H Zynga αντιμετωπίζει προβλήματα

Απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο γραφείων και πτώση μετοχής.

Ο πιο γνωστός Facebook developer με δεκάδες social games παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 100 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα μας ενημέρωσε πως μελλοντικά θα κλείσει τα γραφεία της στην Βοστώνη, ενώ ίσως να ακολουθήσουν και αυτά σε Ιαπωνία και Αγγλία. Επίσης, θα κλείσει 13 από τα games

της. Τα νέα προέκυψαν έπειτα από σχετική ανάρτηση του Mark Pincus -διευθύνοντα συμβούλου της Zynga- στο επίσημο bolg της εταιρείας και συνέπεσαν με την ανακοίνωση του iPad mini από την Apple, κάτι που φάνηκε...ύποπτο σε πολλούς.

Πριν από ένα χρόνο, η Zynga ήταν ο κυρίαρχος του κομματιού των social παιχνιδιών καθώς περίπου 60 εκατομμύρια παίκτες έπαιζαν τους τίτλους της σε καθημερινή βάση. Η δημιουργός των "facebook-Ville" παιχνιδιών (FarmVille, CastleVille, ChefVille, FishVille, ForestVille, The Ville) αλλά και των Mafia Wars, Indiana Jones Adventure World, Zynga Poker και Treasure Isle, πατούσε γερά στα πόδια της. Εξάλλου, το 2011 έκλεισε με 1.16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πως ξεκίνησαν τα προβλήματα
Ήδη από τις 4 Οκτωβρίου του 2012, η Zynga είχε εκδόσει ένα δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωσε τους επενδυτές της ότι θα αναπροσάρμοζε προς τα κάτω την εκτίμηση κερδών της για το 2012, καθώς το 3ο τρίμηνο του 2012 θα έκλεινε με 105 εκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνο του 2011. Αυτό δημιούργησε ιδιαίτερη νευρικότητα και ανυσηχία κι ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν ήδη την μετοχή της…σκουπίδι (σ.σ. κάτι ανάλογο με την υποβάθμιση των ομολόγων της Ελλάδας στην κατηγορία "Σκουπίδια" απ' τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εδώ βέβαια με διαφορετικά μεγέθη).

Η δημιουργός του FarmVille μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο του 2011. Όταν οι μετοχές της δόθηκαν στην αγορά με κόστος 10$ η κάθε μία, κανείς δεν συγκινήθηκε και το τέλος της ημέρας τις βρήκε στα 9,5$. Τον Μάρτη, η Zynga αποφάσισε να αγοράσει την Omgpop, την εταιρεία που έφτιαξε το Draw Something για smartphones, τίτλου που είχε σημειώσει 30 εκατομμύρια downloads μέχρι τότε. Η κίνηση αυτή στοίχισε 180 εκατομύρια δολάρια στη Zynga, αλλά η πορεία του παιχνιδιού δεν την δικαίωσε, καθώς σιγά σιγά οι παίχτες άρχισαν να μειώνονται. Έτσι, η ευκαιρία για τρελές in-game πωλήσεις, χάθηκε.

Τον Ιούνιο, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου (το οποίο έκλεισε 22 εκατομμύρια κάτω από το αντίστοιχο περσινό), αποκαλύφτηκε ότι ο Mark Pincus, συνιδρυτής της Zynga, μαζί με διάφορα άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη, φρόντισαν να ξεφορτωθούν 43 εκατομμύρια μετοχές, αποκρύπτοντας πληροφορίες σχετικά με τα άσχημα αποτελέσματα. Διάφορες νομικές εταιρείες διερευνούν περαιτέρω την υπόθεση. Ακολούθησαν αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών με πρώτο τον John Schappert (Chief Οperating Οfficer), που ακολουθήθηκε από τον Mike Verdu (Chief Creative Officer) και τον Jeff Karp (Chief Marketing Officer), και προσφάτως από τους δημιουργούς του Words with Friends (Paul και David Bettner) καθώς και του γεν

Keywords
Τυχαία Θέματα