Aνακοίνωσε τους δασμούς κατά της Κίνας o Τραμπ

Την επιβολή νέων δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές ανακοίνωσε ο Donald Trump στοχεύοντας όμως αυτή τη φορά απευθείας στην Κίνα. Οι δασμοί θα αφορούν σειρά εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων.

Στόχος είναι να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου το Πεκίνο, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει στο ξέσπασμα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Εάν η Κίνα αποφασίσει να απαντήσει στην ανακοίνωση του Τραμπ,

το μονοπάτι της εκδίκησης θα μπορούσε να αρχίσει με την Boeing, το αγαπημένο παιδί της ανοδικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε χθες ότι θα στοχοθετήσουν τον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ταυτόχρονα την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Και άλλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μπορεί επίσης να μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισεκ. δολάρια.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα