FT: Ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα; Το δίλημμα των πιστωτών

ΗΕλλάδα πλησιάζει σε μια πολύ σημαντική στιγμή: στο τέλος μιας οκταετίας μνημονίων, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT. Όπως αναφέρουν, παρόλο που το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα γνωρίζει καλά πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για τον καθορισμό της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της και του ύψους αποπληρωμής χρέους της για τα επόμενα πολλά χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες.

Και ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι το χρέος

της χώρας είναι δυσβάσταχτο, καθώς διαμορφώνεται πάνω από το 180% του ΑΕΠ της Ελλάδα, οι πιστωτές διαφωνούν για το πως θα μπορούσε να επέλθει μια ελάφρυνσή του. Συγκεκριμένα, Γαλλία, Κομισιόν και ΔΝΤ τάσσονται υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού που θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανία έχει αντίθετη άποψη και θέλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο ζητώντας ετήσια αξιολόγηση των κυβερνητικών επιδόσεων.

Μια άλλη μεγάλη διαφωνία, αφορά το ποσό της ελάφρυνσης. Οι μεν Γερμανοί υποστηρίζουν πως η παρέμβαση στο χρέος θα πρέπει να γίνει μόνο στο δεύτερο δάνειο, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως αυτό δεν επαρκεί.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελάφρυνση, Ελλάδα,elafrynsi, ellada