με αιχμή τις τέσσερις γυναίκες βουλευτές, έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική ρητορική του προέδρου Τραμπ

To 2016, το προεκλογικό σύνθημα ήταν: “Να την στείλεις στην φυλακή.”

Το 2019, το προεκλογικό σύνθημα είναι: “Να την στείλεις πίσω.”

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε έμφαση στο σύνθημα “γυρίστε πίσω από εκεί που ήρθατε” στην διάρκεια μιας χθεσινής προεκλογικής του ομιλίας στο Γκρίνβιλ της Βόρειας Καρολίνας, στοχεύοντας τα προεκλογικά φραστικά πυρά του κατά των τεσσάρων γυναικών-μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι οποίες φαίνεται ότι εξελίσσονται σε ένα κεντρικό

θέμα, της προεκλογικής εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Τραμπ.

Στην διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του ομιλίας, από την επίσημη επανεκκίνηση της εκστρατείας για την προεδρική επανεκλογή του, ο Τραμπ αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της αρχικής τοποθέτησής του στα τέσσερα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι και γυναίκες βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων [Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (Νέα Υόρκη), Ιλάν Ομάρ (Μινεσότα), Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν) και Αγιάνα Πρίσλεϊ (Μασαχουσέτη)].

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφερόμενος στις τέσσερις γυναίκες άφησε στην άκρη τους βασικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, με την χθεσινή προεκλογική του ομιλία και την κεντρική ιδέα να εντοπίζεται στις αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος την Κυριακή στο Twitter, προτείνοντας στις τέσσερις γυναίκες: “Πηγαίνετε πίσω στα μέρη από τα οποία ήρθατε και βοηθήστε στην [αποκατάσταση των κοινωνιών] που έχουν διαλυθεί από το έγκλημα.”

“Μας λένε πάντα πως να το τρέξουμε και πως να το κάνουμε,” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ αναφερόμενος στις τέσσερις γυναίκες. “Ξέρετε κάτι; Αν δε τους αρέσει, πείτε τους να φύγουν.”

Το ακροατήριο των υποστηρικτών του πρόεδρου Τραμπ στο πανεπιστήμιο (East Carolina University) φαινόταν ενθουσιασμένο από τη νέα θεματολογία της προεκλογικής εκστρατείας, φωνάζοντας “Να την στείλεις πίσω.” Οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο, που το προεκλογικό του ακροατήριο αντιδρούσε το 2016 φωνάζοντας: “Να την στείλεις φυλακή,” όταν ο Τραμπ έκανε (τότε) αναφορά στην Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο σήμερα, καμία από τις τέσσερις γυναίκες που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ, όπως συνέβαινε το 2016, με την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Τα περισσότερα από τα παράπονα που εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ με αναφορά στις τέσσερις γυναίκες, αφορούσαν ανακυκλωμένες φραστικές επιθέσεις σε βάρος τους, που έχουν προκαλέσει την άσκηση κριτικής για το επιθετικό προφίλ ρητορικής που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία με στόχο την επανεκλογή του.

Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στην Πρίσλεϊ για την προσπάθεια της να μονοπωλήσει το αφήγημα των έγχρωμων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ομάρ προσπάθησε να μειώσει το δράμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ εξέφραζε συμπάθεια για τους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ ειρωνεύτηκε επίσης, την Οκάσιο Κορτέζ για το όνομά της, λέγοντας: “Δεν έχω χρόνο για τρία διαφορετικά ονόματα. Θα την αποκαλούμε Κορτέζ. Απαιτεί πολύ χρόνο,” σχολίασε ο ίδιος αναφερόμενος στο όνομα της βουλευτού των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, σχολίασε και το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος που προωθεί η Κορτέζ χαρακτηρίζοντας το, ως μία αποτυχία.

Όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε στο όνομα της Ομάρ, προκλήθηκε μία εκρηκτική αντίδραση στο ακροατήριο του, το οποίο φώναζε “Να την στείλεις πίσω!” Η αντίδραση αυτή, επανέφερε στην επικαιρότητα το περιεχόμενο των αναρτήσεων που ο πρόεδρος Τραμπ είχε κάνει την Κυριακή, στο Twitter.

Ένας από τους υποστηρικτές του φώναξε: “Ας την ξεφορτωθούμε!”

Η Ομάρ γεννήθηκε στην Σομαλία και ήρθε στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδί.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην συνέχεια και στους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών ανασύροντας τους χαρακτηρισμούς “ο Κοιμισμένος Τζο” και “Ποκαχόντας” για τον Τζο Μπάιντεν και την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διατηρώντας ωστόσο, τις τέσσερις γυναίκες βουλευτές στην πρώτη γραμμή άσκησης της προεκλογικής κριτικής του.

Η χθεσινή προεκλογική εκδήλωση είχε αρχικά σχεδιαστεί ως προεκλογικό αντίβαρο στην κατάθεση του Ρόμπερτ Μάλερ ενώπιον του Κογκρέσου, η οποία τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τράμπ προχώρησε στην ασυνήθιστη για τον ίδιο κίνηση να εκφραστεί θετικά, ευχαριστώντας τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων που καταψήφισαν την εφαρμογή μέτρου για την άμεση έναρξη των διαδικασιών της παραπομπής του.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει διαιρέσει την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, καθώς η ηγεσία τους συνέστησε αυτοσυγκράτηση μέχρι την λήξη των ερευνών που πραγματοποιούνται από τις διάφορες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, η προοδευτική πτέρυγα των βουλευτών ασκούσε πιέσεις για την άμεση έναρξη της διαδικασίας.

Σε ρεαλιστικό πολιτικό επίπεδο, η ενεργοποίηση της διαδικασίας παραπομπής δεν θα είχε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα ως προς την επίσημη αμφισβήτηση άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, καθώς την πρόταση θα καταψήφιζε η Γερουσία που τελεί υπό ρεπουμπλικανική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Μόλις άκουσα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με σημαντική πλειοψηφία καταργώντας το πιο γελοίο σχέδιο στο οποίο είχα εμπλοκή, την απόφαση -πόσο ηλίθιο είναι αυτό- σχετικά με την παραπομπή μου,” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Νωρίτερα, 137 Δημοκρατικοί και 194 Ρεπουμπλικάνοι είχαν ψηφίσει για την επ’ αόριστον καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου, που είχε ως στόχο την παραπομπή του Τραμπ.

“Θέλω να ευχαριστήσω τους Δημοκρατικούς αυτούς, καθώς αρκετοί από αυτούς ψήφισαν για εμάς,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ σε ένα σημαντικό σημείο της χθεσινής προεκλογικής ομιλίας του.

Ο ίδιος ξεχώρισε τους Δημοκρατικούς αυτούς που ψήφισαν κατά της πρότασης παραπομπής του, από την λεγόμενη προοδευτική “ομάδα” στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις γυναίκες βουλευτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρόσθεσε αργότερα για τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων που καταψήφισαν την άμεση παραπομπή του: “Είναι καλοί. Και είναι διαφορετικό όταν ξέρουν ότι θα χάσουν. Όλα Καλά. Αυτό ονομάζεται κανονικό πολιτικό πισωγύρισμα. Αλλά θέλω να σας πω κάτι. Οι Δημοκρατικοί γίνονται τόσο βίαοι, τόσο μοχθηροί, ενώ μετακινούνται προς την άκρα αριστερά. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου,” σχολίασε ο ίδιος, κάνοντας σαφή αναφορά και στην εσωκομματική διένεξη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ της ηγεσίας και της προοδευτικής ομάδας.

Πηγή: “Politico”,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα