Αυτό είναι το Football Manager 2012: «Βασικός» ή… στον πάγκο;

Αν διαβάζετε καιρό το site, γνωρίζετε ότι μας κυνηγούσε μία… κατάρα: τρία χρόνια τώρα δεν είχαμε βρει ικανούς συντάκτες να γράφουν για παιχνίδια basket και manager. Η κατάρα λύθηκε κατά το ήμισυ. Δυστυχώς ακόμα ψάχνουμε για σοβαρό… μανατζερά. Προτιμάμε λοιπόν να μην κάνουμε review στα σχετικά παιχνίδια και να τα παρουσιάζουμε με άλλους τρόπους, παρά να δημοσιεύουμε κριτικές από συντάκτες που δεν το κατέχουν ιδιαίτερα το θέμα.

Αν δεν είμασταν στο 2011, αλλά πέντε χρόνια πίσω ας

πούμε, δεν θα είχαμε τέτοιο πρόβλημα, καθώς το review θα το έκανα άνετα εγώ. Ναι, το ομολογώ, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, δεν είχα μανία (μόνο) με τους… σκοτωμούς και τις καταστροφές, τους αγώνες ταχύτητας και τις περιπέτειες, ούτε καν τόσο με τα ίδια τα ποδοσφαιράκια. Ήμουν φανατικός μανατζεράς, ρίχνοντας αμέτρητες ώρες στα Championship Manager, και στη συνέχεια στα πρώτα Football Manager. Ώσπου μια μέρα για κάποιο λόγο αποφάσισα να τα κόψω εντελώς. Ίσως λόγω έλλειψης χρόνου, ίσως γιατί διαπίστωσα ότι κατά βάθος τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι επίτηδες εύκολα για τους φανατικούς, ώστε να τους κρατούν κολλημένους για καιρό. Σε κάθε Manager, αργά ή γρήγορα σάρωνα όλους τους τίτλους. Επίσης, είχα βαρεθεί να ακούω τους φίλους μου να μου λένε ότι κάνουν τρεμπλ και παίρνουν το CL με την αγαπημένη τους ελληνική ομάδα (προσωπικά πάντα παίρνω ξένες ομάδες σε οποιοδήποτε παιχνίδι έχει σχέση με ποδόσφαιρο). Όπως και να ‘χει, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με manager πια.

Ασχολούνται όμως εκατομμύρια παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών από εσάς. Το Football Manager 2012 κυκλοφορεί εδώ και μία εβδομάδα και για πολλούς είναι το… μόνο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν, όπως κάθε χρόνο. Αντί για review λοιπόν, κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση του είδους αλλά και συγκεκριμένα του FM 2012 με βάση επίσημα στοιχεία από τη Zegetron, και στη συνέχεια καλούμε εσάς να μας πείτε τις εντυπώσεις σας από την φετινή έκδοση.

To Football Manager είναι και video game και εργαλείο. Είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές manager game στον κόσμο αλλά επίσης η αγαπημένη ασχολία πολλών προπονητών, παραγόντων, ποδοσφαιριστών και αθλητικών δημοσιογράφων οι οποίοι το χρησιμοποιούν τόσο για αναψυχή όσο και σαν εργαλείο δουλειάς. Το παιχνίδ σας βάζει στη θέση ενός manager ποδοσφαιρικών συλλόγων και σας δίνει τα ηνία της ομάδας σας σε όλους τους τομείς. Η παγκόσμια επιτυχία του βασίζεται στον απίστευτο ρεαλισμό που έχει. Προβλέπει συνεχώς τους παίκτες αστέρια του μέλλοντος, την απόδοση των ομάδων στη σεζόν, ακόμα και τις οικονομικές τους προοπτικές με τόση ακρίβεια, που μεγάλοι σύλλογοι της Premier League κλείνουν ακριβά συμβόλαια με την δημιουργό Sports Interactive, ώστε να εξασφαλίζουν κάθε χρόνο την ανανεωμένη βάση δεδομένων με πάνω από 400.000 ποδοσφαιριστές. Ο ρεαλισμός του προέρχεται φυσικά από σκληρή δουλειά χιλιάδων scouters ανά τον κόσμο, που κάθε σαββατοκύριακο παρακολουθούν όλα τα ματς σε κάθε χώρα (ακόμα και στις μικρότερες κατηγορίες) ώστε να σημειώνουν τις αποδόσεις των παικτών και των ομάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα