Kυπριακό: Σενάρια με υλικά συνομοσπονδίας

Έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα στο Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την πορεία των διεργασιών αλλά και τον επιδιωκόμενο στόχο. Πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" αναφέρουν πως στην ατζέντα βρίσκεται και το σενάριο για συνομοσπονδία, που ευνοεί η τουρκική πλευρά.

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, το σενάριο για συνομοσπονδία έχει συζητηθεί, έστω όχι εις βάθος, μεταξύ των δύο πλευρών, Τουρκίας και Κύπρου. Το θέμα έθεσε

η Άγκυρα. Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία, όπως διαφάνηκε από τις συζητήσεις, ευνοεί τη συνομοσπονδία "και, εάν στην πράξη δεν λειτουργήσει, να οδηγηθούμε σε δύο ανεξάρτητα κράτη".

Την ίδια ώρα φαίνεται πως ξένες κυβερνήσεις είναι ενημερωμένες για το σενάριο αυτό, ενώ είναι σαφές πως δεν βρίσκει έδαφος στο διεθνές πεδίο το μοντέλο των δύο κρατών. Κι αυτό γιατί επηρεάζονται δικά τους συμφέροντα. Οι Βρετανοί, για παράδειγμα, απορρίπτουν αυτό το σενάριο, καθώς θα επηρεαστούν τα συμβατικά δικαιώματα και συμφέροντά τους στην Κύπρο. Κοντολογίς, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι δεδομένη η παρουσία των Βάσεων. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο ότι ούτε η Γαλλία, ούτε και οι ΗΠΑ, Ρωσία φαίνεται να ευνοούν το ενδεχόμενο η Τουρκία να έχει αποφασιστικό στρατηγικό έλεγχο στην περιοχή μέσω Κύπρου.

Η Λευκωσία σε αυτή τη φάση φαίνεται διατεθειμένη να ανιχνεύσει τις τουρκικές προθέσεις διευρύνοντας την ατζέντα των συζητήσεων. Σημειώνεται πως, δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του ότι θα γίνουν συγκριτικές μελέτες για όλα τα σενάρια που αφορούν στη μορφή της λύσης. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος κινείται επιδιώκοντας να εξασφαλίσει έδαφος έναντι Ε.Ε. (το όφελος των Τ/κ). Επίσης, λιγότερες αρμοδιότητες του κράτους, χαλαρή σχέση έναντι λειτουργικότητας. Σε αυτό εντάσσεται και το θέμα της ΑΟΖ, η οποία δεν θα χωριστεί. Δεν ισχύει το ίδιο με το FIR.

Η τουρκική εκδοχή για τη συνομοσπονδιακή λύση είναι μία χαλαρή δομή πάνω από τα δύο κρατίδια, που θα αφορά τη διεθνή τους δράση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων (κυρίως υδρογονάνθρακες). Προκύπτει από συζητήσεις ότι, αν και τα θέματα της Άμυνας θεωρούνται αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, η Άγκυρα δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την εμμονή της για δημιουργία στρατιωτικής βάσης με μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, καθώς και τη διατήρηση των εγγυήσεων.

Πηγή:philenews.com-capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα