Συνέντευξη της Χριστιάνας στο Discovercity.gr

Δείτε την στη πρώτη της συνέντευξη.

Η Χριστιάνα Θάνου, συντάκτρια του GameWorld, είναι ίσως η πιο γνωστή στο είδος της στην Ελλάδα, γένους...θηλυκού. Χθες παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη στο Discovercity.gr. Σας παραθέτουμε το σχετικό κείμενο:

Έχεις φανταστεί πότε να λιώνεις στο PC με μια κοπέλα; Δεν είσαι των αλλαγών; Μήπως πιστεύεις ότι δεν θα είναι τόσο καλή σε σύγκριση με τον κολλητό σου στο LoL; Μήπως θα είχες προβλήματα με την σχέση σου; Πως θα ήταν άραγε

η καθημερινότητα στο Online gaming, αν μας την έπεφταν ένα τσούρμο γυναίκες διατεθειμένες να μας λιώσουν στο PvP;

Κάποια στιγμή ήρθε στην ηλεκτρονική ζωή μου η Χριστιάνα την χάζεψα στο lol, ήταν θυμάμαι με μια παρέα ναυαγών. Δεν μπορούσα να σχηματίσω εικόνα εύκολα, βλέπεις το nick της εκεί με αποσυντόνισε τελείως (έχει το όνομα μιας εταιρίας καλλυντικών). Συζητώντας αρχικά στο chat μαζί της διαπίστωνα το αυτονόητο: Ότι οι γυναίκες μας είναι απαραίτητες ακόμα και στο gaming. Θα μπορούσα να συνεχίζω αυτό το κείμενο με καμιά δεκαριά σελίδες ακόμα. Γράφοντας θετικά και αρνητικά, καθώς έχω κάνει την δική μου μελέτη για το πώς λειτουργούν οι γυναίκες σε ένα game (πράγμα που θα γίνει σε μελλοντικό άρθρο). Για την ώρα όμως ας γνωρίσουμε μια από αυτές , ελπίζοντας μελλοντικά ότι θα γνωρίσουμε ακόμα περισσότερες!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα, πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τα games;
- Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα με τα games από πολύ μικρή ηλικία (4-5) όταν κυκλοφόρησε το NES γιατί απλώς κάποιος έφερε την κονσόλα στο σπίτι. Ξεκίνησα παίζοντας λίγο και μετά άρχισα να κάθομαι ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Παράλληλα είχα και έναν υπολογιστή Amiga και όπως καταλαβαίνεις πήγαινα από τον Amiga στην κονσόλα και το αντίστροφο. Έτσι κόλλησα και μου έγινε συνήθεια να παίζω games ανυπομονώντας μήπως βγει κάτι καινούριο και καλύτερο. Μεγαλώνοντας άρχισα να καταλαβαίνω περισσότερο τα games και αφού είχα αρχίσει το gaming από μικρή, συνέχισα αγοράζοντας τις καινούριες κονσόλες.

Πόσα games πιστεύεις ότι έχεις παίξει μέχρι σήμερα, αν σου ζητούσα να μου πεις τα 3 αγαπημένα σου ποια θα ήταν αυτά;
- Σίγουρα δεν μπορώ να μετρήσω πόσα games έχω παίξει αφού παίζω 15 χρόνια τώρα. Όσο για τα πιο αγαπημένα, πολλοί έρχονται και με ρωτάνε ποιο είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι. Αυτό το θεωρώ λάθος γιατί όταν είσαι gamer σ' αρέσουν σχεδόν όλα! Για μένα δεν υπάρχει αγαπημένο παιχνίδι αλλά αγαπημένο είδος παιχνιδιού ή αλλιώς Genre. Παρόλα αυτά, θα σου πω τα πέντε πιο αγαπημένα μου. 1)Call of Duty Black Ops, 2) Need for Speed Most Wanted, 3) Smackdown vs Raw 2006, 4)Klonoa: Lunateas Veil, 5)Civilization Revolution. Πάντως η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζει μέχρι το 150.

Στο εξωτερικό το να είσαι gamer θεωρείται κερδοφόρο επάγγελμα, τι γίνεται στην Ελλάδα με αυτό;
- Στο εξωτερικό γίνονται τουρνουά και όσοι είναι καλοί κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά και χορηγίες από τις εταιρίες. Μην ξεχνάμε ότι αν είσαι gamer μπορείς να εργαστείς σε διάφορες εταιρίες που φτιάχνουν video games όπως εργάστηκα και εγώ στην Aventurine για το Darkfall: UnholyWars. Στο εξωτερικό οι GM του WoW πληρώνονται 2.000 δολάρια, άρα ναι το gaming με λίγη τύχη μπορεί να σε «ζήσει». Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο αλλά σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται ένας ντόρος πάνω στα games. Πιστεύω μέσα στα επόμενα 7 χρόνια θα έχουν αλλάξει όλα προς το καλύτερο.

Υπάρχει μαγική συνταγή στο να γίνεις καλός gamer;
- Κοίτα δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μαγική συνταγή, ούτε μπορεί να έρθει ο Harry Potter να σε κάνει πρωταθλητή αλλά έχω παρατηρήσει κάτι στον εαυτό μου. Έχει να κάνει με το είδος του παιχνιδιού. Για παράδειγμα στα adventure games πρέπει να διαθέτεις τον χρόνο και την διάθεση να ψάξεις κάθε σημείο του χάρτη, κάθε δωμάτιο καλά για να βρεις κρυμμένα αντικείμενα. Στα FPS πρέπει να πάρεις το φτιαγμένο όπλο σου και να βγεις να πυροβολήσεις ενώ στα stealth games πρέπει να κρύβεσαι ώστε να μην σε πάρει χαμπάρι ούτε το λαγωνικό του φρουρού! Άρα για να είσαι καλός σε ένα game πρέπει να σου ταιριάζει το genre του και αν ασχοληθείς αρκετά αναμφίβολα γίνεσαι πολύ καλός.

Η Ελλάδα κάποια στιγμή θα κάνει πετυχημένα games;
- Η αρχή έχει γίνει ήδη με το Darkfall και το Elefsis άρα πιστεύω ότι με λίγη ακόμα προσπάθεια η Ελλάδα θα μπορέσει να βγάλει στο εξωτερικό αρκετά καλά games. Η χρυσή τομή για μένα είναι να υπάρχουν δημιουργικά άτομα που θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό και σε καλή τιμή έτσι ώστε να έχει ο πιθανός αγοραστής δύο καλούς λόγους να προτιμήσει το ελληνικό παιχνίδι.

Πως θα ήταν το ιδανικό game για εσένα;
- Για μένα το ιδανικό game είναι αυτό που σου παρέχει πλήρη ελευθερία και ότι κάνεις έχει ένα αντίκτυπο. Να το αναλύσω, το perfect για μένα θα ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο παίρνεις έναν χαρακτήρα από μικρό, από 5 χρονών και έχεις την δυνατότητα να κάνεις ότι θες μαζί του. Δηλαδή επιλέγεις να διαβάσεις και έτσι είσαι καλός μαθητής και πας στο πανεπιστήμιο και γίνεσαι δικηγόρος και συνεχίζει η ζωή σου έτσι. Η άλλη επιλογή θα ήταν να μην διάβαζες και να γίνεις ότι άλλο θέλεις που να μην έχει σχέση με την δικηγορία. Μετά όταν ο χαρακτήρας γίνει 30 να αποφασίσει να βρει γυναίκα για να παντρευτεί και να έχει πολλές επιλογές στο πως θα συνεχίσει την σχέση του. Αυτό το παιχνίδι θα είχε gameplay πάνω από 200 ώρες και μιλάω για το απόλυτο RPG.

Η πειρατεία σκοτώνει τις εταιρίες οικονομικά, πες μου μερικούς λόγους για να αγοράσει κάποιος αυθεντικά games σήμερα.
- Η πειρατεία κάνει εταιρίες να χάσουν χρήματα αν αναλογιστούμε ότι μερικές εταιρίες βγάζουν συνέχεια νέα games χωρίς να προσφέρουν κάτι καινούριο άρα στην ουσία μας κοροϊδεύουν. Ο λόγος για να αγοράσει κανείς ένα παιχνίδι είναι το online multiplayer. Πάντως κατά την γνώμη μου, αν ένα παιχνίδι έχει αρκετές ώρες παιχνιδιού, εναλλακτικά τέλη και ωραίο σενάριο θα πρέπει να το αγοράσει κάποιος απλά για να βραβεύσει την εταιρία που το δημιούργησε.

Οι εταιρίες πληρώνουν για καλές κριτικές;
- Βλέποντας από τα άλλα μέσα κριτικές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το παιχνίδι και παραπάνω βαθμολογίες τολμώ να πω ότι ναι, μερικές πληρώνουν. Εμείς στο GameWorld δεν πληρωνόμαστε για να βάλουμε μεγάλη βαθμολογία και κρίνουμε αντικειμενικά ένα παιχνίδι ακόμα και αν η εταιρία που τα διανέμει είναι χορηγός μας.

Πως σε αντιμετωπίζουν στο chat όταν καταλάβουν ότι είσαι γένους θηλυκού;
- Οι περισσότεροι σταματάνε την κουβέντα ή μου μιλάνε λες και έχω χαμηλό IQ. Πάντως αν παίξουν μαζί μου για περισσότερο από μια εβδομάδα σταματάνε να έχουν κάθε κόλλημα και παίζουν και μιλάνε κανονικά μαζί μου όπως θα έκαναν και με κάποιον φίλο τους αρσενικού γένους.

- Υπάρχει αντίστοιχη καριέρα στην Ελλάδα όπως αυτή στο εξωτερικό;
Προς το παρόν δεν υπάρχει αλλά κάνουμε κάποια βήματα. Εδώ με το GameWorld έχουμε ραδιοφωνική εκπομπή και αποσκοπούμε στο να συνεχίσουμε με βίντεο στο youtube και τηλεοπτική εκπομπή. Αν κάνει κάποιος την αρχή, θα δημιουργηθεί και εδώ η ευκαιρία για καριέρα.

Θα έκανες Promo για κάποια κονσόλα με τολμηρές φωτογραφίες, όπως αυτές του εξωτερικού;
- Όχι δεν θα το έκανα γιατί δεν είναι αυτό το στυλ μου. Δεν είμαι το booth babe αλλά gamer. Μπορώ να πάρω μια κονσόλα να σου αναλύσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και να τραβήξουμε μερικές φωτογραφίες μαζί αλλά δεν μπορώ να ντυθώ με τα απολύτως απαραίτητα και να φωτογραφηθώ. Έχω ορκιστεί στον εαυτό μου ότι δεν θα είμαι η «χαζή» ξανθιά που μιλάει για video games αλλά η Χριστιάνα που παίζει video games.

Τι εξέλιξη θα ήθελες να έχεις σε δέκα χρόνια από τώρα;
- Θα ήθελα σε 10 χρόνια από τώρα να έχω κάνει τηλεοπτική εκπομπή για video games, να διοργανώσω events και τουρνουά για διάφορα γνωστά παιχνίδια όπως το League of Legends ή το Starcraft και να έχω ένα επιτυχημένο κανάλι στο Youtube στο οποίο να βγάζω βίντεο σχετικά με τα games.

Έχεις πει ψέματα σε φίλους ή στη σχέση σου, για να κάτσεις σπίτι και να παίξεις κάποιο game;
- Έχω πει ψέματα σε μια παλιά μου σχέση ότι ήμουν άρρωστη για να παίξω Black Ops 2. Εκτός από αυτό το γεγονός μου έχει τύχει μερικές φορές επειδή έπαιζα WoW όλο το βράδυ, να μην πάω σχολείο εκείνη την ημέρα ή να αργήσω να πάω την πρώτη ώρα. Πιστεύω ότι ο κάθε gamer έχει πει ψέματα έστω και μια φορά για να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι για ώρες.

Γιατί πιστεύεις ότι οι δικοί μας καλοί παίκτες δεν γίνονται γνωστοί; Πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο υπάρχει κάποια προώθηση πάνω σε αυτό;
- Είχα μιλήσει με ένα άτομο που είχε βγει πρώτος στα FPS στην Ευρώπη και μάντεψε… δεν τον ήξερε κανείς γιατί έμενε στην Ελλάδα. Αυτό το άτομο εάν το ήξερε η Razer θα το είχε ως κεντρικό πρόσωπο για το νέο ποντίκι της. Το θέμα είναι ότι εδώ χάνονται πολλά ταλέντα γιατί πολύ απλά οι μεγάλες εταιρίες είναι στο εξωτερικό. Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως μπορεί κάποιος να προωθηθεί σε κάποια εταιρία, ίσως αν το κυνηγήσει πολύ και δεχτεί να φύγει στο εξωτερικό σε περίπτωση που του κάνουν κάποια πρόταση.

- Αν δεν έκανες αυτό που κάνεις σήμερα τι άλλο θα ήθελες να κάνεις;
Θα ήθελα πολύ να ερευνήσω τις ασθένειες του εγκεφάλου και να καταλάβω πως τις έπαθαν οι άνθρωποι που τις έχουν. Να δω πως νιώθουν, τι σκέφτονται και πως μπορώ να βοηθήσω.

Τι σε απασχολεί σήμερα βλέποντας την κατάσταση της χώρας μας;
- Με απασχολεί το τι συμβαίνει χωρίς εμείς να το ξέρουμε. Θέλω να πω ότι κατά καιρούς βλέπουμε συμφωνίες που ευνοούν την χώρα αλλά… τι μπορεί να συμφωνήθηκε από πίσω έτσι ώστε να ευνοηθεί η Ελλάδα; Μήπως κάτι άλλο που θα το πληρώσουμε σε 20 με 30 χρόνια; Για αυτό είμαι πολύ επιφυλακτική ακόμα και όταν ακούω θετικά σχόλια από ξένους οικονομολόγους.

Από την στιγμή που ο κόσμος του gaming καλύπτεται από διάφορες ηλικίες , θα μπορούσαν να γίνουν κάποια events με games με κέντρο τον άνθρωπο βασισμένα στον εθελοντισμό για να βοηθηθούν ίσως κάποιες ευπαθείς ομάδες;
- Ίσως να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο για τα παιδιά πιο πολύ. Θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε events για παιδιά με ειδικές ανάγκες, να τα φέρουμε σε χώρο με πολλές κονσόλες και εύθυμα παιχνίδια. Έτσι θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους και θα βοηθούσε στο να ξεχνούσαν το πρόβλημά τους.

Θα μπορούσε η χώρα μας να λειτουργήσει πιο ορθά στον χώρο αυτό έχοντας τόσους νέους σε αδράνεια;
- Δεν πειράζει που είναι πολλοί στην αδράνεια, αρκεί ένας να κάνει το διαφορετικό και να διαφημιστεί κατάλληλα. Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι. Δες για παράδειγμα τους comedians του Youtube, άρχισε ένας και τώρα υπάρχουν τόσοι.

Βλέποντας το WoW να έχει φτάσει στο μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών που είχε πότε, τι πιστεύεις ότι κάνει ένα game επιτυχημένο και τι χαντακώνει ένα καλό game;
- Ένα game για να πετύχει πρέπει να σε κάνει να φέρεις την παρέα σου εκεί και να περνάς καλά. Στο WoW έπαιζα με φίλους, περνούσαμε ώρες στα dungeons και στα quests, για αυτό και ανανέωνα την συνδρομή μου συχνά. Αν ένα παιχνίδι δεν είναι co-opfriendly τότε είναι πιθανόν να ξεχαστεί.

Xbox ή PS3 ποιο τα κατάφερε καλύτερα έως σήμερα;
- Είμαι fan του PS3 άρα θα πω ότι η κονσόλα της Sony τα κατάφερε καλύτερα. Στο PS3 μου αρέσουν τα exclusives, το χειριστήριο, το λογότυπο και το δωρεάν online.Τώρα δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί είναι κρίμα να αδικήσω την Microsoft όταν έχει κάνει μια τόσο καλή δουλειά.

Γιατί η νέα κονσόλα της Nintendo έχει λίγους τίτλους; Θεωρείς μια αποτυχημένη αγορά την εν λόγω κονσόλα σήμερα;
- To Wii U είναι ωραία κονσόλα, έχω κάνει δύο reviews για παιχνίδια της αλλά και πάλι δεν είναι αυτό που θα λέγαμε νέας γενιάς. Η Nintendo προσπαθεί να προσελκύσει πιο hardcore κοινό αλλά δεν πιστεύω ότι τα καταφέρνει απόλυτα. Ήταν κρίμα δηλαδή που το Crysis 3 δεν κυκλοφόρησε στο Wii U, πιστεύω ότι θα είχε πουλήσει αρκετά. Ίσως οι εταιρίες να θέλουν να διαθέσουν τα χρήματά τους σε κονσόλες που θα αγοραστούν από πολλούς, για αυτό και δεν βλέπουμε όσους τίτλους θα έπρεπε στην συγκεκριμένη κονσόλα.

Σε έχω παρακολουθήσει, αλλά έχω κάνει και games μαζί σου στο LoL, πότε ναυαγεί πραγματικά μια ομάδα ;
- Αυτό που κάνει μια ομάδα να χάσει είναι οι feeders. Αν έστω και ένας από την ομάδα σου πεθάνει πολλές φορές και κάνει τον αντίπαλό του δυνατό, τότε αυτός είναι ικανός να σκοτώσει και άλλα μέλη της ομάδας σου και να γίνει ακόμα πιο δυνατός. Τι συμβαίνει τότε; Αγοράζει τα δυνατότερα αντικείμενα με αποτέλεσμα να έρθει να καθαρίσει έναν έναν τους συμπαίχτες σου και έτσι να χαθεί ο αγώνας.

Θα ήθελα να μεταφέρεις στο gameworld.gr ότι έχω έτοιμη ομάδα για 5vs5 , πόσο δύσκολο θα ήταν να οργανωθεί ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα στο LoL, αλλά με την δυνατότητα να πάρουν μέρος από το σπίτι τους άτομα ακόμα και μακριά από την Αθήνα;
- Για να γίνει αυτό θα πρέπει αν ζητήσουμε άδεια από την Riot και να αρχίσουμε τις διαδικασίες. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, μπορεί να υλοποιηθεί αρκεί να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των sites, των forums και η κατάλληλη διαφήμιση.

Βλέποντας τις μεταφορές των games και περιμένοντας πιστεύω όλος ο πλανήτης το WoW στη μεγάλη οθόνη, γιατί πιστεύεις ότι οι μεταφορές πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το game παρόλο που πολλά από αυτά έχουν μια χαρά σενάριο;
- Πολύ απλά, εάν κάποιος ήθελε να δει το game θα έπαιζε το game! Στην ταινία περιμένουμε να δούμε κάτι διαφορετικό και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες όπως π.χ το παρελθόν των πρωταγωνιστών. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας δείξουν κάτι που ξέρουμε ήδη.

Πιστεύεις ότι μια γυναίκα αντιλαμβάνεται και λειτουργεί διαφορετικά σε ένα game σε σχέση με έναν άντρα;
- Εμείς οι γυναίκες είμαστε περισσότερο παρατηρητικές και για αυτό πολλές φορές οι γυναίκες κάνουν περισσότερο καιρό για να τερματίσουν ένα παιχνίδι από ότι οι άντρες. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, το πρώτο Need for Speed: Most Wanted το τερμάτισα σε δύο εβδομάδες γιατί ήθελα να το δω χωρίς να προχωρήσω καμία σκηνή. Οι φίλοι μου από την άλλη περηφανεύονταν για το πώς το τερμάτισαν σε 3 ημέρες. Εδώ καταλαβαίνεις ότι οι γυναίκες θέλουν να δουν τα τοπία, να μπουν περισσότερο στο παιχνίδι ενώ οι άντρες κοιτάνε να το τερματίσουν και να πάρουν το prize!

Για το τέλος θα ήθελα να μου πεις, γιατί αν ένας γυναικείος χαρακτήρας είναι απαραίτητος σε ένα guild σε μια ομάδα στο LoL κλπ.
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν και τα δύο φύλα σε μια ομάδα έτσι ώστε να παίζουν όλοι μαζί χωρίς διακρίσεις. Τώρα για τον αν είναι απαραίτητο …δεν νομίζω γιατί την ίδια δουλειά θα κάνει μια γυναίκα και ένας άντρας. Από την άλλη είναι ανεπιθύμητα τα φαινόμενα που δημιουργούνται όταν υπάρχει γυναίκα συμπαίκτρια και είναι εκεί μόνο για τον χαβαλέ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα που έμπαινε στο voice chat, δεν έπαιζε καλά και τραγουδούσε, με αποτέλεσμα να αποσυντονίζεται όλη η ομάδα.

Στάθης Κακουλίδης
(Αναλυτικά η συνέντευξη)

Keywords
need for speed, league of legends, harry potter, εν λόγω, wii u, ελλαδα, lol, online, ηλεκτρονική, nick, chat, game, games, black, ops, speed, smackdown, raw, revolution, video, darkfall, wow, adventure, fps, perfect, θες, rpg, νέα, youtube, στυλ, league, razer, xbox, ps3, fan, sony, microsoft, nintendo, wii, crysis, riot, sites, forums, voice, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, www.youtube.com, αθηνα, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, βιντεο, ηλεκτρονική, το θεμα, αδεια, γνωμη, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, θεμα, καριερα, παιχνιδια, τηλεοραση, τυχη, φωτογραφιες, ψεματα, ωρα, chat, fps, games, game, harry potter, league of legends, lol, microsoft, ps3, rpg, smackdown, sony, wow, youtube, αγορα, αδρανεια, απλα, ασθενειες, ατομο, βαθμολογια, βαθμολογιες, εβδομαδες, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γινεσαι, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ελευθερια, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, επρεπε, ερχονται, εταιρια, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ιδια, ειδος, ηλικια, θες, διαφημιση, εικονα, κειμενο, λαθος, λογια, μαζι σου, μακρια, μικρο, μπορεις, ομαδα, οθονη, ονομα, ουσια, παιδια, πιο πολυ, ποντικι, προβληματα, σελιδες, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, συνταγη, σπιτι, στυλ, σχολειο, σχολια, τιμη, τομη, τοπια, φυλα, φορα, χρυση, χρυση τομη, χαρα, ωρες, αντρες, αγωνας, βηματα, black, gameworld.gr, crysis, darkfall, adventure, δωματιο, ετοιμη, revolution, fan, φιλοι, χωρα, ιδανικο, κοπελα, league, nick, μελετη, μια φορα, μπροστα, need for speed, nintendo, ops, παιχνιδι, πληροφοριες, perfect, raw, razer, riot, speed, sites, σκηνη, σκοτωνει, online, θανου, θελω να, θετικα, wii, wii u, ωραιο, voice, forums
Τυχαία Θέματα