H Βρετανία επιδιώκει «ειδικές» σχέσεις με την ΕΕ καθώς αρχίζουν οι συνομιλίες για το Brexit

Ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έφτασε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να ξεκινήσει συνομιλίες που ελπίζει ότι θα δημιουργήσουν μια "νέα, βαθιά και ειδική συνεργασία" με την ΕΕ προς το συμφέρον των Βρετανών και όλων των Ευρωπαίων. Έχοντας καλή διάθεση καθώς συναντούσε τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ στο Μπερλεμόν, την έδρα της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, ο βετεράνος υποστηρικτής υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δήλωσε ότι σκόπευε σε έναν "θετικό

και εποικοδομητικό" τόνο στις συνομιλίες, προσθέτοντας: "Υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν".

Ο Μπαρνιέ, πρώην υπουργός της Γαλλίας, εξέφρασε τον εκνευρισμό του στο παρελθόν επειδή η Βρετανία χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να ξεκινήσει τις συνομιλίες. Όντας πιο κατηφής από τον βρετανό ομόλογό του, είπε ότι ελπίζει πως θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μία μορφή και ένα χρονοδιάγραμμα σήμερα. Η προτεραιότητά του, είπε, ήταν να ξεκαθαρίσει τις αβεβαιότητες που δημιούργησε το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο. Μαζί με τον Ντέιβις πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου το βράδυ.

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που οι Βρετανοί προκάλεσαν σοκ ψηφίζοντας στις 23 Ιουνίου να χάσουν τον κύριο εμπορικό τους εταίρο και σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τους εγκλώβισε μέσα σε μια αντίστροφη μέτρηση δύο ετών για το Brexit ως τον Μάρτιο του 2019, και σχεδόν τίποτα για το μέλλον δεν είναι σαφές. Ακόμη και η άμεση πολιτική επιβίωση της Μέι είναι αμφίβολη, 10 ημέρες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας της στις εκλογές.

Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε μια μέρα. Οι διπλωμάτες της ΕΕ ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη συνάντηση και μια σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντήσει - αλλά δεν θα διαπραγματευτεί - τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα μετά από κάποιες ριψοκίνδυνες ανταλλαγές. Η συμφωνία του Ντέιβις στην ατζέντα της Δευτέρας οδήγησε ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Μέι μπορεί επιτέλους να προσεγγίσει τις απόψεις των Βρυξελλών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Ποιο Brexit;

Η εκλογική κρίση της Μέι αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση μεταξύ των Συντηρητικών στην Ευρώπη, που ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον ήλπιζε να τερματίσει ζητώντας το δημοψήφισμα και δεν αποσαφηνίζει στους ηγέτες της ΕΕ στο σχέδιο της για μια "παγκόσμια Βρετανία" την οποία οι περισσότεροι θεωρούν ως καθαρή ανοησία.
Ενώ οι "Brexiteers" όπως ο Ντέιβις υποστήριξαν σθεναρά την προτεινόμενη καθαρή ρήξη με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και άλλοι επανέλαβαν τις προσκλήσεις των επιχειρήσεων για λιγότερο "σκληρό Brexit" και τη διατήρηση στενότερων τελωνειακών δεσμών.

Καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια στην φιλοευρωπαϊκή Σκωτία και την ταραγμένη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέων συνόρων της ΕΕ σε όλη την διαιρεμένη νήσο, το Brexit δημιουργεί νέες απειλές για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα δοκιμάσει την εφευρετικότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που προσπαθούν να αναιρέσουν τα 44 χρόνια ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, σε 649 ημέρες από τώρα, στις 30 Μαρτίου του 2019. Για τους αξιωματούχους που συνεδριάζουν τη Δευτέρα, τουλάχιστον από την πλευρά της ΕΕ, μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Βρετανία καταρρέει, χωρίς καμία συμφωνία. Για το λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες θέλουν κατά προτεραιότητα να εξασφαλίσουν δικαιώματα για τους 3 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία και να της καταβληθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα οφείλει μετά την αποχώρησή του.

Και καθώς άλλο ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν στην ΕΕ, ίσως θέλει και μια συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών, αν και οι δύο πλευρές διαφέρουν κάπως. Η συμφωνία για τον "λογαριασμό του Brexit" μπορεί να είναι πιο εμπρηστική. Οι Βρυξέλλες αντιστέκονται επίσης στις βρετανικές απαιτήσεις για άμεσες συνομιλίες σχετικά με μια μελλοντική ρύθμιση του ελεύθερου εμπορίου. Η ΕΕ εμμένει ότι πρέπει να περιμένει μέχρι να υπάρξει μια συνοπτική συμφωνία σχετικά με τους όρους διαζυγίου, ιδανικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ, το Λονδίνο δεν φαίνεται πλέον σίγουρο για τις εμπορικές ρυθμίσεις που θα ζητήσει.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Ένωσης, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι επίσης αποφασισμένοι να μην κάνουν παραχωρήσεις στη Βρετανία που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλους να ακολουθήσουν. Όταν το 52 τοις εκατό των Βρετανών ψηφοφόρων επέλεξαν το Brexit, ορισμένοι φοβούνταν για την επιβίωση μιας Ένωσης που πλήττεται από την κρίση του ευρώ και είναι διχασμένη για το μεταναστευτικό. Η εκλογή του έντονα ευρωπαϊστή Μακρόν και η ισχυρή νίκη του κόμματος του στο γαλλικό κοινοβούλιο την Κυριακή αναβίωσε την αισιοδοξία στις Βρυξέλλες.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα