Marvel’s Guardians of the Galaxy review

Ποιος θα περίμενε, μέχρι πριν μερικά χρόνια, πως οι Guardians of the Galaxy θα γίνονταν τεράστιο όνομα στον χώρο της ψυχαγωγίας, σε βαθμό που θα πρωταγωνιστούσαν στο δικό τους παιχνίδι; Μιλάμε για μία ομάδα ηρώων της Marvel, που δεν την ήξεραν (ή έστω, θυμόντουσαν) ούτε και οι πιο ενημερωμένοι φαν των comics. Όμως, χάρη στην ασταμάτητη επέλαση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, οι περισσότεροι από εμάς πλέον γνωρίζουν

αυτή την μισθοφορική ομάδα και αξιαγάπητη δυσλειτουργική οικογένεια, που αποτελείται από τον τυχοδιώκτη Peter Quill, την ασταμάτητη κόρη του Thanos, Gamora, τον πολεμοχαρή Drax, τον Rocket Raccoon (ένα ανθρωποειδές ρακούν, με έφεση στην τεχνολογία και εκρηκτικό ταμπεραμέντο) και φυσικά, τον Groot, ο οποίος είναι ένα δέντρο που δέρνει και όλο του το λεξιλόγιο αποτελείται από την φράση “I am Groot”. Έτσι λοιπόν, έχουμε το Guardians Of The Galaxy της Eidos Montreal, το οποίο είναι ο επόμενος μεγάλος τίτλος Marvel της Square μετά το Avengers που δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής. Πάμε να δούμε λοιπόν, αν αυτή την φορά πέτυχε η συνταγή.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η ιστορία του παιχνιδιού δεν βασίζεται στις ταινίες, παρόλο που ενδεχομένως αυτό να μην φαίνεται από την εικαστική αισθητική του. Για την ακρίβεια, βασίζεται κυρίως στα comics, οπότε θα διαπιστώσετε πως οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις, είναι κάπως διαφορετικές απ΄ότι θα περιμένατε. Όσον αφορά την πλοκή, όλα ξεκινάνε όταν οι Guardians προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν ένα τέρας, για την πελάτισσα τους, Lady Hellbender, στην Απαγορευμένη Ζώνη του διαστήματος. Φυσικά, επειδή είναι οι Guardians, κάτι πάει στραβά και καταφέρνουν να γλιτώσουν κουτσά-στραβά, μόνο και μόνο για να τους σταματήσουν οι Nova Corps (διαστημικοί μπάτσοι) και να τους βάλουν ένα βαρβάτο πρόστιμο επειδή τους πιάσανε στην Απαγορευμένη Ζώνη. Οπότε, η ομάδα βρίσκεται άφραγκη και πρέπει να καταφέρει να πληρώσει το πρόστιμο, αλλιώς τους περιμένει φυλάκη. Κάπου εκεί, ξεκινάει μία επική, κοσμική και κωμικοτραγική περιπέτεια που τους ταξιδεύει στα πέρατα του γαλαξία.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι απρόσμενα καλογραμμένο, με μεράκι και ωραία παρουσίαση. Αν και πρωταρχικά αποτελεί μία κωμική περιπέτεια δράσης, δεν λείπουν οι πιο έντονες και συναισθηματικές στιγμές, οι οποίες συνοδεύονται από διαλόγους και πολύ καλό voice acting που ταιριάζουν άψογα στους χαρακτήρες. Όσο προχωράτε, μαθαίνετε περισσότερα για το παρελθόν και την προσωπικότητα κάθε μέλους της ομάδας αλλά και για το σύμπαν στο οποίο βρίσκεστε. Μάλιστα, πολλές φορές, κατά την διάρκεια ενός διαλόγου, έχετε κάποιες επιλογές για το πώς θα απαντήσετε ή το τί θα κάνετε στην συνέχεια. Αρκετές από αυτές τις επιλογές, μπορεί να αλλάξουν το πώς θα εξελιχθεί ένας διάλογος ή η πορεία μιας αποστολής. Όμως υπάρχουν και οι πιο σημαντικές επιλογές, που αλλάζουν σημαντικά το πώς θα εξελιχθεί η περαιτέρω πλοκή και ενδεχομένως και το φινάλε του παιχνιδιού. Οπότε, δεν βλέπετε τα πάντα με ένα μόνο playthrough, και σε συνδυασμό με την ύπαρξη new game plus, το replayability αυξάνεται, παρόλο που πρόκειται για ένα καθαρά single-player παιχνίδι.

Το πιο γρήγορο πιστόλι στον γαλαξία.

Από κει και πέρα, πετυχαίνετε μπόλικους χαρακτήρες από την πιο κοσμική πλευρά της Marvel, με μερικές απροσδόκητες εκπλήξεις και επισκέπτεστε διάφορους πλανήτες και άλλα γνωστά μέρη που ίσως να έχετε δει στις ταινίες ή έχετε διαβάσει στα comics. Αν όλα αυτά, σας ακούγονται μπόλικα, δεν πέφτετε έξω, καθώς η ιστορία έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια: Μπορείτε να υπολογίσετε γύρω στις 15-20 ώρες, ίσως και παραπάνω αν πάρετε τον χρόνο σας και εξερευνήσετε το κάθε επίπεδο. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να καταλογίσω, είναι πως αν ξέρετε τους Guardians μόνο από τις ταινίες, ίσως να τα χάσετε λίγο στην αρχή. Όμως σύντομα μπαίνετε στο νόημα και τον ρυθμό, και ευτυχώς, υπάρχει και αρκετό υλικό που μπορείτε να διαβάσετε εντός παιχνιδιού, για να έχετε μία καλύτερη ιδέα για τους χαρακτήρες, τα περιβάλλοντα και τις διάφορες τοποθεσίες.

Στα του gameplay, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ελέγχετε τον Peter Quill, γνωστό και ως Star Lord, σε ένα μείγμα third-person shooter, platforming και εξερεύνησης (σκεφτείτε το ως ένα πιο χαλαρό Uncharted). Ο κύριος τρόπος επίθεσής σας είναι τα element guns του, με τα οποία πυροβολείτε τους εχθρούς. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να παίξετε ως κάποιο άλλο μέλος της ομάδας, κάτι που θεωρώ πως είναι χαμένη ευκαιρία. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η υπόλοιπη ομάδα δεν παίζει ρόλο. Oι Guardians όχι μόνο πολεμούν στο πλευρό σας, αλλά μπορείτε και να τους δώσετε εντολές μέσω του guardians mode, ώστε ένας από αυτούς να χρησιμοποιήσει κάποια από τις ειδικές του κινήσεις ενάντια στους εχθρούς. Το κάθε μέλος της ομάδας έχει διαφορετικές ικανότητες στην μάχη. Ο Groot μπορεί να αιχμαλωτίσει τους εχθρούς με τα κλαδιά του, ο Drax να τους χτυπήσει δυνατά με την συντριπτική του δύναμη, η Gamora να τους πετσοκόψει με το σπαθί της, και ο Rocket να τους πετά εκρηκτικά. Καθώς αυξάνετε το level σας, κερδίζετε guardian points, με τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέες ικανότητες και κινήσεις για κάθε Guardian, αναβαθμίζοντας σημαντικά το συνολικό οπλοστάσιό σας. Θα έλεγε κανείς, πως από κάποιο σημείο και μετά, η ομάδα γίνεται λίγο “σπασμένη” και οι μάχες αρκετά εύκολες, κάτι που ίσως ξενερώσει κάποιους. Ακόμα κι έτσι, είναι πολύ διασκεδαστικό να συνδυάζετε τις διάφορες κινήσεις και να εξαπολύετε όλεθρο στους δύσμοιρους εχθρούς.

Στην διάθεση σας έχετε επίσης το huddle. Όταν το χρησιμοποιήσετε, η μάχη σταματάει και ο Star Lord μαζεύει γύρω του την ομάδα. Δίνοντας προσοχή σε αυτά που λένε, τότε πρέπει να επιλέξετε την σωστή επιλογή και να τους αναπτερώσετε το ηθικό με μία σύντομη ομιλία. Αν κάνετε την σωστή επιλογή, τότε για λίγο χρόνο, όλοι οι Guardians έχουν μειωμένο cooldown για τις ικανότητες τους. Αν δεν το πετύχετε, τότε αυτό το buff ισχύει μόνο για τον Star Lord. Βέβαια, ενω όλα αυτά ακούγονται -και είναι- διασκεδαστικά, η αλήθεια είναι πως οι μάχες μπορούν να γίνουν λίγο επαναλαμβανόμενες μετά από κάποιο σημείο, ειδικά εφόσον ελέγχετε μόνο τον Star Lord.

Ένα χαριτωμένο, διαστημικό πλασματάκι.

Πέρα από το πιστολίδι και το ξύλο, υπάρχει και η εξερεύνηση των διάφορων πιστών. Οι υπόλοιποι Guardians είναι επίσης χρήσιμοι εδώ. Ο Groot μπορεί να γεφυρώσει χάσματα με τα κλαδιά του ή να σας σηκώσει ψηλά, η Gamora μπορεί να σας βοηθήσει να ανεβείτε σε απροσπέλαστα σημεία, ο Drax να ανοίξει δρόμους σπάζοντας τοίχους ή πατώματα και ο Rocket να μπαίνει σε στενά σημεία ή να χακάρει panels. Η αλήθεια είναι πως αξίζει να ψάξετε τις πίστες, αφού βρίσκετε credits, με τα οποία μπορείτε να πληρώσετε τον Rocket για να σας κάνει διάφορες αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό και τα όπλα σας, logs που μπορείτε να διαβάσετε, αλλά και κάποια από τις πολλές διαθέσιμες έξτρα στολές για κάθε Guardian, κάποιες εμπνευσμένες από τις ταινίες, κάποιες από τα comics και άλλες δημιουργημένες αποκλειστικά για το παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές, το Guardians Of The Galaxy, όσον αφορά το gameplay, δεν προσφέρει κάτι ρηξικέλευθο, αλλά αυτό που κάνει, το κάνει πολύ καλά και αρκούντως διασκεδαστικά, παρά τις μικρές ατέλειες του. Καθώς αναφέρθηκα σε ατέλειες, πρέπει να πω πως πέτυχα μερικά bugs. Ευτυχώς κανένα από αυτά δεν “έσπαγε” το παιχνίδι, και στην χειρότερη των περιπτώσεων, όλα λύνονταν φορτώνοντας το πιο πρόσφατο checkpoint. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, πρέπει ήδη να έχει βγει και το πρώτο update, που λογικά θα λύνει τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφερθεί, είναι η ύπαρξη επιλογών προσβασιμότητας, που σας επιτρέπουν να κάνετε διάφορα χρήσιμα πράγματα, όπως να ελέγξετε πόσο αργό είναι το slow motion όταν μπαίνετε σε guardians mode, το αν ολοκληρώνονται αυτόματα τα περιστασιακά quick time events και άλλα διάφορα. Χαίρομαι που αυτού του είδους οι επιλογές αρχίζουν και γίνονται κάτι πιο συνηθισμένο, καθώς βοηθούν στο να φέρει ο κάθε παίκτης το παιχνίδι πιο κοντά στα μέτρα του.

Οπτικά, το παιχνίδι ικανοποεί, καθώς δείχνει πολύ όμορφο, ενίοτε εντυπωσιακό. Την παράσταση κλέβουν τα έντονα χρώματα και τα διάφορα περιβάλλοντα που επισκέπτεστε, από τα πιο sci-fi, industrial σκάφη και τις διαστημικές βάσεις, μέχρι τους διάφορους πλανήτες, ο καθένας με την δική του ατμόσφαιρα, χλωρίδα και πανίδα. Κάθε μέρος όπου βρίσκεστε έχει την ξεκάθαρη, δική του οπτική παρουσίαση και αισθητική, κάτι που είναι καλό σε έναν τίτλο που διαρκεί αρκετά και διαδραματίζεται σε πολλά μέρη. Οι ίδιοι οι Guardians δείχνουν πολύ ωραίοι, αν και δεν μοιάζουν τόσο πολύ με αυτούς των ταινιών, όπως συμβαίνει και στο Avengers. Σε αντίθεση με το Avengers, όμως, εδώ έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά αφού η αισθητικη των ταινιών συνδυάζεται πολύ καλύτερα με αυτή των comics. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους χαρακτήρες που συναντάτε, με μερικούς μάλιστα να έχουν έξυπνους νεωτερισμούς στην εμφάνιση τους. Το κύριο πρόβλημα που εντόπισα είναι τα animations στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Ενώ κάποιοι, όταν μιλάνε, δείχνουν τα σωστά συναισθήματα σε σχέση με αυτό που λένε, κάποιοι άλλοι έχουν σχεδόν πάντα την ίδια έκφραση (κυρίως ο Star Lord). Δεν ισχύει πάντα αυτό, αλλά το βλέπετε αρκετές φορές, ώστε να είναι εμφανές. Επίσης, η ποιότητα του lip sync όταν μιλάνε, δεν είναι και η καλύτερη συνήθως.

Διαγαλαξιακό μπουκέτο.

Ή μουσική είναι μεγάλο μέρος της ταυτότητας των Guardians και ειδικά για τον Star Lord. Ευτυχώς το soundtrack του παιχνιδιού είναι ανέλπιστα καλό. Πέρα από την κλασική, ορχηστρική, superhero μουσική συνοδεία που περιμένουμε, υπάρχουν και πολλά, γνωστά και αγαπημένα ροκ κομμάτια από τα 80s, που σας πορώνουν καθώς παίζετε. Ακόμα καλύτερα, οι δημιουργοί έκατσαν και έγραψαν ολόκληρο rock/metal album, που υποτίθεται πως ανήκει στην μπάντα “Star Lord”, από την οποία έχει πάρει το παρατσούκλι του ο Quill. Χάρη και στο πολύ καλό voice acting (παρόλο που το καστ δεν περιλαμβάνει κάποιο μεγάλο όνομα), ο ήχος συνολικά είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του τίτλου.

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να περάσω τόσο καλά με το Marvel's Guardians of the Galaxy. Τo παιχνίδι δεν προσφέρει κάτι επαναστατικό, όντας μια single-player, σχετικά γραμμική περιπέτεια. Όμως ξέρει τί θέλει και δεν προσπαθεί να μπλέξει τα πράγματα, όπως έκανε το Avengers που σώνει και καλά έπρεπε να είναι παιχνίδι-υπηρεσία και εν τέλει χαντακώθηκε από αυτό. Η Eidos Montreal πήρε τις σωστές αποφάσεις (ως επί το πλείστον) και δημιούργησε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, που παραμένει πιστό στο πνεύμα των Guardians αποδίδοντας ωραία την κοσμική μεριά του σύμπαντος της Marvel και σε κρατάει με τίμιο gameplay, καλο σενάριο και προσεγμένη παρουσίαση, παρά τα κατά καιρούς ελαττώματα του. Αν είστε φαν της Marvel ή ψάχνετε για μια ποιοτική περιπέτεια με δράση, χαβαλέ και χιούμορ, μην το σκέφτεστε. Ο γαλαξίας και τα συμπαθέστατα ρεμάλια του σας περιμένουν.

Οι Guardians που αγαπήσαμε αποδίδονται πολύ καλάΕνδιαφέρουσα ιστορία, με πλοκή που σε ταξιδεύει στα άκρα του γαλαξίαΤιμιότατο, διασκεδαστικό gameplayΩραία οπτική παρουσίασηΚορυφαίος ήχος με δυνατό soundtrack και καλό voice actingΑρκετά μεγάλη διάρκειαΥψηλό replayability για τα δεδομένα του είδουςΟι μάχες μπορούν να γίνουν επαναλαμβανόμενεςΊσως γίνεται πολύ εύκολο από κάποιο σημείο και μετάΜόνο ο Star Lord playableΤα facial animations και το lip sync θα μπορούσαν να είναι καλύτεραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox OneΑΝΑΠΤΥΞΗ:Eidos MontrealΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
galaxy, galaxy, marvel, raccoon, eidos, montreal, square, avengers, lady, nova, voice, game, star, uncharted, element, guns, σημαίνει, guardian, update, slow, quick, time, industrial, βασεις, αισθητικη, εμφάνιση, sync, ροκ, δραση, xbox, series, ps4, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, εξτρα, avengers, χλωριδα και πανιδα, δυνατα, πλανητες, δουλεια, ηχος, μουσικη, ξυλο, ταινιες, χρωματα, ωρα, game, guardian, ps4, square, star, time, αισθητικη, αξιζει, ασυλο, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γαλαξιας, γινει, γινεται, γινονται, δεντρο, δυναμη, δυστυχως, δικη, δειχνει, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εκρηκτικα, εκρηκτικο, εκφραση, ενιοτε, εμφάνιση, επρεπε, τεχνολογια, ζωνη, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ισχυει, ηθικο, ομιλια, κειμενο, λεξιλογιο, μπορειτε, νοημα, ξερετε, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, οντας, παμε, παρουσιαση, ποιοτητα, ροκ, ρολο, σεναριο, συνεχεια, συντομα, σκαφη, συνταγη, στα ακρα, συμπαν, τιτλος, φυλακη, φυσικα, φορα, χιουμορ, χλωριδα, ωρες, ανηκει, eidos, element, guns, industrial, lady, marvel, montreal, παιχνιδι, player, quick, raccoon, ρακουν, series, σημαίνει, single, slow, sync, update, υλικο, voice
Τυχαία Θέματα