Deception IV: Blood Ties

H Κόρη του Διαβόλου στήνει το...δόκανό της.

Είναι γεγονός ότι η σειρά Deception παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό και όχι άδικα, καθώς τα περισσότερα κεφάλαιά της δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα μόνο τα Kagero: Deception II και Trapt (γνωστό και ως Kagero II: Dark Illusion) διατέθηκαν στην ήπειρό μας το 1999 και το 2006 αντίστοιχα. Οχτώ χρόνια λοιπόν μετά την κυκλοφορία του Trapt η Tecmo Koei μας προσφέρει το Deception IV:

Blood Ties, το οποίο παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα στην press conference της Sony που έλαβε χώρα στο περυσινό Tokyo Game Show. Βέβαια το καίριο ζήτημα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη δημιουργία θα καταφέρει να προσεγγίσει μία μεγαλύτερη μερίδα κόσμου στους κόλπους της. Πάμε να δούμε λοιπόν αν το νέο πόνημα της Tecmo Koei έχει τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει.

Απελευθέρωσε τον Διάβολο από τα δεσμά του
Κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι η Laegrinna που ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί την αδίστακτη κόρη του Διαβόλου, καθώς έχε δημιουργηθεί από ένα κομμάτι της ψυχής του. Σύμφωνα με το lore του Deception IV: Blood Ties, τρεις χιλιάδες χρόνια πριν ο Διάβολος ηττήθηκε και μετέπειτα φυλακίστηκε από 12 ιερούς πολεμιστές γνωστούς και ως Saints. Για τον σκοπό αυτό οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν ιερές επικλήσεις (Holy Verses) και μετά την εξουδετέρωση του σκοτεινού άρχοντα "έσπασαν" τα Holy Verses σε 12 κομμάτια, τα οποία μοιράστηκαν στους Saints και στους απόγονους τους. Σκοπός της Laegrinna είναι βρει τα 12 αυτά κομμάτια για να μπορέσει να απελευθερώσει τον πατέρα της. Στην προσπάθεια αυτή έχει ως συμμάχους τρεις θηλυκούς δαίμονες, την Caelea, την Veruza και την Lillia.

Σε γενικές γραμμές το σενάριο δεν καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον σας, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι οι διάλογοι είναι προχειρογραμμένοι. Είναι φανερό πως έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία που δεν παίρνει πότε τον εαυτό της στα σοβαρά, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας διαβάζοντας τους διάφορους διαλόγους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το...μαύρο και επιτηδευμένο χιούμορ της. Εντούτοις, όση πρωτοτυπία λείπει από το ανέμπνευστο σενάριο και τις "άψυχες" ατάκες των πρωταγωνιστών βρίσκεται σε περίσσεια στο gameplay του Deception IV.

Trapped!
H δημιουργία της Tecmo Koei ακολουθεί ευλαβικά τα χνάρια των προκατόχων της, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα tactical RPG, στο οποίο σκοπός σας είναι να χρησιμοποιήσετε διάφορες παγίδες για να εξολοθρεύσετε τους εχθρούς σας. Οι παγίδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες όσον αφορά το σημείο τοποθέτησής τους και σε επίσης τρεις ανάλογα με τον τύπο ζημιάς που προκαλούν (Elaborate, Sadistic, Humiliation). Έτσι λοιπόν έχετε την δυνατότητα να τοποθετήσετε παγίδες σε διάφορα σημεία του εκάστοτε level και συγκεκριμένα στο ταβάνι, στο πάτωμα και στους τοίχους. Επίσης, σε κάθε τοποθεσία υπάρχουν και συγκεκριμένα environmental traps, όπως αγάλματα που πέφτουν και καταπλακώνουν τους αντιπάλους σας, ηλεκτροφόρες καρέκλες, πολυέλαιοι που πέφτουν από το ταβάνι κ.ο.κ.

Για να τοποθετήσετε μία παγίδα δεν έχετε παρά να πατήσετε το κουμπί Ο για να εμφανιστεί το σχετικό grid και στην συνέχεια επιλέγετε το σημείο της τοποθέτησής της. Στην περίπτωση της έκδοσης για το PS Vita η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω της οθόνης αφής της φορητής κονσόλας. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να τοποθετήσετε μέχρι τρεις παγίδες (o αριθμός αυξάνεται στην πορεία) και στόχος σας είναι να πραγματοποιήσετε combos με αυτές. Για παράδειγμα, αφού τοποθετήσετε στο πάτωμα ένα δόκανο για να ακινητοποιήσετε τον αντίπαλο σας, εκτοξεύετε από το ταβάνι μια τεράστια πέτρινη μπάλα για να προσγειωθεί πάνω του και στην πορεία από τον κοντινότερο τοίχο φεύγει ένα βέλος που καρφώνεται βαθιά μέσα στο κορμί του. Βέβαια στην πράξη η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, καθώς θα πρέπει να οδηγήσετε τον εχθρό σας στο κατάλληλο σημείο και στην πορεία να ενεργοποιήσετε τις παγίδες σας με όσο το δυνατόν καλύτερο timing.

Δοκιμή και σφάλμα
Όπως προαναφέραμε η ενεργοποίηση των παγίδων απαιτεί όσο το δυνατόν καλύτερο timing και στο σημείο αυτό θα λέγαμε ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται δεν σας δίνει πάντα σωστή αίσθηση του χώρου. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε lock-on πάνω σε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο, αλλά ο μηχανισμός αυτός δεν βρίσκει πρακτική εφαρμογή, καθώς πέρα από τις παγίδες σας θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στους εχθρούς που υπάρχουν στην πίστα.

Εάν στην προσωπικότητά σας κρύβεται μια σαδιστική πλευρά, το Deception IV: Blood Ties θα καταφέρει να την βγάλει στην επιφάνεια!

Η Laegrinna θα περίμενε κανείς ως κόρη του Διαβόλου να έχει υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη. Συγκεκριμένα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετακινηθείτε στην πίστα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να μπλοκάρετε ή να αποφύγετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας. Κατ' επέκταση ως επί τω πλείστον θα δείτε τον εαυτό σας να τρέχει γύρω γύρω από τους εχθρούς ελπίζοντας πως κάποιος από αυτούς θα πατήσει σε μία παγίδα για να ενεργοποιήσετε κάποιο combo. Μάλιστα αρκετοί από τους εχθρούς που θα αντιμετωπίσετε έχουν...ανοσία σε συγκεκριμένες από τις παγίδες σας, οπότε θα πρέπει να καταφύγετε σε trial and error τακτικές για να δείτε ποιες είναι πιο αποτελεσματικές.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το A.I. είναι το λιγότερο αλλοπρόσαλλο. Κοινώς κάποιοι εχθροί έχουν δείκτη νοημοσύνης ανάλογο με αυτόν ενός νεογέννητου κοτόπουλου και άλλοι με αυτόν ενός πυρηνικού φυσικού. Στην δεύτερη περίπτωση συγκαταλέγονται κυρίως τα διάφορα bosses και κατ' επέκταση θα δοκιμάσουν τις ικανότητές σας, αλλά και την υπομονή σας.

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές παγίδες για να χρησιμοποιήσετε, κάτι που επιδρά αν μη τι άλλο θετικά στο gameplay, το οποίο παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο δεν καταντά ποτέ επαναλαμβανόμενο. Επίσης, κάθε φορά που εξολοθρεύετε έναν αντίπαλο ανταμείβεστε με exp, με τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέους τύπους παγίδων στο τέλος κάθε πίστας.

Πλήθος από unlockables
Με δεδομένο ότι η Tecmo Koei είναι μία εταιρεία που μας βομβαρδίζει με DLC μετά από την κυκλοφορία ενός νέου τίτλου της, στην περίπτωση του Deception IV: Blood Ties έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη. Κοινώς υπάρχει πλήθος εξτρά περιεχομένου, το οποίο ξεκλειδώνει σταδιακά, με την ολοκλήρωση των διάφορων levels. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται 100 challenges, ένα sandbox mode, διαφορετικές εμφανίσεις για την ηρωίδα σας κ.ο.κ.

Κατόπιν αυτού πέρα από τις 10 περίπου ώρες που διαρκεί η βασική ιστορία υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθείτε με τις 100 προαιρετικές αποστολές και με τα υπόλοιπα modes. Επίσης, το πακέτο περιλαμβάνει και ένα map editor, μέσω του οποίου δύναται να δημιουργήσετε τις δικές σας πίστες και να τις ανεβάσετε στο PSN. Βέβαια μην περιμένετε να συναντήσετε ένα community ανάλογο με αυτό του LittleBigPlanet, παρόλα αυτά πρόκειται για μία αν μη τι άλλο καλοδεχούμενη προσθήκη.

Από άλλη δεκαετία
Στο τεχνικό κομμάτι το Deception IV: Blood Ties δεν εντυπωσιάζει, καθώς εκμεταλλεύεται το ελάχιστο των δυνατοτήτων του PS3 και του PS Vita. Οπτικά έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τα PS2, καθώς το level design και τα μοντέλα των χαρακτήρων αποδίδονται με χοντροκομμένα textures. Τα μόνα θετικά στοιχεία που εντοπίσαμε έχουν να κάνουν με τα ρεαλιστικά physics και animations, αλλά και με το σταθερό frame rate. Βέβαια το τελευταίο στοιχείο δεν αποτελεί κάποιο τρομακτικό επίτευγμα, καθώς ως επί τω πλείστον δεν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εχθροί στην οθόνη σας.

Η μετριότητα αυτή επικρατεί και στον ηχητικό τομέα. Συγκεκριμένα υπάρχουν μονάχα ιαπωνικά voice overs, τα οποία σημειωτέον δεν καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν. Τα ηχητικά εφέ στέκονται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ το soundtrack θα σας αφήσει παγερά αδιάφορους.

Συμπεράσματα
Το Deception IV: Blood Ties βασίζεται σε μία πολύ ιδιαίτερη ιδέα, όσον αφορά το gameplay και κατ' επέκταση απευθύνεται για μία ακόμη φορά σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό. Επίσης, θα λέγαμε ότι το timing που επέλεξε η Tecmo Koei για την κυκλοφορία του είναι το λιγότερο κάκιστο, καθώς τον περασμένο Μάρτιο είδαμε μια πλειάδα από ΑΑΑ τίτλους όπως το Dark Souls II και το Titanfall. Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με μία άκρως ιδιαίτερη πρόταση, η οποία είναι σε θέση να σας διασκεδάσει εάν είστε διατεθειμένοι να παραβλέψετε τα ψεγάδια της, που όπως προαναφέραμε εντοπίζονται κυρίως στα μετριοπαθή production values της.

Θετικά:
- Πλειάδα παγίδων για να εξολοθρεύσετε τους αντιπάλους σας
- Πρωτότυπο gameplay
- Δεκάδες unlockables
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Προβληματική κάμερα
- "Άνισό" Α.Ι.
- Σενάριο χωρίς ουσία
- Οπτικά θυμίζει τίτλο του PS2

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 6.8

Δύσκολα θα προσελκύσει νέους φίλους στην σειρά Deception.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα