Spider-Man Miles Morales review

Οι εποχές που ο Spider-Man αποτελούσε έναν τυχάρπαστο κομπάρσο του gaming έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Sony και Insomniac πριν λίγα χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας έδωσαν το εκπληκτικό Spider-Man στο PS4. Τώρα το ξανακάνουν στο PS5 με το Spider-Man: Miles Morales το οποίο δεν είναι πλήρες sequel, αλλά ένα παιχνίδι μικρότερης κλίμακας τύπου Uncharted: The Lost Legacy.

Η ιστορία του Spider-Man: Miles Morales λαμβάνει χώρα έναν χρόνο μετά τα γεγονότα του Spider-Man. Ο πρωταγωνιστής Miles Morales μετακομίζει στο Χάρλεμ εξαιτίας των εργασιακών υποχρεώσεων της μητέρας του σαν δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Παράλληλα, ο Miles απολαμβάνει συνεχώς τις νέες υπερδυνάμεις του όντας ένας εναλλακτικός Spider-Man. Μην ξεχνάτε ότι είναι πρακτικά η δεύτερη ραδιενεργή αράχνη της Νέας Υόρκης μετά τον Peter Parker. Σύντομα όμως όλα αλλάζουν για τον νεαρό Miles. H εταιρεία Roxxon ετοιμάζεται να λανσάρει το Nuform, μια νέα μορφή καυσίμου που αναμένεται να τροφοδοτήσει ενεργειακά όλη την Νέα Υόρκη, με αφετηρία το Χάρλεμ. Ταυτόχρονα, κάνει την εμφάνιση της η high-tech συμμορία Underground της οποίας ηγείται ο μυστηριώδης Tinkerer. Σκοπός της Underground είναι το μποϊκοτάζ της Roxxon και η κλοπή του Nuform. Κάπου εδώ επεμβαίνει ο Spider-Man προσπαθώντας να ανακαλύψει τί πραγματικά κρύβεται πίσω από την Roxxon και την Underground. Από πλευράς σεναριακής γραφής, το παιχνίδι κάνει μια τίμια προσπάθεια. Ο Miles είναι απολαυστικός ως ο ατζαμής και άπειρος Spider-Man. Η ταυτότητα του Tinkerer, το backstory με το στέλεχος της Roxxon, Simon Krieger, και η απρόσμενη εμφάνιση του Prowler, προσδίδουν ενδιαφέρον. Πάντως, ο Tinkerer σαν αρχικακός δεν λέει μία. Συνολικά, η ιστορία είναι καλογραμμένη, έχει κάποιες μικρές ανατροπές, αλλά δεν συγκλονίζει κιόλας.

Το Spider-Man: Miles Morales είναι ένα καθαρόαιμο action-adventure, τοποθετημένο σε ανοικτό κόσμο. Ο χάρτης είναι εμφανώς μικρότερος από του Spider-Man αλλά σφύζει από ζωή και λεπτομέρεια. Οι πολίτες κυκλοφορούν εντελώς αρμονικά και προσδίδουν αληθοφάνεια με τις κινήσεις και αντιδράσεις τους. Οχήματα πάσης φύσης κινούνται οργανικά στους δρόμους. Οι πελώριοι και ξακουστοί ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης ορθώνονται επιβλητικά μπροστά σας. Οι βασικοί τρόποι μετακίνησής σας είναι τα swinging/parkour και οι σταθμοί fast travel που ξεκλειδώνονται σε διάφορα σημεία του χάρτη.Το platforming συνεχίζει την επιτυχημένη διαδρομή που χάραξε το προηγούμενο παιχνίδι. Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σειρά Spider-Man προσφέρει αδιαμφισβήτητα το καλύτερο platforming στο χώρο των ΑΑΑ τίτλων. Ο τρόπος που κάνετε swinging, πιρουέτες, άλματα κτλ, καθώς επιδίδεστε σε εντυπωσιακά ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, εναλλάσοντας τις σκανδάλες του DualSense, είναι απολαυστικός, Προσωπικά, απειροελάχιστες ήταν οι φορές που χρησιμοποιήσα το fast travel. Το παιχνίδι σας αναγκάζει εμμέσως να κινείστε με τους ιστούς, προωθώντας μοναδικά το δυνατό αυτό στοιχείο του gameplay.

Ακροβατικά κλωτσομπουνίδια.

Το σύστημα μάχης δεν έχει σημαντικές αλλαγές, πέραν των δυνάμεων venom. Νωρίς στο παιχνίδι, ο Miles ανακαλύπτει βιο-ηλεκτρικές ικανότητεςστο σώμα του οι οποίες του χορηγούν τρομακτική δύναμη. Μπορείτε να επιτίθεστε με τρομακτική ισχύ στους εχθρούς, με κινήσεις όπως απλή shockwave γροθιά μέχρι βιο-ηλεκτρικό ωστικό κύμα που ισοπεδώνει τα πάντα γύρω του (θυμίζοντας ελαφρώς Infamous). Κλασικά, μέσω της μπάρας venom μπορείτε να διαχειρίζεστε τόσο τις βιο-ηλεκτρικές δυνάμεις, όσο και το heal-άρισμα του Spider-Man. Κατά τα άλλα, το επιθετικό παλμαρέ του ήρωα παρουσιάζει ποικιλομορφία. Από απλές γροθιές μέχρι εναέριες κλωτσιές και θεαματικά takedowns που ενεργοποιούνται μετά από σερί επιτυχημένων χτυπημάτων. Το skill tree χωρίζεται σε παρακλάδια που αφορούν τις δυνάμεις venom δυνάμεις και τις κατηγορίες combat, stealth, traversal. Φέρνοντας εις πέρας αποστολές και δραστηριότες κερδίζετε xp, ανεβαίνετε level, αυξάνετε στατιστικά (damage, speed κτλ.) και αποκομίζετε tokens για την αναβάθμιση των gadgets κτλ. Μπορείτε εκ νέου να craft-άρετε εναλλακτικές στολές Spider-Man, χρησιμοποιώντας tokens και εξαρτήματα που συλλέγετε από σεντούκια που βρίσκετε διάσπαρτα στον χάρτη.

Κατά την διάρκεια μιας μάχης, o Spider-Man χρησιμοποιεί μικρά gadgets ως έξτρα βοηθήματα. Ολογράματα που σας βοηθούν στο ξύλο με τους εχθρούς, νάρκες ηλεκτρισμού, τους ιστούς με τους οποίους ακινητοποιείτε ή αφοπλίζετε τους φουκαράδες αντιπάλους σας. Επίσης, στον τομέα του stealth, το camouflage κάνει τον Spider-Man να εξαφανίζεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορώντας έτσι να κινείται με μεγαλύτερη άνεση στον χώρο. Γενικότερα, το σύστημα stealth δεν σημειώνει περαιτέρω εξέλιξη, διατηρώντας μάλιστα την ίδια προβληματική νοημοσύνη εχθρών με του προκατόχου του. Οφείλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για το stealth μέρος της σειράς πάντως. Κάθε stealth αναμέτρηση ή προσέγγιση παραπέμπει σε μια διαδικασία τελείως κοινότυπη. Δηλαδή βρίσκεστε σε ύψωμα και σταδιακά ξεπαστρεύετε σε perch takedowns τους εχθρούς, με τους τελευταίους να παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις και μηδενική αντίληψη.

Η παρουσία και η ποικιλία των εχθρών κυμαίνονται σε νορμάλ επίπεδα. Απλοί κακοποιοί, οι συμμορίτες της Underground και το μιλιταρίζον προσωπικό ασφαλείας της Roxxon, είναι τα βασικά εχθρικά μοντέλα του παιχνιδιού. Πέραν των απλών εχθρών που επιτίθενται με μπουνιές, ρόπαλα και πυροβόλα όπλα, οι της Underground και της Roxxon διαθέτουν high-tech εξοπλισμό όπως βιονικές σιδηρογροθιές, ρουκέτες, σπάθες, ασπίδες και θερμικά κυάλια. Προς μεγάλη μου έκπληξη, τα boss fights είναι λίγα και με εξαίρεση την τελευταία μάχη που είναι φαντασμαγορική, οι υπόλοιπες δεν με ξετρέλαναν. Θα χρησιμοποιήσω πάλι την ίδια λέξη: generic!

Μία από τις στολές του Spider-Man στο παιχνίδι είναι αυτή από την animated ταινία Into the Spider-Verse.

Το δευτερεύον περιεχόμενο του παιχνιδιού απαρτίζεται από πολλών ειδών collectibles, σεντούκια με εξαρτήματα, μέχρι challenges και μικρά side-missions. Μέσω του Spider-App λαμβάνετε ειδοποιήσεις για εγκλήματα (ξυλοδαρμοί, κλοπές αυτοκινήτων κτλ) με τα εικονίδιά τους να εμφανίζονται στον χάρτη. Επανέρχονται στο προσκήνιο τα combat, traversal και stealth challenges που σας επιβραβεύουν με xp και ξεκλείδωμα ειδικών κινήσεων. Με την πρόοδό σας, αποκαλύπτονται νέες παράπλευρες δραστηριότητες όπως το σκανάρισμα περιβαλλοντικών ήχων κτλ. Για να μην μακρηγορώ, το παιχνίδι έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα με το Marvel’s Spider-Man στην διαχείριση και εκμετάλλευση του παράπλευρου περιεχομένου. Αν εξαιρέσετε μερικά side-missions, οι υπόλοιπες δραστηριότητες διακατέχονται από μια επαναλαμβανόμενη λογική και στερούνται φαντασίας και ευρυματικότητας. Αν κάνετε ορισμένα activities από δυο-τρεις φορές το καθένα, τα έχετε κάνει όλα!

Οπτικά, το ΜΜ είναι εξίσου εντυπωσιακό και κινηματογραφικό με τον προκάτοχό του. Sony exclusive με τα όλα του! Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό και το animation του Spider-Man, αλλά και στους άλλους σημαντικούς χαρακτήρες. Ειδικά ο Spidey εντυπωσιάζει, αν και δεν έχει μεγάλες σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Η κινησιολογία και η χορογραφία μάχης του βγάζουν ένταση, ευλυγισία, πλαστικότητα και αρμονία. Δεν μπορώ να γράψω το ίδιο για τα τους “μονόπλευρους” AI πολίτες, καθώς τους βρήκα λίγο επαναλαμβανόμενους (σχεδιαστικά μιλώντας). Η θεόρατη κλίμακα των κτιρίων της Νέας Υόρκης τρυπάει τον ουρανό και η πόλη θυμίζει έναν πελώριο ζωντανό οργανισμό (αν και θα ήθελα περισσότερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης με τους πολίτες). Το μηδενικό loading ευνοεί το γρήγορο gameplay, ενώ οι φωτισμοί, αντανακλάσεις, φωτοσκιάσεις πιστοποιούν τη next-gen ταυτότητα του τίτλου. Ειδικά οι φανταχτερές ηλεκτροφόρες δυνάμεις του Spidey είναι εκθαμβωτικές, τονίζοντας τα particle effects του τίτλου. Στις επιλογές γραφικών, προσωπικά προτίμησα το fidelity mode, που τρέχει σε 4Κ ανάλυση με ray tracing και μοναδικά οπτικά εφέ, στα 30fps. Φυσικά υπάρχει και performance mode που τρέχει στα 60fps, με κατώτερη ποιότητα γραφικών.

Εδώ ο Miles μιλάει με τον Peter Parker πριν από κάθε challenge αποστολή.

Ο ήχος επίσης κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο, με ρεαλιστικά εφέ μιας μεγαλούπολης όπως η Νέα Υόρκη. Η μουσική αναπαράγει τις γνώριμες ηρωϊκές Marvel-ικές ενορχηστρώσεις, oι οποίες εναλλάσονται με rap/hip-hop beats (μεγαλύτερη τιμωρία δεν θα μπορούσα να υποστώ). Ως προς το voice acting, το ύφος των διαλόγων διακατέχεται από χιούμορ, ετοιμόλογες ατάκες και συναίσθημα. Επί του συνόλου, οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν φωνητικά τους χαρακτήρες παραδίδουν πειστικές ερμηνείες.

Το Spider-Man: Miles Morales είναι μια τίμια superhero περιπέτεια. Προσφέρει άπλετη κινηματογραφικότητα και μια διαφορετική εκδοχή του Spider-Man, με τον Miles Morales να αντικαθιστά προσωρινά τον Peter Parker. Η ιστορία δεν εντυπωσιάζει αλλά ούτε απογοητεύει κιόλας. Το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι το gameplay, με το σύστημα μάχης και το swinging να προσφέρουν άπλετη διασκέδαση. Επίσης ο αψεγάδιαστος τεχνικός τομέας το καθιστά ιδανική αρχική επίδειξη των δυνατοτήτων του PS5. Οι πιστοί φαν του Ανθρώπου-Αράχνη θα το απολαύσετε δεόντως. Web 'em all!

Ο Miles Morales αντικαθιστά επάξια τον Peter Parker ως νέος Spider-ManΚαλογραμμένο σενάριο που στηρίζεται στην απλότηταΚινηματογραφική, Marvel-ική δράσηΤο web platforming ωθεί σε ατελείωτες βόλτες στην Νέα ΥόρκηΠανέμορφοΑπουσία εμβληματικού κακούΤο δευτερεύον περιεχόμενο στερείται φαντασίας και επαναλαβάνεται μονότοναΥποτονικές stealth αναμετρήσειςΛίγα και κοινότυπα boss fightsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:InsomniacΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
spider, sony, ps4, sequel, uncharted, lost, εταιρεία, νέα, εμφάνιση, underground, travel, venom, ισχύ, infamous, tree, speed, gadgets, οφείλω, κυάλια, boss, exclusive, animation, ευλυγισία, fidelity, ray, performance, voice, δεόντως, web, κινηση στους δρομους, ηλεκτρικος, Καλή Χρονιά, εξτρα, ωστικο κυμα, δουλεια, ηθοποιοι, ηχος, μουσικη, ξυλο, boss, lost, ps4, sony, αρμονια, απειρος, αραχνη, ασυλο, βοηθηματα, γεγονοτα, γινει, γροθια, δεόντως, διαστημα, δυναμη, εγκληματα, εφε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εμφάνιση, εξελιξη, εποχες, εταιρεία, ευλυγισία, ζωη, ιδια, ιδιο, υφος, θυμιζει, ικη, κυμα, κυάλια, κλιμακα, κλοπη, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νεα υορκη, νοημοσυνη, παντα, οντας, οπτικα, οφείλω, οχηματα, ποιοτητα, προβληματα, σεναριο, σερι, συντομα, σειρα, σωμα, ταυτοτητα, τιμωρια, ισχύ, φυσικα, χιουμορ, animation, sequel, craft, adventure, web, exclusive, fidelity, gadgets, hop, χωρα, marvel, μπροστα, travel, παιχνιδι, ροπαλα, ray, speed, tech, tree, underground, uncharted, venom, voice, performance
Τυχαία Θέματα