Ειδική σήμανση από την ESRB για τους τίτλους που περιέχουν in-game αγορές

"Οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για τους μηχανισμούς πίσω από τις αγορές"

Μπορεί εδώ και καιρό η Microsoft, το Steam, η Apple και η Google, να αναγράφουν στα ψηφιακά καταστήματά τους πότε ένας τίτλος περιλαμβάνει in-game αγορές περιεχομένου με χρηματικό αντίτιμο, όμως κάτι τέτοιο δεν αναγραφόταν στα κουτιά των παιχνιδιών που βρίσκει κανείς στα ράφια των καταστημάτων.

Αυτό όμως θα αλλάξει, καθώς όπως ανακοίνωσε, πριν λίγες ώρες, η ESRB (Entertainment Software Rating Board) οι τίτλοι που θα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό θα φέρουν ειδική σήμανση. Η συγκεκριμένη σήμανση με όνομα "In-game Purchases" δεν θα είναι μαζί με τις υπόλοιπες σημάνσεις περιεχομένου στο κουτί, αλλά θα έχει τον δικό της χώρο, όπως αυτή που αναγράφει "Online Interactions Not Rated by the ESRB", ενώ δεν θα επηρεάζει καθόλου την ηλιακή κατηγοριοποίηση ενός τίτλου. Εκτός αυτού, η εν λόγω σήμανση θα αφορά την ύπαρξη επιλογής για αγορά οποιαδήποτε περιεχομένου, χωρίς να αναγράφει αν αυτή είναι lootbox, skin, season pass, συνδρομή, μουσική, κάποιο expansion ή απλά η δυνατότητα απενεργοποίησης των in-game διαφημίσεων. Πρόκειται δηλαδή για μία σήμανση η οποία θα προστεθεί στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Σε μία συζήτηση με δημοσιογράφους νωρίτερα το πρωί, η πρόεδρος της ESRB, Patricia Vance, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μη χρήση κάποιας πιο εξειδικευμένης σήμανσης στους τίτλους που περιέχουν lootboxes, τα οποία έχουν κατηγορηθεί από πολλούς τον τελευταίο καιρό για το ότι είναι μία μορφή τζόγου. Σύμφωνα με την Vance, μετά από έρευνα μηνών, η ESRB έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν τι είναι τα lootboxes, ενώ και αυτοί που υποστηρίζουν πως έχουν γνώση περί αυτών, δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά είναι αυτά. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να μην στοχοποιηθούν συγκεκριμένα τα lootboxes αλλά να σιγουρευτεί ότι αυτά θα περιλαμβάνονται στο ίδιο πλαίσιο μαζί με τις υπόλοιπες in-game αγορές. Παράλληλα υποστήριξε πως ακόμη και όταν εξηγήθηκε στους γονείς ο τρόπος με τον οποίο αυτά λειτουργούν, εκείνοι έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον στο αν τα παιδιά τους ξοδεύουν χρήματα μέσα στα βιντεοπαιχνίδια και όχι στον μηχανισμό πίσω από αυτές τις αγορές. Οι γονείς θέλουν απλές πληροφορίες και όχι υπερφόρτωση από αυτές, θέλουν να ξέρουν αν υπάρχει τρόπος να ξοδευτούν χρήματα μέσα στο παιχνίδι, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ερωτήθηκε για το αν η ESRB θα ζητήσει από τους publishers να δημοσιεύσουν τις πιθανότητες (drop rates) πίσω από τα lootboxes, όμως απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδιά τους αυτή τη στιγμή.

Τέλος, η πρόεδρος της ESRB, στάθηκε στα σχόλια της γερουσιαστή Maggie Hassan, η οποία λίγες μέρες πριν είχε ζητήσει από την ESRB να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία των τίτλων το αν αυτοί περιέχουν lootboxes, ενώ ταυτόχρονα να γίνει έρευνα πάνω στο αν η εισαγωγή αυτών σε τίτλους που προορίζονται για ανήλικους είναι ηθική. Η Vance σχολίασε πως οι σημερινές ανακοινώσεις είναι μία απάντηση στις ανησυχίες της Maggie Hassan, ενώ σε γράμμα που έστειλε στην ίδια, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κρούσμα "gaming" διαταραχής (gaming disorder) που προκλήθηκε από lootboxes, ενώ δεν βρέθηκε κάποια περίπτωση ενός τίτλου που τα lootboxes του απευθύνονται συγκεκριμένα στο ανήλικο κοινό. Κλείνοντας ανέφερε πως η ESRB θα συνεχίσει την έρευνα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και θα προσπαθήσει να επιλύσει όλες τις ανησυχίες των γονέων για το θέμα των lootboxes.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα