H... Τουρκία έδωσε τη νίκη στον Ρούτε - Δεινή ήττα των ακροδεξιών

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ o VVD θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές

του 2012. Βρίσκεται ωστόσο μπροστά από το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία PVV θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Ο Μαρκ Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls, βάσει των οποίων το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας 31 έδρες. Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) λαμβάνει 19 έδρες.

Κερδισμένο όπως όλα δείχνουν είναι το κόμμα των Πρασίνων που ανεβαίνει στις 16 έδρες ενώ τεράστια ήττα υπέστη το Εργατικό κόμμα που από τις 38 έδρες πέφτει μόλις στις 9 έδρες. Είναι το κόμμα του Γ. Ντάισελμπλουμ, επομένως δύσκολα θα έχει υπουργικό θώκο ο νυν πρόεδρος του Eurogroup. Αμέσως μετά τα Exit Poll, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ."

Σύμφωνα με τα ίδια exit poll, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία. Από την άλλη ο ακροδεξιός Βίλντερς, αν και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να καταλαμβάνει μέχρι και 30 έδρες φαίνεται να μένει μόλις στις 19 και θα λάβει και πάλι τη θέση του στην αντιπολίτευση.

Το θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αναλάβει τις τύχες της Ολλανδίας, ίσως είναι πρόωρο. Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του Guardian, στηριγμένη στο Exit Poll, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150. Η μια θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους που αθροίζουν 85 έδρες. Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.

Νίκη του Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα πρώτα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδία, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες. Ακολουθούν τρία κόμματα που εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών, μεταξύ αυτών και το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα