Angry Chicken Egg Madness HD

Πόσα αυγά μπορείτε να πιάσετε;

Οι ελληνικές προγραμματιστικές εταιρείες έχουν μπει τους τελευταίους μήνες πολύ δυνατά στο mobile gaming. Τόσο το ιστορικό Clockwork Brain της Total Eclypse, όσο και η Flipped Horizons με τις δημιουργίες της (ιδιαίτερα το πρόσφατο Mark my Words), καταφέρνουν να διακριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο. Μερικά ακόμη πρόσφατα παραδείγματα είναι το iMonsterUp, το Mind the Buzz και το Angry

Chicken Egg Madness, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα Angry Birds.

Καταρχήν η Black Sheep Games είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, η οποία ξεκίνησε στις 19 Απριλίου 2012 με έδρα την Ελλάδα και αναπτύσσει κυρίως παιχνίδια για PC, iOS, Android, Windows Phone 8 και πλατφόρμες HTML 5. Παρότι μικρή σε ηλικία, μας έχει ήδη δώσει το Gortiki Quest (η περιπέτεια του GorTiki) και το Anciene Pyramid Escape (Δραπετεύοντας από την Πυραμίδα), οπού πρέπει να αποφύγουμε σκορπιούς και σκαραβαίους μέσα σε μια αρχαία πυραμίδα και να λύσουμε πάζλ με σκοπό να συλλέξουμε τους θησαυρούς που βρίσκονται κρυμμένοι.

Με το Angry Chicken Egg Madness, θα χάσετε...τα αυγά και τα καλάθια. Πρόκειται για ένα Arcade game βασισμένο στο Κaboom, έναν κλασικό τίτλο του Atari 2600 που κυκλοφόρησε το 1981 από την Activision. Μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο όσο το Kaboom αλλά σίγουρα είναι πιο εθιστικό και διασκεδαστικό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δημιούργημα της Black Sheep έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλές με 1.000.000 downloads μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Black Sheep, αν και καινούρια στον χώρο, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει να μας δώσει πολλά τα επόμενα χρόνια, εάν φυσικά κρατήσει την διάθεσή της και την αγάπη που έχει για το αντικείμενο.

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες
Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε με το Angry Chicken Egg Madness είναι ότι σας κρατάει σε πλήρη εγρήγορση. Θα πρέπει να ακονίσετε τα αντανακλαστικά σας, εάν θέλετε να κάνετε μεγάλα high scores έτσι ώστε να ανταγωνιστείτε τους φίλους σας. Όσοι από εσάς δεν γνωρίζετε το Kaboom, πάνω στο οποίο βασίστηκε το AC: EM, θα πρέπει να ενημερωθείτε ότι επρόκειτο για ένα video game με μεγάλο επίπεδο δυσκολίας και το οποίο απαιτούσε πολλές ώρες εξάσκησης για να μπορέσετε να γίνετε τέλειος. Προηγούμενη εμπειρία με Breakout και Arkanoid θα συνεκτιμηθεί.

Ο εχθρός μας, όπως προδίδει η ονομασία "Angry Chicken", είναι ένα νευριασμένο κοτόπουλο που βρίσκεται σε έναν αχυρώνα με γενικότερο σκοπό να κάνει τη ζωή σας δυσκολότερη γεννώντας αυγά σε τυχαίο αριθμό και τοποθεσίες. Σκοπός σας είναι να πιάσετε τα αυγά αυτά (καθώς και ορισμένα "μαγικά αυγά") με το καλάθι σας αλλά και να αποφύγετε τις βόμβες που σας ρίχνει η...κακιασμένη αυτή κότα. Το background παραμένει σταθερό όσο θα είστε απορροφημένοι στην περισυλλογή αυγών, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα μιας και δεν παίζει συγκεκριμένο ρόλο στην εξέλιξη και τον τρόπο που θα αντιδράτε. Είναι ένα απλό σκηνικό το οποίο δημιουργεί την αίσθηση της ζωής στην εξοχή.

Gameplay
Μπορεί να σας ακούγεται απλή η όλη νοοτροπία, δηλαδή το να πιάνεις μερικά αυγά με ένα απλό καλάθι, η πραγματικότητα είναι όμως εντελώς διαφορετική πράγμα που καθιστά το gameplay πολύ ενδιαφέρον. Όταν θα εισέλθετε για πρώτη φορά στο κεντρικό μενού θα πρέπει αμέσως να επιλέξετε μεταξύ τριών επιπέδων δυσκολίας: Casual, Advanced και Madness.

Στο επίπεδο Casual η κότα ξεκινά με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Στην πορεία φυσικά αυξάνεται δραματικά ταχύτητά της. Συγκεκριμένα στο level Madness θα δυσκολεύεστε να την ακολουθήσετε...με τα μάτια σας και μόνο. Σε όποιο επίπεδο και αν αποφασίσετε να παίξετε πάντα θα σας εμφανίζονται δύο επιλογές για το πως θέλετε να μετακινείτε το καλάθι. Οι επιλογές αυτές ελέγχονται είτε με δυο ορατά κουμπιά αφής δεξιά και αριστερά είτε με το να χρησιμοποιείτε την βαρύτητα, δηλαδή τον γυροσκοπικό μηχανισμό που υπάρχει στο κινητό ή το tablet σας. Πρόκειται λοιπόν για μια θεωρητικά ασήμαντη απόφαση αλλά πρακτικά μπορεί να αλλάξει εντελώς την εμπειρία που σας προσφέρεται.

Κάθε level τελειώνει όταν αφήνετε να πέσουν τα αυγά στο πάτωμα και ο αριθμός αυτών είναι μόνο τρία. Τρία καλάθια πάνω δεξιά στην οθόνη αντιπροσωπεύουν τις ζωές σας, οπότε πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί! Μην νομίζετε όμως ότι οι δυσκολίες τελειώνουν εδώ. Ο εχθρός μας, το κοτόπουλο, ρίχνει και βόμβες τις οποίες πρέπει να προλάβετε να χτυπήσετε με το δάχτυλο ώστε να εκραγούν. Εάν τις αφήσετε να πέσουν στο δάπεδο χάνετε μια ζωή και εάν ακουμπήσουν το καλάθι σας πάλι βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση.

Παρότι κακή, η κότα προσπαθεί ταυτόχρονα να μας βοηθήσει με το να μας ανταμείβει ανά διαστήματα με κάποια μαγικά αυγά τα οποία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι τα πυρωμένα αυγά, τα οποία με το που τα συλλέξετε καταστρέφετε ότι είναι ορατό εκείνη την στιγμή στην οθόνη. Η δεύτερη είναι τα πράσινα αυγά με το σήμα του χρήματος πάνω τους, τα οποία σας προσφέρουν διπλούς πόντους για επτά δευτερόλεπτα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παγωμένα αυγά με τα οποία μπορείτε να παγώσετε την κότα για 4 δευτερόλεπτα, έχοντας έτσι ένα μικρό διάλλειμα για να πάρετε μια ανάσα και να προλάβετε ότι ίσως δεν θα πιάνατε. Στην προτελευταία θέση έχουμε τα αυγά ninja με τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας για να κόψετε ότι υπάρχει στην οθόνη για πέντε δευτερόλεπτα. Όσοι έχετε παίξει fruit ninja καταλαβαίνετε τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ιδιότητας. Τέλος συναντάμε την πιο σπάνια και ίσως την πιο χρήσιμη μαγική ικανότητα, το αυγό ουράνιο τόξο με το οποίο αποκτάμε όλες τις προηγούμενες δυνατότητες για 10 δευτερόλεπτα. Φροντίστε να μην το χάνετε εάν θέλετε να γίνετε...top scorer!

Εάν κουραστείτε και θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα, έχετε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε παύση. Φροντίστε όμως να μην είστε πολύ σπάταλοι, γιατί έχετε το δικαίωμα να σταματήσετε μόνο τρεις φορές.

Έχετε καλά αντανακλαστικά ή θα σας...κερδίσει ένα απλό πουλερικό;

Στην αρχή μπορεί το Angry Chicken Egg Madness να δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί μια μονότονη ενασχόληση. Γρήγορα όμως θα αντιληφθείτε ότι αυτό δεν ισχύει, κυρίως για δύο λόγους. Καταρχήν διότι θα χάνετε πολύ συχνά κι όποτε συμβαίνει αυτό τόσο πιο πολύ θα πεισμώνετε και θα θέλετε να βελτιωθείτε. Το καλό όμως είναι ότι δεν είναι το πείσμα και ο εκνευρισμός ο οποίος σας κάνει να παραιτείστε, αλλά είναι τα στοιχεία αυτά που σας κάνουν να θέλετε να γίνετε καλύτεροι.

Ο δεύτερος λόγος που το gameplay παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι διότι σας δίνει άφθονες επιλογές για το πως θα παίξετε. Εάν για παράδειγμα γίνετε πολύ καλοί με τα ορατά κουμπιά, τότε μπορείτε να γυρίσετε στον έλεγχο με βαρύτητα, ο οποίος απαιτεί μεγάλη εξάσκηση και αποτελεί τεράστια πρόκληση. Φυσικά εάν δεν έχετε σκοπό να αφιερώσετε ώρα και ένα μεγάλο μέρος της υπομονής σας, τότε μην επιλέξετε να ασχοληθείτε με αυτή την προσθήκη. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τον μηχανισμό ελέγχου με βαρύτητα μπορεί να τον αισθανθείτε λίγο δυσλειτουργικό, ενίοτε χωρίς ανταπόκριση στις κινήσεις σας. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε τα κλασικά εικονικά κουμπιά αφής.

Κοκορομαχίες
Η μοναδική διαδικτυακή υπηρεσία που μας προσφέρει η Black Sheep Games είναι το να μπορείτε να ανεβάσετε τα high scores σας στα leaderboard του Game Center των συσκευών iOS. Σίγουρα θα θέλαμε μελλοντικά να δούμε ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούμε να στέλνουμε στους φίλους μας προκλήσεις για το ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα scores και ποιος μπορεί να αντέξει περισσότερη ώρα στα δυσκολότερα επίπεδα.

Ένα γύρο κοτόπουλο απ' όλα
Όπως στη χρυσή εποχή της δεκαετίας του '80 δεν χρειαζόταν να έχεις φαντασμαγορικά γραφικά και σχεδιασμό για να κερδίσεις το κοινό σου, έτσι και τώρα, μέσω του Angry Chicken Egg Madness, θα λάβετε μια arcade αίσθηση που θυμίζει παλιές εποχές (συγκεκριμένα τέλη '80 με αρχές '90). Ο σχεδιασμός της..."κακιάς" κότας αποτελείται από απλά sprites, τα animations είναι μηχανικά, ενώ το περιβάλλον παρουσιάζεται πλήρως στατικό και διαθέτει λίγες παραλλαγές, κάτι που από ένα διάστημα κι έπειτα ίσως σας προκαλέσει πλήξη.

Τα οπτικά εφέ είναι ελάχιστα και με μικρή ένταση χωρίς να προκαλούν μεγάλα επιφωνήματα. Η Black Sheep θα έπρεπε να δώσει λίγη παραπάνω βαρύτητα στις λεπτομέρειες ακόμα και αν αυτό σήμαινε μεγαλύτερο αρχείο για download. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι τα γραφικά δεν είναι σε μεγάλο επίπεδο δικαιολογεί κατά μία έννοια τα 1,79€ που θα δαπανήσετε.

Η μουσική επένδυση επαναλαμβάνεται διαρκώς και κυριαρχείται από έναν ηλεκτρονικό ρυθμό που θα σας παραπέμψει σε arcade games της δεκαετίας του ’80 αλλά όπως έχουμε πει δεν θα σας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση μιας και εκεί έχει τις βάσεις του. Τα ηχητικά εφέ είναι σχεδόν ανύπαρκτα και όσα υπάρχουν εμφανίζονται μονότονα και κουραστικά. Το συναίσθημα της κούρασης θα σας εμφανιστεί...και με την μουσική, οπού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αναζητήσετε το κουμπί mute στην πλατφόρμα της επιλογής σας.

Ζωή και κότα
Το Angry Chicken Egg Madness HD είναι ένα εθιστικό, απολαυστικό και must have game για κάθε smartphone. Θα σας προσφέρει πολλά συναισθήματα μεταξύ των οποίων θα είναι η ικανοποίηση ενός μεγάλου σκορ καθώς και η απογοήτευση που θα σας έρθει από την αυξημένη πρόκληση. Σίγουρα θα το παρατήσετε ανά διαστήματα, αλλά θα συνεχίσετε να επιστρέφετε για να θυμηθείτε τι ήταν αυτό για το οποίο το κατεβάσατε την πρώτη φορά. Ο τεχνικός τομέας του μπορεί να είναι αδύναμος, παρόλα αυτά, τηρουμένων των αναλογιών του genre, η συνολική δουλειά που έχει γίνει αποτελεί άλλη μια γερή απόδειξη ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν μπει δυναμικά στον χώρο των games και ιδιαίτερα στην αγορά των smartphones.

Θετικά:
- Άκρως εθιστικό
- Επίπεδα δυσκολίας για όλες τις ηλικίες

Αρνητικά:
- Επαναλήψεις στη μουσική και τον ήχο
- Όσοι δεν είναι casual gamers θα βαρεθούν εύκολα
- Περιορισμένες δυνατότητες γραφικών

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 6

Αν αγαπάτε τα απλά arcade games τότε ρίξτε του μια ματιά.

Αναστάσης Δουμουλιάκας

Keywords
angry, chicken, egg, chicken, egg, angry, angry birds, mobile, buzz, birds, black, games, εταιρεία, ελλαδα, ios, android, windows, phone, html, quest, pyramid, escape, game, atari, activision, downloads, video, κοτοπουλο, background, συγκεκριμένο, tablet, ninja, top, download, βασεις, smartphones, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, δυνατα, δουλεια, εδρα, ηχος, μουσικη, παιχνιδια, ωρα, buzz, download, games, game, html, ios, quest, αγαπη, αυγο, αυγα, αγορα, αξιζει, απλα, αρχαια, βομβες, βρισκεται, γεγονος, γινει, δαχτυλο, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, εγρηγορση, εφε, υπαρχει, εκνευρισμος, ενημερωθειτε, εννοια, ενιοτε, εξελιξη, εποχη, εποχες, επρεπε, επτα, εταιρεία, εχθρος, ζωη, ζωης, ηλικια, υπηρεσια, ισχυει, ηχητικα, θυμιζει, ιστορικο, κινητο, λεπτομερειες, ματια, μηνες, μικρο, μπορειτε, νοοτροπια, παντα, οθονη, ουρανιο τοξο, ουρανιο, οπτικα, παζλ, περιβαλλον, πεισμα, πιο πολυ, πλατφορμες, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, τοξο, τρια, φυσικα, φορα, χρυση, ωρες, activision, angry birds, atari, background, birds, black, mobile, phone, downloads, δικαιωμα, escape, γινετε, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κοτες, μια ματια, windows, ninja, pyramid, σημα, smartphones, tablet, top, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα