70% πιθανότητες επιτυχίας του PSI και 20% στην πτώχευση

14:47 7/1/2012 - Πηγή: Antinews

Σε παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα και δυνατούς παίκτες εξελίσσεται το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI)

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, δηλώνει στο «Βήμα» ότι ένα «κούρεμα» κατά 50% δεν είναι αρκετό και πως η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η δήθεν εθελούσια συμμετοχή δεν ήταν

πραγματικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν και αυτό προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια Το καλύτερο κατά την γνώμη του θα ήταν να δηλώσει η Ελλάδα πως δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. «Έτσι, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισμός», σημειώνει.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ με σειρά διαρροών προς τον αμερικάνικο και διεθνή Τύπο πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα το οποίο θα ξεπερνά και το 75% αγγίζοντας το 80%. Γεγονός που  θα σημάνει για την Ελλάδα πιστωτικό γεγονός δηλαδή άτακτη πτώχευση.

Η θέση του  ΔΝΤ βρίσκει σθεναρά αντίθετους τον Charles Dallara  και συνολικά τους εκπροσώπων των τραπεζών(IIF) οι οποίοι εμμένουν στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

BNP Paribas: Κοντά σε συμφωνία για το PSI

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews έκθεση του ομίλου EXANE-  BNP PARIBAS εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει. Συγκεκριμένα το πρώτο σενάριο της έκθεσης δίνει 70% πιθανότητες να γίνει το PSI, αλλά να ακολουθήσουν πολλά πρόσθετα μέτρα αμέσως μετά. Οι πιθανότητες πτώχευσης κατά την ίδια έκθεση είναι 20% και 10% οι πιθανότητες να υπάρξει και πτώχευση και ευρωπαϊκό ντόμινο.

Την πληροφορία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουάν Προτ, ο οποίος δήλωσε  ότι οι ιδιώτες επενδυτές της Ελλάδας βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Κατά τον ίδιο, ένα θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει «έναν από τους παράγοντες που (θα μπορούσαν), στο ξεκίνημα αυτού του έτους, του 2012, να αποκαταστήσει τις προσδοκίες στην ευρωζώνη».

Ακύρωση του PSI προτείνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Την ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, υποστηρίζει στο μεταξύ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times».

«Η ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις συνόδους κορυφής Οκτωβρίου 2010, Ιουλίου 2011 και Οκτωβρίου 2011 και υποστηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για το PSI, «η οποία έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Ορφανίδης επιρρίπτει ευθύνη σε φορείς λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Η ακύρωση της απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα