Cult of the Lamb review

Το Cult of the Lamb είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός στοιχείων roguelike και μικρο-διαχείρισης. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που εμφανίστηκε από το πουθενά και παραδίδει μαθήματα εθιστικού gaming αλλά και σεβασμού στον προσωπικό χρόνο του παίκτη.

Σκεφτήκατε ποτέ πως μπορούν σε ένα παιχνίδι να χωρέσουν σατανικές αιρέσεις, δαιμονικές θεότητες, πολεμοχαρή πρόβατα και θεότρελη δράση; Ελέγχετε ένα πρόβατο το οποίο, λίγο πριν θυσιαστεί σε δαιμονική θυσία, σώζεται από ένα φυλακισμένο θεό. Ο θεός σας προικίζει με υπερφυσικές δυνάμεις, σας ορίζει εκλεκτό του και αρχηγό μιας αίρεσης στην οποία θα ζείτε για να τον λατρεύετε και να τον υπηρετείτε. Παράλληλα σας αναθέτει και την δολοφονία τεσσάρων θεών που τον πρόδωσαν, φτιάχνοντας τις δικές τους αιρέσεις και χώρους λατρείας και είναι υπεύθυνοι για την φυλάκιση του. Εσείς σαν καλός ποιμένας πρέπει να φροντίσετε τόσο για την καλή και ανοδική πορεία της αίρεσης με την στρατολόγηση πιστών ακολούθων, όσο και να διαλύσετε τις αντίπαλες αιρέσεις που λατρεύουν ψεύτικους θεούς για να εδραιώσετε την μοναδική κυριαρχία σας στον κόσμο.

Είναι διαφορετικό πράγμα να διαβάζεις την ιστορία που είναι αρκετά σκοτεινή τουλάχιστον στα χαρτιά και διαφορετική υπόθεση να την ζεις στο παιχνίδι. Γι αυτό αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ιδιαίτερη αισθητική του παιχνιδιού, η οποία συνδυάζει άριστα μια ανάλαφρη καρτουνίστικη προσέγγιση με μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ και προσφέρει ουκ ολίγες στιγμές γέλιου. Καταρχήν αξίζει να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι ενδείκνυται αν είστε αρχάριος στα roguelike, καθώς είναι αρκετά βατό στο προκαθορισμένο επίπεδο δυσκολίας χωρίς πολλές άσκοπες και κουραστικές επαναλήψεις, ενώ υπάρχει και easy mode για να σας διευκολύνει ακόμα περισσότερο. Καθαρά στον τομέα της δράσης, υπάρχουν τέσσερις περιοχές που αντιστοιχούν στους τέσσερις θεούς που πρέπει να εξοντώσετε. Κάθε περιοχή αποτελείται από υποπεριοχές που έχουν τυχαία εμφάνιση κάθε φορά, άρα κάθε run που κάνετε είναι διαφορετικό. Έχετε δυνατότητα επιλογής διαδρομής μέχρι το τελικό boss κάθε υποπεριοχής μέσω πολύ κατατοπιστικών συμβόλων που μεταφράζονται με απλούς όρους, πχ σπαθί για εχθρική παρουσία άρα μάχες, ερωτηματικά για τυχαίες συναντήσεις με ΑΙ χαρακτήρες κτλ. Με κάθε ολοκλήρωση υποπεριοχής ξεκλειδώνεται και ένα κομμάτι της κεντρικής πόρτας πίσω από την οποία περιμένει ένας από τους τέσσερις σφετεριστές θεούς.

Ένα από τα σημεία που κάνουν το παιχνίδι ιδιαίτερα εθιστικό είναι ότι πέρα από το ότι κάθε run είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια, σχεδόν σε κάθε εξόρμηση σας έχετε την ευκαιρία να δείτε κάτι καινούριο ή να ξεκλειδώσετε κάποια νέα περιοχή και cosmetics. Οι μάχες είναι γρήγορες και απλές, αποτελούμενες από επίθεση και αποφυγή. Τα όπλα που έχετε στην διάθεση σας χωρίζονται στον βασικό melee οπλισμό και στις κατάρες που είναι ουσιαστικά η μαγεία. Ο βασικός melee οπλισμός ποικίλλει, από σπαθιά και τσεκούρια μέχρι σιδερογροθιές και έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά, την ζημιά και την ταχύτητα εκτέλεσης επίθεσης. Η επιλογή όπλου γίνεται τυχαία στην αρχή κάθε run αλλά κατά την διάρκειά του έχετε αρκετές ευκαιρίες από εμπόρους ή από τυχαία γεγονότα για να τον αντικαταστήσετε, αν δεν ταιριάζει στο προσωπικό σας στιλ παιχνιδιού. Η δεύτερη επίθεση, οι κατάρες, είναι ποικίλες επιθέσεις μακρινών και κοντινών αποστάσεων που κάνουν μεγάλη ζημιά ταυτόχρονα σε πολλούς εχθρούς αλλά η χρήση τους εξαρτάται αποκλειστικά από το fervour (ουσιαστικά το mana του παιχνιδιού) που συλλέγετε σκοτώνοντας εχθρούς Οι εχθροί δεν έχουν μεγάλη ποικιλία και επιτίθενται προβλέψιμα. Πέρα από τα κύρια boss, υπάρχουν και πολλά mini boss που σας κρατάνε σε εγρήγορση.

Εκεί που το παιχνίδι διαπρέπει και ταυτόχρονα χρησιμεύει σαν αγχολυτικό ανάμεσα στις μάχες είναι στην διαδικασία ανάπτυξης της βάσης-αίρεσης που δημιουργείτε και στις θεότρελες καταστάσεις όπου γίνεστε μάρτυρας (κυριολεκτικά). Το παιχνίδι ακολουθεί ένα κύκλο ημέρας-νύχτας, πάνω στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη και η βελτίωση της βάσης σας μέσω της δημιουργίας κτισμάτων, που είναι απαραίτητα για την εμβάθυνση της πίστεώς σας στον ένα και μοναδικό θεό και στην επιβίωση των πιστών σας ακολούθων. Όσο το ποίμνιό σας μεγαλώνει σε αριθμούς, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες των ακολούθων σας σε τροφή, στέγαση και έκφραση της πίστης τους μέσω της προσευχής. Έτσι, είναι επιβεβλημένο να φροντίζετε για την δυνατή τους πίστη μέσω καθημερινής προσευχής, για την καλή τους διάθεση με θρεπτικά γεύματα και βολικά καταλύματα και για την υγεία τους με σταθμούς πρώτης ανάγκης για ανάρρωση. Αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα γιατί πραγματικά το παιχνίδι προσφέρει τόσες πολλές επιλογές διαμόρφωσης της βάσης σας, που συχνά θα ασχολείστε όχι με μάχες και δράση αλλά με το να χτίζετε τουαλέτες, να μαζεύετε ακαθαρσίες και να πασχίζετε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των ακολούθων σας. Αν είστε καλόκαρδος αρχηγός βέβαια, γιατί με αυτή τη σκοτεινή γοητεία που ασκεί το παιχνίδι σας επιτρέπει να είστε σκληρός και να ηγείστε μέσω φόβου. Αν οι ακόλουθοί σας είναι ανικανοποίητοι, μπορείτε πολύ απλά να τους θυσιάσετε στο σκοτεινό θεό, να τους τεμαχίσετε και να τους μαγειρέψετε με νόστιμα καρυκεύματα για να τους φάνει οι υπόλοιποι ή ακόμα να τους μεταμορφώσετε σε δαίμονες που σας βοηθούν με διάφορους τρόπους στη μάχη.

Οι δυνατότητες αναβάθμισης του εξοπλισμού σας ξεκλειδώνονται σταδιακά όσο μένετε πιστός και αφοσιωμένος στο έργο σας και αυξάνετε την πίστη των ακολούθων σας με καθημερινές τελετουργίες. Επίσης συλλέγοντας όλες τις προσευχές των πιστών ξεκλειδώνετε αναβαθμίσεις, νέα κτίρια και διακοσμητικά για την βάση σας, μετατρέποντας την στην τέλεια αίρεση που πάντοτε ονειρευόσασταν να δημιουργήσετε. Πέρα από την κεντρική αποστολή, υπάρχουν και υπο-αποστολές οι οποίες όμως περιορίζονται σε γνωστά κλισέ όπως να βρείτε τάδε αριθμό αντικειμένων ή να φτιάξετε τάδε αριθμό κτιρίων. Υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες αποστολές (που μάλιστα κάποιες είναι και κρυφές) στις οποίες ανταμείβεστε με κομμάτια ενός άγιου φυλακτού. Κάθε φορά που μαζεύετε τέσσερα κομμάτια μπορείτε να ξεκλειδώσετε ειδικά μπόνους στην κάπα του πρωταγωνιστή που σας συντροφεύουν μόνιμα στην περιπέτειά σας. Απλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπόνους κάθε φορά και όχι όλα μαζί.

Εν τέλει, η μαγεία του Cult of the Lamb βρίσκεται ακριβώς στην διαχείριση της βάσης-αίρεσης. Το παιχνίδι αρχικά σας ξεγελάει με την αθώα και αφελή παρουσίαση των συνεχώς χαμογελαστών χαρακτήρων υπό την μορφή συμπαθών ζώων, αλλά με κάθε σας ενέργεια και αλληλεπίδραση, κάθε τελετή, γίνεστε μάρτυρας μιας κρυφής τρέλας που κρύβει. Καταφέρνει να κρύψει τη σκοτεινή του αύρα και τις γραφικές γκροτέσκο πινελιές κάτω από ένα φωτεινό και χαρούμενο παραπέτασμα καπνού. Διασκεδάζει με την ελαφρότητα του και ταυτόχρονα σοκάρει με την σκληρότητα του.

Όπως προαναφέρθηκε, τα γραφικά του Cult of the Lamb είναι τόσο καλαίσθητα με την αφελή «παιδική» τους προσέγγιση ενώ ταυτόχρονα αφήνουν τα σημάδια τους με μακάβριες λεπτομέρειες στα περιβάλλοντα, που προκαλούν και δημιουργούν αντίθεση. Πονεμένες εκφράσεις σε βασανισμένα κορμιά καρφωμένα σε τοίχους, βαλσαμωμένα και θυσιασμένα πτώματα βουτηγμένα στο αίμα και γενικά ένα πάντρεμα ουράνιου τόξου και σήψης που παρουσιάζεται με έξυπνο τρόπο και καταφέρνει να δέσει αρμονικά. Όλες οι περιοχές έχουν ένα κεντρικό μοτίβο και μια δική τους θεματική η οποία είναι πολύ ευχάριστη, αν και υπάρχει μια λογική επανάληψη στα περιβάλλοντα από ένα σημείο και μετά. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλά bugs, τουλάχιστον στο PS5 όπου έπαιξα. Συνάντησα διάφορα προβλήματα, ακόμα και πολύ σοβαρά όπως να μην μου ξεκλειδώνεται ολόκληρη περιοχή που σχετίζεται με αποστολές και την ιστορία. Τουλάχιστον οι δημιουργοί είναι ενήμεροι και υπόσχονται άμεση επίλυση με patch. Η μουσική συμβαδίζει με την γενικότερη αισθητική του παιχνιδιού, με εύθυμους σκοπούς και ξαφνικά σκοτεινά ξεσπάσματα σε δραματικά γεγονότα. Τα δε ηχητικά εφέ είναι πολύ αστεία, καθώς μπορεί να μην υπάρχει voice acting, αλλά τα χαριτωμένα μουρμουρητά των χαρακτήρων-ζώων και οι ψιλές τσιρίδες τους όταν πεινάνε ή θυσιάζονται έχουν τρομερό γέλιο και στην τελική λειτουργούν καλύτερα με το στιλ του παιχνιδιού.

Το Cult of the Lamb είναι η μεγάλη έκπληξη του 2022. Με διάρκεια 10+ ώρες και ελκυστική τιμή, σας βάζει να συνοδέψετε ένα αιμοδιψές πρόβατο σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια, παρασύροντάς σας στην παρανοϊκή και αιρετική τρέλα του. "Ασπαστείτε" το και δεν θα το μετανιώσετε.

ΠρωτότυποΜάχες και micromanagement σε απόλυτη αρμονίαΤρομερό χιούμορΆπειρες επιλογές για διαμόρφωση βάσηςΑθώο και σκοτεινό ταυτόχροναΓραφικά με καρτουνίστικο στιλ και ωραίες γκροτέσκες λεπτομέρειεςΑδιάφορες δευτερεύουσες αποστολέςΕνοχλητικά bugs (μέχρι να διορθωθούν)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Massive MonsterΕΚΔΟΣΗ:Devolver Digital

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords