OHE: Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά από το 1945

Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε τέσσερις χώρες να αντιμετωπίζουν την πείνα και το λιμό, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Χωρίς συλλογική και συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια, "οι άνθρωποι αυτοί απλά θα λιμοκτονήσουν ως το θάνατο" και "πολλοί περισσότεροι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από αρρώστιες" είπε ο Στίβεν Ο' Μπράιαν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, στο Συμβούλιο Ασφαλείας

στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Προέτρεψε μια άμεση "ένεση" κεφαλαίων στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και την βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς και ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας "για να αποτραπεί η καταστροφή".

"Για να είμαστε ακριβείς," δήλωσε ο Ο' Μπράιαν, "χρειαζόμαστε 4,4 δισ. δολ. τον Ιούλιο".

Εάν δεν υπάρξει μια σημαντική ροή χρημάτων, είπε, τα παιδιά θα υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και δεν θα είναι σε θέση να πάνε σχολείο, τα κέρδη στην οικονομική ανάπτυξη θα αντιστραφούν και "ζωές, το μέλλον και η ελπίδα θα χαθούν".

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις τροφίμων ορίζουν τον λιμό, όταν πάνω από το 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και η θνησιμότητα είναι δύο ή περισσότεροι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους κάθε μέρα, ανάμεσα σε άλλα κριτήρια.

"Ήδη από την αρχή του έτους αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών [το 1945]," δήλωσε ο Ο 'Μπράιαν. "Τώρα, περισσότερο από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε τέσσερις χώρες αντιμετωπίζουν την πείνα και το λιμό". Όπως είπε, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση ήταν στην Υεμένη, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού - 18.800.000 άνθρωποι - χρειάζονται βοήθεια και περισσότερα από επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν και δεν ξέρουν πού θα βρουν το επόμενο γεύμα τους. "Αυτό σημαίνει τρία εκατομμύρια άτομα περισσότερα από τον Ιανουάριο", είπε.

Η Υεμένη ενεπλάκη σε συγκρούσεις, καθώς η Σαουδική Αραβία και το Ιράν διεξήγαγαν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου. Ο Ο 'Μπράιαν δήλωσε ότι περισσότερα από 48.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εμπόλεμες περιοχές μόνο τους τελευταίους δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Υεμένη, ο Ο 'Μπράιαν δήλωσε ότι συναντήθηκε με ανώτερους ηγέτες της κυβέρνησης που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία και αντάρτες σιίτες Χούτι που υποστηρίζει η Τεχεράνη και ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά, και υποσχέθηκε πρόσβαση για βοήθεια. "Ωστόσο, όλα τα μέρη της σύγκρουσης αρνούνται την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να πολιτικοποιούν τη βοήθεια", είπε, προειδοποιώντας ότι αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά "θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τον αναπόφευκτο λιμό, τους άσκοπους θανάτους και τα δεινά που θα ακολουθήσουν".

Για το 2017, ο Ο 'Μπράιαν δήλωσε χρειαζόταν 2,1 δις δολ. να φτάσουν σε 12 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης για βοήθεια και προστασία, αλλά έχει λάβει μόνο το 6 % μέχρι στιγμής. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα προεδρεύσει μιας διάσκεψης δωρητών για την Υεμένη στις 25 Απριλίου στη Γενεύη. Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ επισκέφθηκε επίσης το Νότιο Σουδάν, το νεότερο έθνος στον κόσμο που έχει καταστραφεί από έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο, και είπε ότι "η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ".

"Ο λιμός στο Νότιο Σουδάν είναι τεχνητός" είπε. "Τα αντίπαλα μέρη στη σύγκρουση είναι και αντίπαλα μέρη στην πείνα - όπως και όσοι δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τη βία". Ο O' Μπράιαν δήλωσε ότι περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια, από 1,4 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, και περίπου 3,4 εκατομμύρια στο Νότιο Σουδάν έχουν εκτοπιστεί από μάχες συμπεριλαμβανομένων και των σχεδόν 200.000 που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τον Ιανουάριο. "Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά εκτιμάται ότι υποσιτίζονται έντονα σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων και 270.000 παιδιών που αντιμετωπίζουν τον επικείμενο κίνδυνο θανάτου επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια", είπε. "Εν τω μεταξύ, η επιδημία χολέρας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 έχει εξαπλωθεί".

Στη Σομαλία, την οποία O' Μπράιαν επισκέφθηκε επίσης, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού -6,2 εκατομμύρια άνθρωποι- χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία, συμπεριλαμβανομένων και 2,9 εκατομμυρίων που βρίσκονται σε κίνδυνο από την πείνα και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Προειδοποίησε ότι κοντά στο ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε θα είναι "σοβαρά υποσιτισμένα" αυτό το έτος. "Αυτό που είδα και άκουσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Σομαλία ήταν οδυνηρό: γυναίκες και παιδιά περπατούν επί εβδομάδες προς αναζήτηση τροφής και νερού. Έχουν χάσει τα ζώα τους, οι πηγές νερού έχουν στερέψει και δεν έχουν τίποτα για να επιβιώσουν", δήλωσε ο Ο' Μπράιαν. "Καθώς έχουν χάσει τα πάντα, γυναίκες, αγόρια, κορίτσια και άνδρες κινούνται τώρα προς τα αστικά κέντρα".

Όπως είπε, οι τρέχοντες δείκτες αντικατοπτρίζουν "την τραγική εικόνα του 2011, όταν η Σομαλία υπέστη λιμό για τελευταία φορά". Αλλά τόνισε ότι οι εταίροι της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ έχουν ένα μεγαλύτερο αποτύπωμα, καλύτερους ελέγχους στους πόρους, και μια ισχυρότερη συνεργασία με την νέα κυβέρνηση που ανακήρυξε πρόσφατα την ξηρασία εθνική καταστροφή. "Για να είμαι σαφής, μπορούμε να αποτρέψουμε μια επιδημία λιμού" δήλωσε ο O' Μπράιαν. "Είμαστε έτοιμοι παρά τους απίστευτους κινδύνους, αλλά χρειαζόμαστε αυτά τα τεράστια κεφάλαια τώρα". Στη βορειοανατολική Νιγηρία, μιας επταετής εξέγερση της ισλαμικής εξτρεμιστικής ομάδας Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και εκτόπισε 2,6 εκατομμύρια από τα σπίτια τους. Ένας συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο υποσιτισμός στα βορειοανατολικά είναι τόσο έντονος ώστε ορισμένοι ενήλικες είναι πολύ αδύναμοι για να περπατήσουν και μερικές κοινότητες έχουν χάσει όλα τα μικρά παιδιά τους.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα