H γκάφα του Τραμπ που αναστάτωσε τη Σουηδία

Οι Σουηδοί αντέδρασαν με σύγχυση, θυμό και εμπαιγμό την Κυριακή, σε μια αόριστη παρατήρηση του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι κάτι τρομερό είχε συμβεί στη χώρα τους. Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης το Σάββατο στη Φλόριντα, ο Τραμπ άρχισε μια απότομη, άνευ λόγου επίθεση στην ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας μια λίστα χωρών που έχουν πληγεί από τρομοκράτες. "Βλέπετε τι συμβαίνει», είπε στους υποστηρικτές του. «Πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή. Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, είδατε τι συνέβη χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία -ποιος να το πίστευε;»

Όχι πάντως οι Σουηδοί... Τίποτα περίεργο δεν συνέβη στη Σουηδία την Παρασκευή - ή το Σάββατο - και οι Σουηδοί έμειναν έκπληκτοι. "Στη Σουηδία? Τρομοκρατική επίθεση; Τι κάπνισε; Οι ερωτήσεις αφθονούν" έγραψε στο Twitter ο Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Όπως σημειώνει η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, χρήστες του Twitter έσπευσαν να σατιρίσουν την παρατήρηση του Τραμπ, με αστείες αναφορές στον Σουηδό Σεφ, χαρακτήρα των "Muppets", τα σουηδικά κεφτεδάκια και το Ikea.

Ο Τραμπ δεν δήλωσε με ακρίβεια ότι μια τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα στη Σουηδία. Αλλά το πλαίσιο των παρατηρήσεών του - ανέφερε τη Σουηδία αμέσως μετά τη Γερμανία, ένας προορισμός για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εγκαταλείπουν τον πόλεμο – υπονόησε ότι αυτό σκέφτηκε. "Η Σουηδία", δήλωσε ο Τραμπ. "Υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς. Αντιμετωπίζουν προβλήματα που ποτέ δεν μπορούσαν να φανταστούν». Στη συνέχεια επικαλέστηκε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι το 2015 και στις Βρυξέλλες και στη Νίκαια το περασμένο έτος, ως επιχείρημα για την ένταση των ελέγχων στους ταξιδιώτες και τους αιτούντες άσυλο. "Επιτρέψαμε σε χιλιάδες ανθρώπους να εισέλθουν στη χώρα μας, και δεν υπήρχε τρόπος να ελέγξουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε. «Δεν υπήρχε καμία τεκμηρίωση. Δεν υπήρχε τίποτε. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή".

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσπάθησε να αποσαφηνίσει τις παρατηρήσεις του προέδρου, λέγοντας ότι ο Τραμπ δεν ήθελε να υποδηλώσει ότι μία συγκεκριμένη επίθεση είχε συμβεί την προηγούμενη νύχτα, αλλά μιλούσε για το έγκλημα γενικότερα στη Σουηδία. Την Κυριακή, ο Τραμ πρόσφερε τη δική αποσαφήνιση, γράφοντας στο Twitter: «Η δήλωσή μου για το τι συμβαίνει στη Σουηδία αφορούσε ένα ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το @FoxNews σχετικά με τους μετανάστες και τη Σουηδία". Σε αυτό, ο ανταποκριτής του Fox News,Τάκερ Κάρλσον, πήρε συνέντευξη από τον Αμί Χοράουιτζ, έναν σκηνοθέτη ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες στη Σουηδία έχουν συσχετιστεί με ένα κύμα εγκληματικότητας. Ο Χοράουιτζ δήλωσε: «Η Σουηδία δέχθηκε την πρώτη της τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστές πριν από λίγο καιρό, κι έτσι τώρα παίρνουμε μια γεύση από αυτό που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη». Δεν ήταν σαφές σε τι αναφερόταν. Το 2010, ένας βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε το κέντρο της Στοκχόλμης, τραυματίζοντας δύο άτομα. Ο βομβιστής, ονόματι Ταϊμούρ Αμπντουλουαχάμπ αλ-Αμπνάτλι, ήταν ένας Ιρακινός γεννημένος στη Σουηδία, που είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Αλλά αυτή η επίθεση έγινε πολύ πριν από το τρέχον μεταναστευτικό κύμα.

Η Σουηδία έχει μια μακρά ιστορία υποδοχής των προσφύγων - Εβραίους, Ιρανούς, πολίτες της Ερυθραίας, της Σομαλίας, Κούρδους και ανθρώπους από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μεταξύ άλλων- αλλά ακόμη και μερικοί από τους πιο ανεκτικούς και ιδεαλιστές Σουηδούς έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να απορροφήσει τόσα πολλά νέα μέλη, τόσο γρήγορα.

Ο Χένρικ Σελίν, πολιτικός επιστήμονας και ο αναπληρωτής διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου, μιας κρατικής υπηρεσίας αφιερωμένης στην προώθηση της Σουηδίας σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ότι οι παρατηρήσεις του Τραμπ τον μπέρδεψαν. «Δεν έχω ιδέα τι εννοούσε», είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη. «Προφανώς, αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με το γεγονός ότι υπήρξε μια πολύ αρνητική αναφορά για τη Σουηδία, δεδομένου ότι η Σουηδία έχει λάβει πολλούς πρόσφυγες». Η χώρα επεξεργάστηκε 81.000 αιτήσεις ασύλου το 2014, 163.000 το 2015 και 29.000 το προηγούμενο έτος, ενώ επιπλέον 25.000 έως 45.000 αναμένεται να ελεγχθούν αυτό το έτος, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης. Ο Σελίν ολοκλήρωσε μια μελέτη πρόσφατα που εστιάζει σε αρνητικά ρεπορτάζ σχετικά με την αποδοχή των προσφύγων στη Σουηδία. Διαπίστωσε πολλές υπερβολές και διαστρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ρεπορτάζ, ότι η Σαρία κυριαρχούσε σε τμήματα της χώρας και ότι ορισμένες γειτονιές μεταναστών θεωρούνταν «απαγορευμένες ζώνες» από την αστυνομία.

Το Breitbart News, η ιστοσελίδα της εναλλακτικής δεξιάς του Στίβεν Μπάνον, πλέον ανώτερου στρατηγικού συμβούλου του Τραμπ, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα ρεπορτάζ που ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες ευθύνονται για ένα κύμα εγκληματικότητας και για ένα κύμα σεξουαλικών επιθέσεων. Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι στατιστικές τους δεν δικαιολογούν τέτοιους σαρωτικούς ισχυρισμούς. Ο Σελίν δήλωσε ότι τα ρεπορτάζ αυτά «ήταν άκρως υπερβολικά και δεν βασίζονται σε γεγονότα».

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα