G7: Οι ηγέτες έστειλαν "μήνυμα ενότητας", δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Ένα "μήνυμα ενότητας" προέκυψε από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 στο Μπιαρίτς, μολονότι υπήρχε μεγάλη ένταση ενόψει της συνόδου κορυφής, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες

ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε "μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ". Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.

Το Ιράν, το Χονγκ Κονγκ, το εμπόριο και τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ συζήτησαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της G7

Η Γαλλία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μια σύντομη ανακοίνωση, με τη λήξη της συνόδου κορυφής των G7 στο Μπιαρίτς, που καλύπτει διάφορα θέματα αλλά δεν ακολουθεί τους κανόνες των ανακοινωθέντων που εκδίδονται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις των χωρών σε μια σειρά θεμάτων.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ.

Οι επτά πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν σε ένα ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, καθώς και στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ζητούν επίσης σημαντικές αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη γρηγορότερη επίλυση των διαφορών και την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για το Χονγκ Κονγκ, οι ηγέτες ζήτησαν να γίνει σεβαστό το καθεστώς της αυτονομίας του και "να αποφευχθεί η βία", καθώς οι διαδηλώσεις με αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

Καμία συναίνεση για πρόσκληση της Ρωσίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής δηλώνει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των κρατών της G7 δεν πέτυχαν συναίνεση για να προσκαλέσουν τη Ρωσία στην επόμενη σύνοδο κορυφή της Ομάδας των Επτά που θα γίνει στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο θα διοργανώσουν μέσα στον Σεπτέμβριο μια σύνοδο κορυφής των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία.

«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια χρήσιμη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, προσθέτοντας ότι θα οριστεί μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνόδου, σε συνεννόηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εφικτή μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ χωρίς την επιβολή δασμών, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ανακουφίζοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν δύσκολο να διαπαραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για εμπορικά θέματα, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές μιας ευρύτερης συμφωνίας.

"Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ επειδή δεν θέλουν τους δασμούς. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο", είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της διαφωνίας των δύο πλευρώ για το αν θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία και τα αγροτικά προϊόντα.

Ο Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε όμως ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, κατόπιν πρόσκλησης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η ίδια η καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο θέλει να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν. "Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, εντός του πλαισίου της ΕΕ, εργάζεται σκληρά για αυτό", τόνισε.

Δεν θα ριψοκινδυνέψω τον αμερικανικό πλούτο για "όνειρα" και "ανεμόμυλους" η θέση του προέδρου Τραμπ για την κλιματική αλλαγή

Απαντώντας σε ερώτημα για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απερίφραστα τόνισε ότι ο αμερικανικός πλούτος βασίζεται στην ενέργεια και δεν πρόκειται να το θέσει αυτό σε κίνδυνο για όνειρα και ανεμογεννήτριες.

«Νιώθω ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν τεράστιο πλούτο. Ζωντάνεψα αυτόν τον πλούτο…Είμαστε ο πρώτος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και σύντομα θα είμαστε με μεγάλη διαφορά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε για την κλιματική αλλαγή, στην τελική συνέντευξη Τύπου της G7.

«Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δεν δουλεύουν τόσο καλά», τόνισε, χαρακτηρίζοντας εαυτόν περιβαλλοντολόγο και ότι επιθυμεί τον καθαρότερο αέρα και νερό στη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα