Oι επόμενες κινήσεις του Λονδίνου για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών για τρίτη φορά, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να αιτηθεί μιας μικρής καθυστέρησης στη διαδικασία εξόδου.

Σε τρεις ημέρες ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, ότι δεν θέλουν να αποχωρήσουν άνευ συμφωνίας

και ότι επιθυμούν καθυστέρηση στην ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Μέι δήλωσε στους βουλευτές ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα και να βρεθούν ενώπιον μιας μικρής καθυστέρησης, είτε να την απορρίψουν και να αντιμετωπίσουν μιας μεγαλύτερης διάρκειας καθυστέρηση.

Το Reuters εξηγεί τι αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες:

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT: ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

Η Μέι έχει εκφράσει την προτίμησή της για μια σύντομη καθυστέρηση για το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διενεργήσει μια ακόμα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21/22 Μαρτίου. Αυτό της δίνει τρεις ημέρες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιστρέψει την ήττα που υπέστη στις 12 Μαρτίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Όταν συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, η Μέι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να ζητήσει μια παράταση στη διετή διαπραγματευτική περίοδο για το Brexit που θεωρητικά λήγει στις 29 Μαρτίου.

Η έκβαση αυτών των συνομιλιών θα καθοριστεί από το εάν το κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει --ή όχι-- τη συμφωνία της Μέι και από το ποιες προϋποθέσεις θα θέσει η ΕΕ για μια καθυστέρηση. Για την όποια καθυστέρηση απαιτείται η συμφωνία και των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ.

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ;

Εάν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει μόνο πιθανότητα η ΕΕ να συμφωνήσει σε μια μακρύτερη καθυστέρηση, και ότι χρειάζεται να βρεθεί μια εναλλακτική προσέγγιση στο Brexit.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να βρει έναν τρόπο για να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να επιδιώξει πλειοψηφία για μια εναλλακτική λύση. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα διευκρινίσει το πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφοφορίες σε διαφορετικές επιλογές προκειμένου να αποφασιστεί ποιες από αυτές --ή και καμία από αυτές-- μπορεί να έχει τη στήριξη των βουλευτών.

Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν πρόταση από το Λονδίνο και απαιτούν σαφήνεια

Το Λονδίνο πρέπει να προτείνει μία λύση για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την απόρριψη τόσο της συμφωνίας διαζυγίου της Τερέζα Μέι όσο και της εκδοχής του σκληρού Brexit, και την ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα ζητηθεί παράταση της διαδικασίας αποχώρησης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

«Είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα στάδια, η επόμενη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό, πρέπει να προέρχονται από την Βρετανία», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε επί της αρχής ένα Brexit άνευ συμφωνίας, που θα απειλούσε με χαώδεις συνέπειες την βρετανική αλλά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διατυπώσει επίσημο αίτημα για την αναβολή του Brexit, που επρόκειτο να γίνει την 29η Μαρτίου, την ώρα που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισαν υπέρ της καθυστέρησης της βρετανικής εξόδου.

Το Λονδίνο οφείλει να παρουσιάσει μία «σαφή» πρόταση για το Brexit μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης και 22ας Μαρτίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Χωρίς σαφήνεια, δεν υπάρχει λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο έχει να επιλέξει ανάμεσα στην έγκριση του σχεδίου της πρωθυπουργού, ενός «εναλλακτικού σαφούς και νέου» σχεδίου συμφωνίας και μίας εξόδου άνευ συμφωνίας από την ΕΕ η οποία επιβάλλεται «εάν δεν υπάρξει εφικτή εναλλακτική λύση».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, που έχει εισπράξει αλυσιδωτές ήττες στο κοινοβούλιο, πρέπει να παρουσιάσει αίτηση για αναβολή του Brexit στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς εξέτασιν. Για να γίνει δεκτή, πρέπει να εξασφαλίσει την ομόφωνη υποστήριξη των 27 άλλων κρατών-μελών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λονδίνου, Brexit,londinou, Brexit