Call of Duty: Modern Warfare Remastered Review

Σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του θρυλικού Call of Duty 4: Modern Warfare, η Activision μας φέρνει την ανανεωμένη του έκδοση. Το Call of Duty 4 άφησε πίσω τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μας μετέφερε στο παρόν, αλλάζοντας τα δεδομένα στο είδος των FPS. Το Call of Duty:

Modern Warfare Remastered απευθύνεται τόσο στους παλιούς όσο και στους νέους παίκτες της σειράς Call of Duty, με βελτιωμένο τεχνικό τομέα και γρήγορο multiplayer.

Κατά τη διάρκεια του -περίπου 5 ωρών- campaign μεταφέρεστε σε ένα φανταστικό 2011, όπου αναλαμβάνετε το ρόλο ενός πεζοναύτη των ΗΠΑ και ενός Βρετανού κομάντο της SAS. Οι κακοί της υπόθεσης είναι ο Ρώσος Imran Zakhaev και ο Σαουδάραβας Khaled Al-Asad, που μαζί οργανώνουν ένα πραξικόπημα στην Μέση Ανατολή. Οι αποστολές λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Μέση Ανατολή, Ρωσία και Ευρώπη, με την δράση να καλύπτει από επίπεδα τακτικής τύπου stealth με night vision goggles μέχρι και καταιγιστικές μάχες όπου καλείστε να εξολοθρεύσετε κύματα εχθρών. Οι πίστες είναι γραμμικές, καθώς είναι λίγο-πολύ προφανές πού πρέπει να πάτε, πού να σταθείτε με ασφάλεια, από πού θα πεταχτούν οι εχθροί και το αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε χειροβομβίδες καπνού ή όχι. Ωστόσο, οι πίστες αυτές προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία για... ατμοσφαιρικό πιστολίδι και μια γεύση από πόλεμο. Όσον αφορά την εξέλιξη της ιστορίας και των επιπέδων, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά μεταξύ του remaster και του original. Αν έχετε ολοκληρώσει το story στο αρχικό CoD4 τότε γνωρίζετε τί να περιμένετε και σίγουρα θυμάστε πίστες όπως το All Ghillied Up όπου είστε ελεύθερος σκοπευτής και το Mile High Club μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Το gameplay προσφέρει όλες τις βασικές κινήσεις sprint, jump, crouch και crawl, με το τελευταίο να είναι απαραίτητο από το επίπεδο δυσκολίας veteran και πάνω, όπου ο μοναδικός τρόπος να σωθείτε από ακατάπαυστα πυρά είναι να σέρνεστε και να βρίσκετε καταφύγιο προσεκτικά, πίσω από κουτιά και χαλάσματα. Επίσης, η αλλαγή γεμιστήρα και το τράβηγμα της περόνης γίνονται με αργές κινήσεις, που όμως φέρνουν το gameplay πιο κοντά σε ρεαλισμό παρά ενοχλούν. Από τα αρνητικά των επιπέδων είναι το ότι μερικές φορές πρέπει να σταθείτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χώρο προτού συνεχίσετε, όμως αυτό συμβαίνει αραιά και σπάνια. Κουβαλάτε από ένα κύριο όπλο, ένα πιστόλι και δύο ειδών χειροβομβίδες, συνήθως τις απλές και λάμψης, όμως αν επιθυμείτε μπορείτε να τα αλλάξετε με εκείνα των εχθρών. Σπάνια μένετε από σφαίρες, ενώ μπορείτε να πετύχετε εχθρούς μέσα από ξύλινους τοίχους και τούβλα. Αν, πάλι, τραυματίσετε κάποιον, τότε αυτός μπορεί να συνεχίσει να σας πυροβολεί από το έδαφος, γι’αυτό καλό είναι να είστε σίγουροι για τα kills σας. Η παρουσία του auto-aim στο campaign κάνει προσιτό το παιχνίδι στους περισσότερους παίκτες, χωρίς να το καθιστά “βαρετό” για τους εμπειρότερους, δεδομένων των βαθμών δυσκολίας. Στο multiplayer και αποκλειστικά στις κονσόλες υπάρχει aim assist για να καλύπτει την έλλειψη της ακρίβειας που μόνο ο χειρισμός ποντικιού-πληκτρολογίου μπορεί να προσφέρει.

Ένα κλικ πιο δεξιά και...

To multiplayer έχει διάφορα modes, με τη σημαντικότερη προσθήκη στο remaster να είναι το kill confirmed, το οποίο διαφέρει από το team deathmatch στο ότι οι ομάδες σκοράρουν μαζεύοντας dog tags και όχι απλά σκοτώνοντας αντιπάλους. Το multiplayer προσφέρει γρήγορη δράση με πολλές σφαίρες για μοίρασμα, όμως έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να μένετε ζωντανοί λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους αν παίζετε ως ελεύθερος σκοπευτής κρυμμένος σε κάποιον όροφο, παρά ως “ήρωας” της πρώτης γραμμής με assault rifle. Καθώς η κίνηση στο χώρο είναι γρήγορη, οι επιδόσεις σας δεν εξαρτώνται μόνο από τις ικανότητές σας, αλλά και από την τύχη ως προς το πού θα κάνετε spawn, αν έχετε κάποιον σύμμαχο δίπλα σας ή αν οι αντίπαλοι παίκτες περιμένουν να εμφανιστείτε. Αυτό ίσως να μην αρέσει σε όσους προτιμούν ένα πιο αργό και στρατηγικό multiplayer και σε όσους δεν διασκεδάζουν με το να σκοτώνονται με μια σφαίρα πισώπλατα.

Μπορείτε να προσαρμόσετε σιγά-σιγά το multiplayer προφίλ σας επενδύοντας τα credits που κερδίζετε σε κάθε μάχη ή άμεσα χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα. Εκτός από τα διακοσμητικά στοιχεία, όπως στολές και καμουφλάζ, ξεκλειδώνετε και “κομμάτια” οπλισμού, που όταν τα συλλέξετε όλα τότε μπορείτε να φτιάξετε το αντίστοιχο όπλο. Για παράδειγμα, πρέπει να κερδίσετε και τα έξι κομμάτια ενός όπλου πριν να μπορέσετε να το φτιάξετε και να το χρησιμοποιήσετε ή μπορείτε να αγοράσετε τα κομμάτια κατευθείαν. Οι τιμές αγοράς credits ξεκινούν από 2 ευρώ για 200 credits και φτάνουν τα 100 ευρώ για 13.000 credits. Σε γενικές γραμμές, τα microtransactions δεν επηρεάζουν άμεσα το gameplay, αλλά όσοι ξοδεύουν χρήματα για να αποκτήσουν πιο γρήγορα ό,τι τους χρειάζεται έχουν σαφώς προβάδισμα σε σχέση με όσους επιλέγουν την παραδοσιακή μέθοδο να τα αποκτούν με τον... ιδρώτα τους. Χειρότερο πάντως είναι το γεγονός ότι το Variety map pack δεν περιλαμβάνεται στο παιχνίδι αλλά είναι προς αγορά με τιμή 15 ευρώ.

To multiplayer είναι τόσο καλό όσο το θυμάστε.

Τα γραφικά έχουν βελτιωθεί σε απίστευτο βαθμό, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα από την προηγούμενη γενιά στην τωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν παιχνίδι που βγήκε πριν 10 χρόνια. Βελτιωμένα εφέ, υφές και φωτοσκιάσεις, τόσο στο περιβάλλον όσο και στις σιλουέτες, όπως και πρόσωπα αγνώριστα από τη λεπτομέρεια, πλησιάζουν τα σημερινά δεδομένα. Η ζημιά που κάνουν οι σφαίρες στο ξύλο φαίνονται ξεκάθαρα, ο καπνός και ο φωτισμός προσθέτουν στην όλη ατμόσφαιρα, ενώ ακόμα και το HUD έχει υποστεί βελτιώσεις. Από τα λίγα οπτικά ζητήματα του παιχνιδιού είναι ότι μερικές φορές οι σύμμαχοι πέφτουν επάνω σας, υποχρεώνοντάς σας να περπατήσετε γύρω τους, κάτι που κουράζει όταν συμβαίνει μέσα σε δωμάτια και κλειστούς χώρους. Ο ηχητικός τομέας έχει υποστεί κι αυτός αλλαγές και προσθήκες, με την πιο ενδιαφέρουσα να είναι η χρήση του ηχείου του DualShock 4, από το οποίο ακούτε πολλούς από τους ήχους που κάνουν τα όπλα, όπως γέμισμα και όπλιση, δίνοντας την εντύπωση ότι κρατάτε όπλο στα χέρια σας. Τα ηχητικά εφέ πλησιάζουν περισσότερο τα πιο πρόσφατα CoD παρά το αρχικό CoD4 και κυμαίνονται στα αναμενόμενα επίπεδα.

Με σχετικά σύντομο campaign και με την πλειοψηφία των παικτών να επιλέγουν το team deathmatch στο multiplayer, το Call of Duty: Modern Warfare Remastered δεν εντυπωσιάζει όπως o προκάτοχός του πριν χρόνια, όμως παραμένει ψυχαγωγικό με όλους τους σωστούς τρόπους. Είναι must αν δεν έχετε παίξει ακόμα το CoD4 και αν θέλετε γρήγορο FPS multiplayer. Αν και μάλλον ακριβό για ότι προσφέρει, ιδιαίτερα για τους κατόχους του αρχικού CoD4, στο σύνολό του είναι ένα εξαιρετικό remaster ενός από τα καλύτερα FPS όλων των εποχών.

Εξαιρετικά βελτιωμένος οπτικοακουστικός τομέαςΠροσιτό σε νέους και παλιούς παίκτεςΙκανοποιητικά shooting mechanicsΑπλό και διασκεδαστικό multiplayer......με το team deathmatch να μαζεύει την πλειοψηφία των παικτώνΣύντομο campaignΑκριβό για τίτλο δεκαετίας χωρίς επιπλέον περιεχόμενοDLC επί πληρωμή αντί να περιλαμβάνεται δωρεάνMicrotransactionsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Raven SoftwareΕΚΔΟΣΗ:ActivisionΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.callofduty.com/modern-warfare-remasteredHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:27/6/2017PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα